Önyargılı olduğun ve bir insanı hiç tanımadan hakkında karar verdiğini fark ettiğin anlar oldu mu?

Konu sahibi son olarak 90 gün önce görüldü
Önyargılı olduğun ve bir insanı hiç tanımadan hakkında karar verdiğini fark ettiğin anlar oldu mu?

Önyargı hepimizde var illaki ama bir insanı tanımadan yargıladığımı hatırlamıyor gibiyim…

ön yargılı olmuşumdur bazen ama o insan hakkında karar vermişliğim yoktur. gözlemlemek, tanımak tercihim olur. bunun gereği yoksa umrumda da olmaz. tanımadığımla kalırım, hakkında da bir düşünceye sahip olmam gerekmez.

Ön yargıdan ziyade, gözleme dayalı tahminlerim beni hiç yanıltmaz ve sonrasında kanıtları ile haklı olduğumu görürüm. Bu sebeple karşı taraf ilk başta ön yargı gibi algılasa da ben çok daha fazlasının görmüşümdür.

Bazen ön yargılı karar verdiğim kişiler de olabiliyor ancak çok nadir bir durumdur ve açıkça da ifade ederim.

Biri ile tanıştığımda değer skalasında 0 dır o insan benim için. Kendi eylemleri, sözleri tavırları ile bir noktaya ulaşır. Yine kendi eylemleri, sözleri tavırları ile kendini tüketir.

Ön yargılı değil yargılıyım

sezgilerime dayalı önyargılı yaklasabiliyorum ama yanılma ihtimalime karşılık esnek olmayı seçiyorum

kör önyargıdan ziyade bağlamsal temkinlik diyorum ben buna.

önyargı, karşındaki insanı tanımadan, kanıt aramadan kesin yargıya varmak. temkin ise içinde yaşadığın toplumsal gerçeklikten öğrenilmiş, risk azaltmaya yönelik bir refleks. türkiye gibi iyi niyetin suistimal edilmeye açık ve riskin yüksek olduğu ülkelerde ben buna hayatta kalma güdüsü diyorum.

önyargıyı savunmak söylemiyorum demiyorum ama, coğrafyaya göre ahlak ve güven ayarı yapmak, yerine mekanına ve zamanına göre bazen bence gayet rasyonel bir davranış.

tabii bu bireysel anlamda, hukuk ve adalet kavramında kullanılması tercih edilmemesi gereken bir eylem.

Genel olarak birine pozitif yaklaşmaya ya da ısınmaya meyilli bir insanım. Birkaç kırmızı çizgim var ve eğer onları davranış biçimi olarak sergileyen biriyse önyargıysa önyargı asla ısınamıyorum.
diğer yandan dediğim gibi pozitif iletişime meyilli olduğum için kişinin eylemlerine ve gözlemlerime göre fikrimin negatife dönerek farklı aksiyon aldığım da olur.

Olmuştur illaki.
Forumdan biri dikkatimi cekio artık mesela.
Baska birinin hatırına tanışmadım ama şimdi hatir verdigim kişiyle konusmuyorum
Gidip onunla tanışacam

Evet,genellikle de nokta atışı yapıyorum zaten.

Çoğu zaman önyargiliyimdir. İlk asamada sevmeyip sonradan ısındığım cok olmustur.

• Kalp Gözler
Tepkiler: ne
karar için biraz beklerim
genelde yanılmam

Geri