Olumsuz tarafa odaklanmak

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Yaşanan her olayda doğrudan sadece olumsuzlukları görme ve gerçekçilik adı altında abartılı bir dille, konuyu daha da içinden çıkılmaz hale getirme çabasıdır.

Var olan durum ne kadar kötü görünürse görünsün, berrak bir düşünce yapısı ile sorgulandığında 'çıkış yolu bulmak' her koşulda mümkün olabilir.

Eakiden çok pesimisttim, herşeye kötü tarafından bakardım. Artık optimistim, herşeye iyi tarafından bakmaya çalışıyorum

İnsanın en garipsediğim huyu da özne, kişinin kendisi iken olumsuz yanlara; özne, bir başkası iken olumlu yanlara odaklanıyor olması….

Hiç mutlu olmayı bilmeyen kararmış kalplerin işi
Felaket tellallari
Başka bir halt değil

Gerçekçi olup da bazı riskler baştan hesaplanabilir ancak her olayda doğrudan olumsuz düşünmek, kişileri hem yoruyor hem de kimsede heves bırakmıyor.

odak noktası yapmak sıkıntılar doğuracaktır ne kadar olumsuzluk o kadar onu çağırmaktır

Yıllar önce okuduğum ilk psikoloji kitabında psikojenez kavramını öğrenmiştim ondan dolayı seçimlerimiz bize aittir. Biz düşünüyoruz ve yapıyoruz o halde niçin güzel şeyler düşünüp güzel şeyler yaşamıyoruz? diyerek bu felsefeyi kavramıştım ve hala da aynı şekilde yaklaşıyorum. Bilinçaltına Neyi kodlarsak onu yaşıyoruz, olumsuzluk olacaktır elbet, Ama biz her zaman başarmayı seçmeliyiz başarırsak hayatta da her şeye başarabiliriz.

Olasılıklar ve riskler baştan belli bile olsa olumsuz sonuçlanacak diye bir kaide yoktur ve olumlu düşünmek de Polyannacılık anlamına gelmez.

Mutlu sonları, güzel günleri düşünmek yerine genellikle yoluma çıkabilecek engellere ve bunların çözümlerine kafa yorarım.

Olumlu bir olayın başına geleceğine inanmayan insanlarda da çok sık gözlemlenen bir durumdur ve hemen en kötüsünü düşünmeye başlarlar.

bilinçaltıyla alakalı.
deyim olarak da kötüyü çağırma problemi.
muphy kitabinda bununla ilgili ne düşünürseniz o olursunuz diyor.

Her olayın birden fazla sonucu olabilir. Yaptığımız seçimlerle de gidişatı değiştirebiliriz.
İyi/kötü buna dahildir, bu sebeple elbette çift yönlü düşünmem gerek.

Sorumluluk meselesi. Sorumluluk sahibi kişiler her zaman olumsuzluklara hazır olmak ve önlem almak zorunda hissini yaşar. Sorumlulukları başkalarına yıkan kişiler de her zaman Polyana gibi yaşar. Arada bir dengesiz paylaşım var ki, böyle farklı bakış açıları ortaya çıkıyor.

Geri