Okulsuz Toplum, Ivan Illich

Konu sahibi son olarak 5 gün önce görüldü
”Bu kurumların (okullar) hepsi kendilerine itaatkâr, hükümete bağımlı, birbirleri ile aynı düşüncelere sahip, sorgulanmayan ve eleştirmeyen bir toplum oluşturmaktadırlar. Bunu da sağlayacak en iyi kurum olarak okulu görmüşlerdir. Çünkü öğrencilere sağladıkları diploma ile onları kendilerine daha bağımlı bir hale getirmişlerdir. Bireylerin hangi işte ne kadar çalışacakları bunların hepsi okulda aldıkları eğitim ile sınırlı tutulmuştur. Bir toplumu tekdüze ve aynı bireyler yapmak istiyorsak okul açmalıyız. Eğitimde sürekli olarak eşitlikten söz edilmektedir. Bu eşitliği sadece zorunlu eğitim ve eğitime başlama yaşıyla kıyaslıyoruz. Fakat bu zengin çocuklar ile fakir çocukların aynı eğitime sahip olduklarını asla göstermez.”

Okulsuz Toplum, Ivan Illich

Bir ölçüde çok haklı.Belirlenmiş müfredatlar ile sınırlandırılmış bilgiler.Eğitimde eşitliğin olduğuna inanmıyorum.Ne kolejde ne de devlet okullarında.
Fakat şunu da belirtmek gerekir ki Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde devlet okulları meslekte bir seçenek oluşturmanın yoludur.Sadece aile ya da yaşanmışlıklar ile yetinmeye hazır bir toplum biraz da zorunluluktan öğrenmeye açık.
Bizim ülkemizde okulsuz yaşamın bireylere öngöreceği daha üstün seçenekler yok.
Eğitmenin burada rolu ve kişiliği önemli.Şuna da rastlıyoruz ki bazı çocukları okul adam ediyor,ailede görmediği ilgi ve değeri okulda görebiliyor.

Geri