Nutuk'un Birbirinden Farklı Baskıları

Konu sahibi son olarak 1003 gün önce görüldü
olay şöyle gelişiyor, bir kaç sene önce arkadaşımdan okumak için nutuk'u ödünç aldım. dilinin ağır olması sebebiyle bitirmem 2 aya yakın sürdü.
iade etmeye götürdüğüm de gördüm ki arkadaşım nutuk'u bana verdiğini unutmuş, kendine tuğla gibi resimli baskılısını almış. sonraki zamanlar da ben daha değişik basılmış olanlarını da gördüm.

merak ettiğim şudur; yakın geçmişte yazılmış bir kitabın nasıl bu denli farklı baskısı olabiliyor, ilaveten çeviri değişiklikleri olduğunu da gözlemledim.
mantıklı bir izahatını bilen var ise aktarmasını isterim.

dipçe: halk'a açık olduğu için herkes bastırabilir'i pek mantıklı bulmuyorum, nihayetinde çeviri farklarını göz ardı etmemek gerekiyor.

güncel
kimse bilmiyor mu yahu : ss

300 sayfa olanida var 900 sayfa olanida var ve yazi ve sayfa boyutlarida benzer.
Yalınlaştırayım derken özetini geçmişler galiba.

• Beğen
Tepkiler: Sux
300 sayfa olanida var 900 sayfa olanida var ve yazi ve sayfa boyutlarida benzer.
Yalınlaştırayım derken özetini geçmişler galiba.
tıpkı basımı var mı bilemiyorum, işte bu değişik ebattakilerin bir izahı olmalı.

Mustafa Kemal Atatürk yaşamadığı için ve soyundan gelen biri olmadığı için, yayınevleri “izinsiz basamazsınız hemşerim” ile karşılaşmıyorlar. Bu sayede istedikleri boyutta, istedikleri gibi yalınlaştırarak ya da yorumlayarak, ciltli veya ciltsiz olarak basıyorlar. Yeter ki satsın.. Çeviri farklılıkları da çevirenin yorumuna göre, editörün “bu kelime doğru değil şu daha uygun” deyişine göre değişebilir. Mutlaka orijinal haliyle de birileri basıyordur. Bakmak lazım tabi.

• Beğen
TTK, Nutuk'u dört cilt olarak satıyor. Kitaplığımda öyle mevcut.
Bunun dışında birçok yayınevinin Nutuk basımı var. Farklı sayfa sayılarında ve galiba içerikte de küçük farklılıklar olabilir.
TTK olanı esas al derim.

TTK, Nutuk'u dört cilt olarak satıyor. Kitaplığımda öyle mevcut.
Bunun dışında birçok yayınevinin Nutuk basımı var. Farklı sayfa sayılarında ve galiba içerikte de küçük farklılıklar olabilir.
TTK olanı esas al derim.
eyvallah onu esas alalım da kanlı canlı birinin yazdığını nasıl değişik basabiliyorlar hâlâ anlamış değilim.
4 cilt çok uzun değil mi yaa, kaç sayfa ki toplamı?

eyvallah onu esas alalım da kanlı canlı birinin yazdığını nasıl değişik basabiliyorlar hâlâ anlamış değilim.

Bir süre sonra bütün eserler her yayınevinden çıkabiliyor. Vefattan sonra 70 yıl geçmesi gerekiyor. Sabahattin Ali geçen yıl Yky dışında da basılır oldu mesela. George Orwell da kısa süre önce.

İlk hali ve günümüz Türkçesi ile bazı belgeleri de sunmuştu sanırım. Sadeleştirmiş de olabilir şuan siteye baktım tek kitap halinde dört cilt gözüküyor.

Bir süre sonra bütün eserler her yayınevinden çıkabiliyor. Vefattan sonra 70 yıl geçmesi gerekiyor. Sabahattin Ali geçen yıl Yky dışında da basılır oldu mesela. George Orwell da kısa süre önce.

İlk hali ve günümüz Türkçesi ile bazı belgeleri de sunmuştu sanırım. Sadeleştirmiş de olabilir şuan siteye baktım tek kitap halinde dört cilt gözüküyor.
eyvallah sağol.

Kültür Bakanlığı Yayınevi tarafından (belgeler bölümü dışında) yaklaşık 900 sayfalık bir kitap olarak yayımlanmıştır.
Mesela Yapi kredi yayinlarinin sattigi var o yaklasik 1200 sayfa.

• Beğen
Ne fark eder ki baskı sayısı, önemli olan özünü yakalabilmek..
Eskiden ben de çok takardım böyle şeyleri artık hiç önemsemiyorum..
Yani internette bulabilirsin sadeleştirilmiş falan bizim evde var bir tane

Atatürkçü Düşünce derneğine mail atabilirsin.. Belki hediye ederler..

Ne fark eder ki baskı sayısı, önemli olan özünü yakalabilmek..
evladım, mesele zaten baskı adeti ya da farklı yayın evlerinden çıkmaları değil. özünün orijinaline uygun olduğunu netleştirebilmek.

bkz. senin yazdıklarını istediğimiz gibi değiştirmemiz.

0001-16093090059_20210128_031222_0000.png

Altı üstü bir kitap çok farklı bir şey yok.. Abartılacak bir şey değil..

Geri