Orman yangınları hakkında

• Kullanıcı W
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Çevre ve Hayvan Hakları
🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Selam arkadaslar,
Bildiginiz uzere Los Angeles'ta su anda ciddi bir orman yangini soz konusu. Anladigim kadariyla bu tur yanginlar bolgede oldukca sik yasanıyor. Bunun nedenlerinden biri, elektrik direklerinin yerin altinda degil de yukarida olmasiymis. Yerin altina almak, maliyet acisindan oldukca yuksekmiş ve bu nedenle tercih edilmemis. Ayrica, yanginlara karadan yapilan mudahaleler yetersiz kalmis cunku eyalet valisi butce ayirma konusunda gerekli adimlari zamaninda atmamış.

Peki, bu kadar gelismis sehirlerin kule donusmesini izledikten sonra ders alabiliyor muyuz? Kendi adimiza boyle durumlarin onune gecmek icin neler yapabiliriz? Devletin ve yerel yonetimlerin almasi gereken onlemler neler olmali?

Bu konuyla ilgili fikirlerinizi almak icin bir tartisma baslatmak istiyorum. Sizce bireyler ve devletler, bu tur felaketlerin onlenmesi veya etkilerinin azaltilmasi icin neler yapmali ?

Her zaman bir sebep vardir ve yangın çıkıyor nasıl oluyorsa fakat benim tuhafıma giden şey o yangının içindeki bir adam umarım Türkiye yok olur yanar gibi bir şey söylemiş şuan evi küle dönmüş neler oluyor gerçekte hiç bir zaman vakif olamayacagiz fakat can pazarıni kimseye yaşatmasın Allah

Nasıl bir dünya sağlık örgütü var ise veya interpol, küresel bir yangınla mücadele teşkilatı kurulmalı.
Mesela Rusya'da bir yangın mı çıktı, bu teşkilata bağlı olan bütün üye ülkelerden anında destek ekipleri yangın bölgesine intikal edecek.
Yangınla mücadele eden ülkenin gücü %30 ise destekler ile bu güç %95'i geçecek.
Bu siyaset dışında hareket eden küresel bir kurum olacak.
İnsanoğlu hep savaş, hep düşmanlık, rekabet, küresel güç aşkı istemek zorunda mı? Nereye kadar böyle devam edecek. ?
Aynı gemideyiz aynı gezegendeyiz.
Dünyanın sorunu tüm insanlığın sorunudur.
Düşünün Çin'deki bir adamın yaşadığı covid19 hastalığı, yıllarca bütün insanlığın nasıl derdi olabildi kısa sürede.
Afetler tüm yaşayan canlıları tehdit eden olaylardır.
"Birlikten kuvvet doğar" sözünün anlamını hala anlayabilmiş canlılar değiliz malesef.

Dünyanın hangi kara parçasında olursa olsun.Ormanlar insanlığın mirası ve yaşama nedenidir.Dunya üzerinde yaşanacak terörize bir yangın ciddi bir otorite ile cezalandırılmalı.Bunun dışında tabii kaynaklı olan yangınlarda ise hudut gözetilmeksizin topyekûn çözümlenmeli.Bu mesele ülkelerin kendi hukuk hükümlerinden ziyade küresel bir hukuk sistemi ile denetlenmeli.

Sigarayı bırakalım.
Trafoların etrafını periyodik olarak temizleyelim.
Elektrik hatları güzergahını da periyodik olarak temizleyelim.
Ormana çöp atmayalım.

Masus yakiliyor. Amac Californiayi bir base olarak kullanmak. Aylar once yangina karsi sigortalar cekilmis; itfaiyenin suyu yok ..

Demistim 2025de bir suru kaos olacak. Elon Musk ve Trump ikilisi cok seyin sonu olacak

Masus yakiliyor. Amac Californiayi bir base olarak kullanmak. Aylar once yangina karsi sigortalar cekilmis; itfaiyenin suyu yok ..

Demistim 2025de bir suru kaos olacak. Elon Musk ve Trump ikilisi cok seyin sonu olacak

Neden California? Demokratların kalesi diye mi?

Aşırı sıcak ve hızı saatte 350 km'e yanaşan rüzgar, ters rüzgar olunca sonuç kaçınılmaz.
Ben küresel ısınma sonucu feci afetlere inanıyorum, insan gücü doğanın kanunlarına yetmiyor. Tabiiki küresel ısınnaya burde insan zaafını, para hırsını, koltuk hırsını,...... eklersek bu daha iyi günlerimiz diyebilirim.
Doğanın bize değil bizim doğaya ihtiyacımız var bunu asla unutmayalım ve davranışlarımıza dikkat edelim.

Los Angeles'taki yangınlar neden bu kadar büyük yıkıma yol açtı?

1. Hızla büyüyen bitki örtüsünün yangına yakıt olması
2. Santa Ana 'saç kurutma makinesi' rüzgarları
3. Kor yayılması
4. Tepeler ve kanyonlar
5. İklim değişikliği

yangınlardan sonra herkesin amerikada evi olduğunu öğrendik

Nasıl bir dünya sağlık örgütü var ise veya interpol, küresel bir yangınla mücadele teşkilatı kurulmalı.
Mesela Rusya'da bir yangın mı çıktı, bu teşkilata bağlı olan bütün üye ülkelerden anında destek ekipleri yangın bölgesine intikal edecek.
Yangınla mücadele eden ülkenin gücü %30 ise destekler ile bu güç %95'i geçecek.
Bu siyaset dışında hareket eden küresel bir kurum olacak.
İnsanoğlu hep savaş, hep düşmanlık, rekabet, küresel güç aşkı istemek zorunda mı? Nereye kadar böyle devam edecek. ?
Aynı gemideyiz aynı gezegendeyiz.
Dünyanın sorunu tüm insanlığın sorunudur.
Düşünün Çin'deki bir adamın yaşadığı covid19 hastalığı, yıllarca bütün insanlığın nasıl derdi olabildi kısa sürede.
Afetler tüm yaşayan canlıları tehdit eden olaylardır.
"Birlikten kuvvet doğar" sözünün anlamını hala anlayabilmiş canlılar değiliz malesef.
Bu fikir içinde kendimizi ayrı bir yere koymamız lazım en basitinden örnek vereyim NATO ne için kuruldu ve hangi konulara müdahale etti Türkiye'nin yaşadığı sorunlar karşısında yardımı ne kadar etti. Küresel bazda bir teşkilat kurulacaksa mutlaka Türkiye tarafından Dizayn edilmeli. Bunu da ne kadar başarırız bilemiyorum.

Orman yangınları ile ilgili olarak telegram'daki Beyin Fırtınası sayfamda orman vasfını koruyan arazilere diklemesine paralel şekilde yangın müdahale araçlarının çıkabileceği şeritlerin bırakılmasını önermiştim. Bu bana göre bir çözümdü Hala da aynı yönde düşünüyorum. Tabii şöyle bir ihtimal var bu şeritlerin yapımı sırasında kesilecek ağaçlar için yine sokaklarda çarpık zihniyetlilerin gösteri yapma ihtimali. Sizce böyle bir uygulama yapılsa mantıklı olmaz mı?

Ben Los Angeles bilmem.
Bizde, yanan orman 1000 sene orman arazisi olarak kalacak. Çivi çakamazsınız diye kanun çıkar. Yangın falan kalmaz

Geri