Ömer Seyfettin'in Hazin Ölümü

Konu sahibi son olarak 3169 gün önce görüldü
Ömer Seyfettin 1884 yılında Gönen'de doğmuş ve 1920 de İstanbul'da hayata gözlerini yummuştur. Türk Edebiyat tarihini önde gelen isimlerinden biridir. Türkçülük akımının öncülerindendir ve sade Türkçe yazdığı eserleri ile Türk edebiyat tarihine damga vuran önde gelen yazarlardandır.

Mv3NM9.jpg

1884 de Gönen de Doğan Ömer Seyfettin, Yüzbaşı Ömer Şevki Bey ve Fatma hanımın oğludur. Memur bir ailenin çocuğuydu. Ortaokul ardından İstanbul'a gelmiş ve 1893 te askeri liseye yazılmıştır.
1896 da Kuleli Askeri Lisesi'ne girmiş ve ardından yine asker eğitimi için Edirne'ye arkadaşı Eniz bey ile geçmiştir. İlk edebi eserlerini Edirne'de yazmıştır. Ardından Manastır'da yaşanan askeri karışıklıklar ve olaylar nedeniyle Osmanlı da sınavsız subaylık Hakkı tanınmıştır. Bunun nedeni ordunun subay ihtiyacını karşılayamıyor olmasıydı.
Ardından İzmir'de askeri okula öğretmen olarak atanmış burada edebiyat hayatına devam ettirmiştir.

Ömer Seyfettin eserlerinde sadelik hakimdir. Türkçeyi Türkçülük akımı eserlerinde ön plana çıkmış, kısa hikaye tarzı yazdığı eserleri edebiyat tarihimizin önde gelen yapıtları olmuştur. Aralarında Kaşağı,Falaka,Topuz ve pek çok bunun gibi başarılı eseri edebiyat dünyamızın kazandıran Ömer Seyfettin, Türkçülük akımının önde gelen edebiyatçılarındandır.

Ömer Seyfettin kimdir dersek Ömer Seyfettin edebiyatçılığının dışında siyasette de etkilidir birisiydi. O dönem etkin bir Siyasi güç olan İttihat ve Terakki'nin önemli simalarından bir olmuş, eserlerinde ve genel hayatında Türkçe ve Türkçülük ön planda olmuştur. Osmanlı'nın son döneminde yaşanan Babıali Baskınında bulunan Ömer Seyfettin, askeri disiplin içerisinde yetişmiş bir yazardır. Çoğu eserinde Osmanlı'nın kahramanlıkları ön plana çıkmaktadır ve eserlerinin neredeyse tamamı ölüm içermektedir.

Ömer Seyfettin'in Ölümü

Ömer Seyfettin edebiyat dünyamızın önde gelen isimlerinden biri olmasına karşın ölümü çok Hazin bir son olmuştur. 1920 şubatında Şeker hastalığından dolayı yatağa düşmüş ve 4 martta Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde tedavi görmeye başlamıştır.
6 Mart 1920 de hayata gözlerini yumduğunda cenazesine kimse sahip çıkmamıştır. Ardından Sivaslı bir hademe Otopsi için Ömer Seyfettin'in naaşının karın kısmını yarmış ardından çekilen bu fotoğraf basına yansıyınca cenazesini tanıyanlar hastane bahçesine akın etmiş ve bu olayın ardından cenazesine sahip çıkılmıştır.

Ilk etapta naaşı Kadıköy Kuşdili mezarlığına defnedilir. Ancak yol yapılacağı gerekçesiyle Ömer Seyfettin'in cenazesi 1939 yılında Asya kıtasından Avrupa kıtasına taşınır ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.

vpBlB4.jpg

ofpof,Tarihkomplo(Alıntı)

Ömer Seyfettin bana kitabi sevdiren bir yazarımız. Ortaokulda iken Kaşağı yı okumuştum. O gün bugün kitap daima başucum olmuştu. Son zamanlarda aksatsam da kitabların büyülü dünyasını onunla keşfetmiştim.Yazın için teşekkür ederim, dostum

Ömer Seyfettin bana kitabi sevdiren bir yazarımız. Ortaokulda iken Kaşağı yı okumuştum. O gün bugün kitap daima başucum olmuştu. Son zamanlarda aksatsam da kitabların büyülü dünyasını onunla keşfetmiştim.Yazın için teşekkür ederim, dostum

Rica ederim dostum.Öyle,kitap dünyamızın ve ahlaki tutumlarımızın ,içine değer atfedilen kahramanların emek ve yüreği ile büyüdük.
Ne acı ki nesillere yol gösteren bir üstadın hazin son demleri yürek burkuyor.

Sen onca emek ver, eser bırak ardında ama hastalığında kimse sahip çıkmasın o da yetmiyormuş gibi mezarın ordan oraya taşınsın. Ne acı. Ölümün bile hayırlısını versin allah.

Youtube izlemiştim gerçekten üzücü, adamı tanımamalarını geç cesetini böyle açık lanse edilmesi..

Vahşiliğe bak ! Merhumun cesedi başında poz verip bir de yayınlamışlar mı !

Kendisi osmanlıyı yıkan ittihat ve terakki partisine mensupdur . ittihatçıların çoğunlunun ölümü korkunç olmuş . ya öldürmüşler yada başına felaket bir iş gelmiş .Kendisi dinde reformcudur. Hazreti mehdinin geleceğini inkar ve alay eder

Kendisi osmanlıyı yıkan ittihat ve terakki partisine mensupdur . Ettiği düşmanlığın cezasını bulmuş.

Ne neyin cezasıdır ya da değildir;bunun yargısı ancak Allah'ın takdirindedir,kulunun değil.
Ki kendi sonunuzun nasıl olacağını bilmeden böyle bir yakıştırma yapmanız hoş değil.Kınadığınız şeyin başınıza gelmeyeceğinin garantisini verebilir misiniz?
İnsanların duyarsızlığını,umursamazlığını suçlamak gerekir,ölüm şeklinde.
Osmanlı'ya karşıydı ,ondan böyle oldu demek bir yargıysa haddini aşmış bir yargıdır.Kimiz ki bundan dolayı böyle olup olmadığının hükmünü çıkarabiliriz.
Eğer öyleyse haksızlığa uğrayarak ölen tüm müslümanlarda mı bir kefaret bedeli çekmekte?
Bu dünyada kimsesiz ölen herkes mi ceza olsun diye mazlum ölüyor?
Tabi ki bu bizi aşan bir yargı.

Öner seyfettin diyince bir öykü bir de Türkçülük aklıma gelir. Maalesef ki sözleri dillerden dillere dolaşan büyük şairler gerekli önemi ve değeri görmüyor. Misal Cemal Süreya'nın mezarı berbat bir haldedir. Sosyla medyada cümleleri paylaşılacağına mezarına bakım yapsın insanlar.

Bence Orhan Veli'nin ölümü daha hazin.

Öner seyfettin diyince bir öykü bir de Türkçülük aklıma gelir. Maalesef ki sözleri dillerden dillere dolaşan büyük şairler gerekli önemi ve değeri görmüyor. Misal Cemal Süreya'nın mezarı berbat bir haldedir. Sosyla medyada cümleleri paylaşılacağına mezarına bakım yapsın insanlar.

Bence Orhan Veli'nin ölümü daha hazin.

Ne yazık ki .
Mehmet Akif Ersoy'u da anmak gerekir.Para için değil fikir ve sanat için yaşayan insanlardı.Para ile satın alınan ruhları yoktu;özlerindeki insanlığı yaşatmaya,aktarmaya çalıştılar.

Kendisi osmanlıyı yıkan ittihat ve terakki partisine mensupdur . ittihatçıların çoğunlunun ölümü korkunç olmuş . ya öldürmüşler yada başına felaket bir iş gelmiş .Kendisi dinde reformcudur. Hazreti mehdinin geleceğini inkar ve alay eder

Forumun en bağnaz tipisin sen ..
ALLAH'mı oldun len ALLAH'ın kimi hangi sebeple öldürdüğünü biliyormuş gibi iddia ediyorsun ?
Osmanlıyı yıkanların ölümü korkunç olmuş muş :) mantığını sevsinler senin ..

Zekerriya Aleyhisselam Yahudiler tarafından testereyle ortadan ikiye bölünerek öldürüldü.
Yahya Aleyhisselam başı kesilerek öldürüldü.
Ve daha nice Müslümanlar nice korkunç şekillerde öldüler ya da öldürüldüler .. Ne oldu şimdi senin mantık ?
Azıcık idrakın varsa saçma sapan yorumlarına biraz olsun ara ver hakketen milleti kendine güldürtüyorsun artık ..

İnsanları ölürken ve öldükten sonra bari rahat bırakın lütfen.

Ömer Seyfettin kitaplarını keyifle okuduğum ilk yazardır bu arada.Çocukluğuma dair önemli bir yeri vardır bende.

Geri