Nisan/2024 - TCMB Politika Faizini Sabit Bıraktı

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Sabit tutulmasını sen nasıl değerlendiriyorsun?
Nas meselesi sonrasında o kadar şiraze kaydı ki..

Metrik sistem bozuldu.
Dolar adil değerini bulup dalgalanmaya bırakılmalı. Dalgayı en aza indirecek faiz bulunur bir şekilde.

Krediye ulaşma imkanı zaten yok ki. Ne yani aman yüzde 8 le kredi vermeyelim insanlar batar demek saçma. Zaten yüzde 2 faizle bile borçlanacak durumda değil kimse.

Sonuçta Amerikan dolarının ucuzlamasini bekliyor bizimkiler. Mayısta başlayacak sanıyorlardı o bolluk. O zamana kadar kasarız dediler ama sanırım takvim ötelendi ve daha da ötelenebilir.

Faizi sabit tutarken hesap ettikleri bunlar da değil. Tek dertleri borsa düşmesin. Yani iyi oldu pas geçmek bugün için. Ama yarınlarımız için kötü oldu. Deval geciktikce ödenecek bedel artıyor

Nas meselesi sonrasında o kadar şiraze kaydı ki..

Metrik sistem bozuldu.
Dolar adil değerini bulup dalgalanmaya bırakılmalı. Dalgayı en aza indirecek faiz bulunur bir şekilde.

Krediye ulaşma imkanı zaten yok ki. Ne yani aman yüzde 8 le kredi vermeyelim insanlar batar demek saçma. Zaten yüzde 2 faizle bile borçlanacak durumda değil kimse.

Sonuçta Amerikan dolarının ucuzlamasini bekliyor bizimkiler. Mayısta başlayacak sanıyorlardı o bolluk. O zamana kadar kasarız dediler ama sanırım takvim ötelendi ve daha da ötelenebilir.

Faizi sabit tutarken hesap ettikleri bunlar da değil. Tek dertleri borsa düşmesin. Yani iyi oldu pas geçmek bugün için. Ama yarınlarımız için kötü oldu. Deval geciktikce ödenecek bedel artıyor
En büyük sorun, bahsettiğin şekilde ödenecek bedelin her geçen gün katlanmasıdır. Alınması gereken önlemler ertelendi ve sorun daha da içinden çıkılmaz bir hale geldi.

ŞENOL BABUŞCU: YILSONU ENFLASYON BEKLENTİSİ TUTMAYACAK, YÜZDE 50’NİN ALTINDA GELMEYECEK

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu da bunun tahminler doğrultusunda gelen bir karar olduğunu söyledi. Babuşcu şu ifadeleri kullandı:

"Piyasa sakindi son bir aydır. Hem dolar hem faiz ayağında durağanlık vardı. Bu piyasaların durumuna cevap veren beklenen bir yaklaşımdı. Mart ayı enflasyonu vurgusu önemliydi, 'beklentimizin üstünde geldi' vurgusu önemliydi. Mehmet Şimşek neredeyse 11 aydır görevde. Şimşek’in bu süreçte kullandığı tek araç faizdi onu da yüzde 8,5’ten yüzde 50’e kadar çıkardı. Eğer Şimşek faiz işini yaz aylarında bu seviyeye çekseydi, enflasyon işi daha kolay yönetilirdi. Yalnızca faiz aracını kullandı, para politikasının diğer araçlarını kullanmadı. Türkiye gibi yapışkan bir enflasyonun olduğu bir ülkede sadece tek araçla faizi düşüremezsiniz. Maliye politikası araçlarını kullanmadı, bütçeye müdahale etmedi. Bana kalırsa enflasyon 2 ay daha düşmeyecek. Daha sonra baz etkisiyle düşecek.

Maliye politikası alanında hâlâ bir tedbir alınmadı. Seçim geçeli 25 gün oldu. Yıllık enflasyon beklentisi yüzde 36. Ben bunun tutacağını düşünmüyorum. Bana göre en iyimser aralık yüzde 45-50. Benim beklentim yüzde 50 düzeyi ki uluslararası kuruluşlar da 45-49 aralığına vurgu yapıyor. Bu tablonun iyi okunması lazım. Buna uygun olarak para politikasının diğer araçları da kullanılmalı. Maliye politikasında özellikle kamuda hızla önlemlerin alınması gerekiyor, yoksa enflasyon tek başına faizle düşmeyecek. Elinizde on araç varken birini kullanırsanız bu olacaktır. 9 aydır seçim var diye beklendi, 25 gündür ne bekleniyor, neden bir hazırlık yapılmadı bunu bilmiyoruz, seyretmekle yetiniyorlar. Açıklama yapmakla yeniyorlar 'enflasyonun altında ezdirmeyeceğiz' deniyor ancak izlerseniz enflasyon düşmez, dünyanın hiçbir yerinde düşmez."

Kaynak

Geri