Nokia'nın 3 ikonik telefon modeli yenilenerek geri dönüyor

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Nokia markasının arkasındaki şirket olan HMD Global, 2000'li yılların başından 2010'lu yıllara kadar fırtınalar estiren klasik Nokia modellerini temel alan üç yeni retro esintili cep telefonunu duyurdu.

Chip dergisinin haberine göre, Nokia 6310 (2024), Nokia 5310 (2024) ve Nokia 230 (2024), sırasıyla 2001, 2007 ve 2015 yıllarına ait telefonların modern versiyonları olup gelişmiş erişilebilirlik özellikleri, Bluetooth 5.0 ve USB-C şarj gibi modern özelliklerle geliyor. Üç telefonun da teknik özellikleri HMD'nin web sitesinde yayınlanmış durumda.

1713073817909-screenshot-8.png

Nokia 6310​

Ancak fiyatlandırma veya çıkış tarihleri henüz belli değil.Web sitesinde yer alan bilgilere göre, telefonlarda Call of Duty Mobile oynamak veya Instagram'da gezinmek mümkün olmayacak. Zira donanım yeni olsa da deneyim en iyi telefonlardan ziyade orijinal Nokia telefonlarınkine daha yakın. Bu da uygulama mağazalarının olmaması, sınırlı internet işlevselliği ve yeni ağlarda çalışmayacak olan yalnızca 2G desteği anlamına geliyor.

1713073759787-gtfgh.png

Nokia 5310​

Nokia, daha sınırlı özelliklerin bu telefonların kullanımını kolaylaştırdığını ve sosyal medya gibi şeylerden bir 'dijital detoks' sağlamaya yardımcı olacağını belirtiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, telefonlar düşük özelliklere sahip bir kamera kullanıyor, dokunmatik ekranları yok, müzik ve video uygulamalarına erişimleri yok ve modern telefonlarda kabul ettiğimiz diğer özelliklerden çok daha azına sahipler.

1713073736672-screenshot-2.png

Nokia 230​

Öte yandan HMD, klasik Nokia tasarımlarını ilk kez hayata döndürmüyor. Geçen yıl piyasaya sürülen Nokia 130 ve 150'nin güncellenmiş versiyonlarını ve 2021'de piyasaya sürülen ve 2024'teki muadilinden daha küçük bir bataryaya sahip olan Micro USB kullanan yeniden tasarlanan bir 6310'u piyasaya sürdü.

Her üç telefon da benzer özelliklere sahip ve benzer donanımları kullanıyor. Telefonlar, 2,8 inç QVGA IPS ekrana ve 27 güne kadar bekleme süresine sahip çıkarılabilir bir 1.450mAh bataryaya sahip. İç kısımda ise 8MB RAM ile çalışan Unisoc 6531F çip ve microSD kart ile 32GB'a kadar genişletilebilen 16MB dahili depolama alanı bulunuyor.

Üç telefon arasındaki temel farklar tasarım ve birkaç küçük donanım değişikliği. Nokia 230 (2024) 2MP kameraya sahipken, diğer iki telefon 0.3MP arka kameraya sahip.

Kaynak

Akıllı telefon kullanmayı başaramayan ve dokunmatik ekrana bir türlü alışamayan kişiler için sevindirici gelişme olacaktır.

Sosyal medya hesabı kullanmayan kişiler de tercih edebilir çünkü diğer işlemeler için tablet yeterli gelecektir.

Telefon piyasasının lideriyken nasıl bir geri düşüş oldu bu böyle… En sevdiğim iki telefonum vardı, biri nokia’nın 7260 modeliydi;

IMG_4829.jpeg
Bunu çok kısa süre sonra çaldırmıştım.

Bir de unutamadığım sony ericsson walkman w600 telefonum vardı, uzun yıllar kullanmıştım, döndürülerek filan açılıyordu. Taş gibi telefonlar bunlar.

IMG_4830.jpeg

şimdi telefonun narinine kaldık meh; şarj adaptörünü bile biz alıyoz, bu nebçim hayat

Samsung da eski markalardan ama piyasadan çekilmedi ve dönemi yakalayıp Android telefonlar üretti fakat Nokia liderken dibi gördü bende üzüldüm çünkü yapabilirdi.

Apple öncülüğünde akıllı telefonların piyasaya çıkmaya başladığı dönemlerde birçok firma hızla stratejisini buna göre yapılandırmıştı ama Nokia en büyük firmalardan biri olmasına rağmen bu değişime ayak uyduramadı ve tabir-i caizse çakıldı.
Aradan yıllar geçmiş, birçok şey değişmiş ama Nokia hala değişime ayak uydurmakta güçlük çekiyor ve hala nostalji romantikliği peşinde..
İlginç gerçekten.

Baba annem bile iPhone kullanıyor yaa ahahaha tuşlu kullanamıyor 70 yaşındaki kadın nokıa teknolojiye ayak uyduramadı malesef ninoşuma ayak uydursun bari kjkjkj

ulan nokia, sen o treni kaçıralı o kadar çok oldu ki... inat ettin symbian yapacağım ule dedin... sonra rakiplerin android'de cayır cayır ilerlerken windows os yapalım farkımız olsun dedin sıçtın batırdın. şimdi ise hala aynı hazımsızlığı inkar edip abuk sabuk yeniymiş gibi gösterilen eski kafa işlerle uğraşıyorsun... sal baba sal millet zaten tuşlu telefon konusunda asker teli adı altında çin menşei ucuz yollu ürünleri emeklilere verip geçiyor... senin klasmanın bu muydu ya...

1713094104266.png

bilenler bilir 6630 döneminin efsanesidir... bunun joysticki olan kardeşi bir iki de değişik tasarımlı abisidir vardır, o nesilden en sevdiğim model buydu... sonrasında nokia express music işi ile güzel yürüttü... ardından rezillikler ufak ufak gelmeye başladı... express music serisinden sonra android'e geçebilseydi bugün samsungla kapışıyor olabilirdin... ah 3gp videolar, limewire'den inen mp3ler... günlük ruh haline göre tema değiştirmeler... samsun'gun oyununa geldiğini düşünüyorum bazen o da bada işletim sisteminde dokunmatik dünyasına açılıp vizyoner bir şekilde geleceği erken fark ederek android'e atlayıverdi... sen mi? sen uslanmaz bir yaşlısın... bu telefonumu çaldırdıktan sonra samsungla tanıştım.

ha konuya dönecek olursak yukardaki tellerden birini almak yerine kızaklı samsung e250 ya da d900 ile de yoluma devam ederdim.

1713094708673.png

18 sene geçtiği halde hala tasarım olarak güncelliğini koruyan bir ürün olduğunu düşünüyorum.

benim favori telefonum nokia c3 idi.. xd whatsapp’a ilk bununla bağlanmıştım kdj.
F3C47530-7CD0-4EC5-AB90-4B1F8895A672.jpeg
bir de 6600 vardı, öncesinde kullandığım.. sky force oynardım sürekli :d

majük ben de e250 almıştım ve bir hafta içerisinde çalınmıştı… deneyimleyemeden. sonrasında s3 aldım ve bir daha samsung kullanmadım…
bence geri dönmesine gerek yoktu ama kendi bilir………

Piyasa araştırması yapmadan böyle bir işe kalkışmazlar ve demek ki talep var, kendilerine yeni bir alan açacaklar.

1 tanesi daha uzerindeki plastigi ile duruyor bizde .) Ilerde antika diye satarim....

Bazı şirketler eskiden çalışanlarına telefon ve sim kart verirdi ancak akıllı telefonları maliyetli bulup pek tercih etmiyorlar. Eski tip telefon satan güvenilir marka kalmadı ve pazar açığını gördüklerini tahmin ediyorum.

Yaşı ileri olup da akıllı telefon kullanamayanlar için de tercih sebebi olacaktır.

Yaşlıların tuşlara basacak gücü mü var Leftyyyy : D

Geri