Nisan/2024 - TCMB Politika Faizini Sabit Bıraktı

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
25 Nisan 2024 Perşembe günü saat 14.00'da açıklanacak.

Beklentiler faizin sabit kalacağı, %50 olarak devam edeceği yönünde.

Borsa'nın bugün aşağı yukarı tahtaravalli gibi seyretmesinden öngörülen bir durum. Bunların sağı solu da belli olmaz. MB kalkar akım derken başka bişi söyler

Deutche Bank Nisan için faizin sabit tutulacağını öngörüyor.
IMG_3849.jpeg

Faizi %50 üzerine çekmezlerse enflasyon ile mücadelede yine zaman kaybı yaşanır.

Yabancı kurumların birkaçı daha sabit kalacağı yönünde görüş bildirdi;

Dilerim sabit kalmaz.

Enflasyon ile mücadele edebilmek için uzun zaman öncesinde yapılması gereken bu artış sürekli baskılandı ve faizi bir anda yükseltemiyorsa yavaş yavaş artırmak zorundalar yoksa acı reçete dedikleri süreç uzadıkça uzayacak.

Enflasyon ile mücadele edebilmek için uzun zaman öncesinde yapılması gereken bu artış sürekli baskılandı ve faizi bir anda yükseltemiyorsa yavaş yavaş artırmak zorundalar yoksa acı reçete dedikleri süreç uzadıkça uzayacak.
Enflansyon ile mücadelenin tek yöntemi para arzını/talebini kesmek değildir. Krediler zaten durma noktasına geldi. Kamu tasarrufları, vergi reformları, cari açığı kapamaya çalışmak gibi çok önemli konular var. Yani enflansyon ile mücadeleyi sadece vatandaşın sırtına yüklemek olayı çözmez. Devletin bu konuyu çözmek adına ikna edici olması için kendisinden başlaması gerekiyor(Şimşek’in locals tabiriyle “yerel yatırımcının ikna olması gerekiyor” dediği yer buraya tekabül ediyor). Tamam seçim vardı, o alana dokunmuyorlardı ama artık geçti. 4 yıl seçim yok. Kaldıki OVP diye bir şey var. Orada belirtilenlere uyum göstermesi gerekiyor samimiyet açısından.

Faiz yeterli mi değil mi diye 1 ay pas geçmelerini bekliyorum. İhtiyaç halinde artışa geçmeliler diye düşünüyorum. Tabi ki bizim bahsettiğimiz şey beklenti. Artırmak isterse de artırabilir.

Enflansyon ile mücadelenin tek yöntemi para arzını/talebini kesmek değildir. Krediler zaten durma noktasına geldi. Kamu tasarrufları, vergi reformları, cari açığı kapamaya çalışmak gibi çok önemli konular var. Yani enflansyon ile mücadeleyi sadece vatandaşın sırtına yüklemek olayı çözmez. Devletin bu konuyu çözmek adına ikna edici olması için kendisinden başlaması gerekiyor(Şimşek’in locals tabiriyle “yerel yatırımcının ikna olması gerekiyor” dediği yer buraya tekabül ediyor). Tamam seçim vardı, o alana dokunmuyorlardı ama artık geçti. 4 yıl seçim yok. Kaldıki OVP diye bir şey var. Orada belirtilenlere uyum göstermesi gerekiyor samimiyet açısından.

Faiz yeterli mi değil mi diye 1 ay pas geçmelerini bekliyorum. İhtiyaç halinde artışa geçmeliler diye düşünüyorum. Tabi ki bizim bahsettiğimiz şey beklenti. Artırmak isterse de artırabilir.
Tek çözüm elbette değil ancak bu ortamda uzun zamandır uygulanması gereken bir seçenekti. Acı reçete dedikleri tam da bu ve enflasyon bu kadar yüksek ise faiz arttırımını baskılama seçeneği rafa kalkar ve bu zaten biliniyordu. Bana kalırsa doğrudan artırıp en acı bedel ödenmeliydi çünkü bu şekilde süreç uzar. Faiz % 50 üzerine çıkmalı ve bunun olacağı / olması gerektiği sürpriz değil ki. Aylardır biliniyor.

@No Pasaran,

Yanlış politikalarla yeterince zaman kaybettik ve zaten batan battı ancak yenileri de gelecek maalesef...

En sert tedbirleri, istisnasız olarak her kesime uygulamadan da yıllarca sürebilir.

Hepimiz bedel ödüyoruz ve bir an önce ne olacaksa olsun. Kaç yıl daha böyle devam edebiliriz ki? Etin kilosu 650 TL olmuş çoğu yerde ve vatandaş zaten her gün eziliyor.

@No Pasaran,

Yanlış politikalarla yeterince zaman kaybettik ve zaten batan battı ancak yenileri de gelecek maalesef...

En sert tedbirleri, istisnasız olarak her kesime uygulamadan da yıllarca sürebilir.

Hepimiz bedel ödüyoruz ve bir an önce ne olacaksa olsun. Kaç yıl daha böyle devam edebiliriz ki? Etin kilosu 650 TL olmuş çoğu yerde ve vatandaş zaten her gün eziliyor.
Söylediklerinin aksini iddia etmiyorum. Sadece bunun faiz artırımı ile olmayacağını, fazladan faiz artırmanın da maliyetinin olduğunu, merkezin bunu 1 ay izlemesinin doğru olacağını, duruma göre sonraki ay artırması gerektiğini söylüyorum. Nitekim geçen ay herkes %45-47,5 arası beklerken 50 şeklinde bıraktılar. Bununla yetinmeyip gecelik borçlanma ve repolara +3 opsiyon bıraktılar. Bu gerekirse daha da artırırım mesajıydı. Doğrusu da buydu. Ama ekonomiyi soğutmanın da bir maliyet var. Optimum düzeye çekmesi gerekir.

Bunun yanı sıra büyük oyuncular sabit kalacağı yönünde görüş bildirdi. Bu görüşler önemli. Çünkü piyasada fiyatlama beklentiye göre yapılır. Hemen hemen çoğu şey buna göre fiyatını şekillendirdi. Aksi bir durum olursa sert dalgalanmalar yaşanır.

TCMB bir hafta vadeli repo faiz oranını %50,00 olarak korudu (Beklenti %50,00)

@No Pasaran,

İktisat terimleri vurgusu ile ne anlatmaya çalıştığını pek bilmiyorum ancak enflasyon konusunda tespitler doğru.

Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını nasıl değerlendirdi?​

1714043219581-ekran-resmi-2024-04-25-14.02

1714043297403-ekran-resmi-2024-04-25-14.08

1714043437027-ekran-resmi-2024-04-25-14.10

1714043224372-ekran-resmi-2024-04-25-14.06

Kaynak

Piyasalar olumsuz tepki vermedi gibi :emoji_spy:

Piyasalar olumsuz tepki vermedi gibi :emoji_spy:
Önemli olan beklenti ve beklentinin karşılanması. Beklenti dışı bir gelişme olursa eğer sert dalgalanmalar gerçekleşir(olumlu yada olumsuz). XBANK dışında etkilenen yok. O da beklenti dahilindeydi zaten. Kaldıki son 1 ayda endeks bazında neredeyse %30 değerlenmişti.

Geri