OHAL ile Sıkıyönetim arasındaki fark nedir?

🕒 Konu sahibi 7 saat önce aktifti
Merhaba,

Ülkemizde bu 2 kavram bir kaç yıldır çok gündemde.

OHAL sürecini ciddi ciddi yaşadık ve konu hakkında bayağı bilgilendik.

Fakat, sıkıyönetim ile OHAL'in tam olarak farkı nedir?

Sıkıyönetim deyince ellerinde silah sokaklarda gezen askerler gelir hep aklıma.

OHAL-olağanüstü hal cumhurbaşkanlığında toplanan bakanlar kurulu tarafınca alınır.
-olağanüstü hal durumu en çok ekonomik sebeplere bağlıdır.

Sıkıyönetim;
cumhurbaşkanı başkanlığındaki bakanlar kurulu, Millî Güvenlik Kurulu’nun görüşünü aldıktan sonra ilân edebilir.
-sıkıyönetim savaş durumu,
ayaklanma olması,
vs vs

OHAL veya sıkıyönetim fark etmeden hangi yönetim şekli veyahut durum olacaksa resmi gazetelerde bildirilir.

Ki dediğin gibi sıkıyönetim de askeri sistem devreye girer.OHAL'de öyle bir durum söz konusu değildir.OHAL de insanlar daha özgürdür.
Sıkıyönetim kapsamında yetki askeri makamlarda,OHAL'de yetki mülki makamlarda...
Gibi gibi..

Ekleme;
Sıkıyönetim halinde Sıkıyönetim mahkemeleri kurulur, OHALde ise söz konusu mahkemeler kurulmaz.

Son düzenleme:
OHAL-olağanüstü hal cumhurbaşkanlığında toplanan bakanlar kurulu tarafınca alınır.
-olağanüstü hal durumu en çok ekonomik sebeplere bağlıdır.

Sıkıyönetim;
cumhurbaşkanı başkanlığındaki bakanlar kurulu, Millî Güvenlik Kurulu’nun görüşünü aldıktan sonra ilân edebilir.
-sıkıyönetim savaş durumu,
ayaklanma olması,
vs vs

OHAL veya sıkıyönetim fark etmeden hangi yönetim şekli veyahut durum olacaksa resmi gazetelerde bildirilir.

Ki dediğin gibi sıkıyönetim de askeri sistem devreye girer.OHAL'de öyle bir durum söz konusu değildir.OHAL de insanlar daha özgürdür.
Sıkıyönetim kapsamında yetki askeri makamlarda,OHAL'de yetki mülki makamlarda...
Gibi gibi..

Ekleme;
Sıkıyönetim halinde Sıkıyönetim mahkemeleri kurulur, OHALde ise söz konusu mahkemeler kurulmaz.

Cevapların için çok teşekkürler.
Sıkıyönetimde kurulan mahkemelerde mahkeme reisliğini kimler yapar?
Mevcut hakimler ya mevcut hakimlerden seçilenler mi farklı görevlendirmemi oluyor?

Cevapların için çok teşekkürler.
Sıkıyönetimde kurulan mahkemelerde mahkeme reisliğini kimler yapar?
Mevcut hakimler ya mevcut hakimlerden seçilenler mi farklı görevlendirmemi oluyor?

Sıkıyönetim Komutanları Genelkurmay Başkanına bağlı olarak görev yapar.

Kolluk görev ve yetkileri askeri makamlara geçer.
Temel hak ve hürriyetlerin kısıtlanması ve durdurulması söz konusudur.
Bazı suçlar için yargılama Sıkıyönetim Askeri Ceza Mahkemelerinde yapılır.
Yargı yetkisi Türk Milleti adına mahkemelerce kullanılır.
Mahkemelerin bağımsızlığı; yargının yasama ve yürütmeden ayrılığı, hiçbir organın mahkemelere emir talimat ve genelge gönderememesidir.

-ben teşekkür ederim sorular için.

Sıkıyönetim Komutanları Genelkurmay Başkanına bağlı olarak görev yapar.

Kolluk görev ve yetkileri askeri makamlara geçer.
Temel hak ve hürriyetlerin kısıtlanması ve durdurulması söz konusudur.
Bazı suçlar için yargılama Sıkıyönetim Askeri Ceza Mahkemelerinde yapılır.
Yargı yetkisi Türk Milleti adına mahkemelerce kullanılır.
Mahkemelerin bağımsızlığı; yargının yasama ve yürütmeden ayrılığı, hiçbir organın mahkemelere emir talimat ve genelge gönderememesidir.

-ben teşekkür ederim sorular için.

Süpersin ! Teşekkürler tekrar.

Sıkı Yönetım Zamanında Beyaz Toroslar Vardı. Şimdi Siyah Transportorler Var..

Sıkı yönetim ilan edilmişse kral düşmüş, yeni kral tahta geçmiştir (elbette kılıçla). Serengetide güneşin doğuşu ile müjdelenen bu durum her zaman sabah saat beşte olur. Ohal zaten Namibya için olağan demokratik yönetim şeklidir.

Geri