Nevşehir Nasıl Bir Yer? Diyar Diyar Bölüm: 2

• Kullanıcı No Pasaran
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Evvet, merhabalar arkadaşlar.

Diyar diyar bölümümüzde bu hafta Nevşehir'deyiz.

Nevşehir'in kültürünü, yapısını, tarihini ve bilmediğimiz bir çok yönünü öğrenmek için üyelerimizden Özlem ile beraberiz. Ben sunucunuz No Pasaran, bizden ayrılmayınız...

7AprmW.png

Sizlere internetten araştırdığım kadarıyla bu şirin şehrimize dair ön bilgi vereyim;

zn1oXg.jpg

vZlW1D.jpg

rEazWM.jpg

Güzide şehirlerimizden biri olan Nevşehir'in nüfusu 290 bin civarlarında. Doğusunda Kayseri, batısında Aksaray, güneyinde Niğde ve kuzeyinde Yozgat yer almakta. Bu şehrimiz daha çok Ürgüp'ü ile ön plana çıkmakta olup ülkemiz için önemli bir turizm kaynağı konumundadır. Ve sözü uzatmadan Özlem'e bırakalım.

Merhaba Özlem, röportajımıza katıldığınız için teşekkür ederiz. Acaba kendinizi biraz tanıtır mısınız?

Özlem : Merhabalar ismim Özlem,aslına bakarsanız Kayseri Doğumluyum fakat eşimin mesleği dolasıyla uzun yıllardır Nevşehir(Ürgüp)de yaşamaktayım.3 çocuk annesi çalışmayan boş zamanlarını burda geçiren biriyim :)

No Pasaran : Teşekkürler Özlem hanım. Acaba nasıldır Nevşehir? Sizin için Nevşehir denilince aklınıza gelen şeyler nelerdir? Biraz anlatır mısınız? Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim, şivenize de bayılıyorum gerçekten. Gerçekten bayılıyorum :d

Özlem : Nevşehir küçük şirin bi yerdir.Yaşam şartları birçok yere göre daha kolaydır.Nevşehir merkezden ziyade Ürgüp, Avanos, Göreme gibi ilçelerde çok fazla hareketli bir yaşam vardır ve turizm açısından çok katkı sağlayan yerlerdir.Büyük şehirlere oranla daha sakin ve sessizdir.Kısacası Huzurdur :) Tabiri caizse anlatılmaz yaşanır diyelim :) Mutlaka gezilmesi görülmesi gereken doğa harikası yerleri vardır. Bu arada söylemeden gecemicem suan kendimi dersine calışmadan hazırlık yakalanan bi öğrenci gibi hissediyorum :) Eksik yerleri hatalarımı düzeltirseniz sevinirim :)

No Pasaran : Can boğazdan gelir diye klişe bir lafımız var efendim ve buna dayanarak Nevşehir mutfağına dair, yemek kültürüne dair biraz söz edebilir misiniz? Acaba diğer yörelerden farklı olarak diyebileceğiniz bir şey var mı? Nevşehir'e gelen ne yemeli ne içmeli Özlem hanım?

Özlem : Nevşehir mutfağı damak tadı bakımından büyük farklılıklar içermez aslında.Yemekleri genellikle güveç ve testilerde taş fırın veya tandırda pişer :) Bu yüzden lezzetlidir.En meşhur yemeği testi kebabıdır bunun yanında Nevşehir tava ve kuru kıymadan yapılan pidesi meşhurdur.Onun dışında İç Anadolu mutfağı standarttır zaten :)He birde mantısı farklıdır:)Bir Kayserili olarak ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum:)

No Pasaran : Aslında ne yalan söyleyeyim, söyleşiye hazırlık yapabilmek adına az biraz araştırma yaptım Nevşehir'e dair ve mutfak kültürü adına çok sıra dışı bir şey göremedim. Fakat bunu sizin de teyit etmeniz bir yandan iyi oldu :d Velhasılıkelam kelam; Nevşehir toplama bilgisayar gibi Yozgat'tan bir ilçe, Kayseri'den bir ilçe, Niğde'den şuradan buradan birer ilçe birleştirilerek oluşturulmuş bir şehir araştırdığım kadarıyla. Ama Ürgüp tek başına Nevşehir'den daha çok ön plana çıkıyor. Siz de Ürgüp'de yaşayan biri olarak biraz anlatır mısınız Ürgüp'ü? Peri bacaları ve Ürgüp'e dair biraz anlatabilir misiniz?

Özlem : Benzetmeniz gerçekten yerinde oldu:)Nevşehirde şehir havası yok kesinlikle.Ürgüp ise gündüzü ile gecesi ayrı olan şirin bi ilçe.Gündüz ne kadar sakin ise gecesi de o kadar hareketlidir.Gece hayatı ile ön plandadır.Gelir kaynağı turizm ağırlıklıdır.Bunun dışında son yıllarda dizi ve film çekimleri ile daha cok ün kazanmıştır.Sosyal etkinlikleri Nevşehire göre daha fazladır.Vadi yürüyüşleri,balon turları bunlardan bazılarıdır.Peri Bacalarının çoğunluğu Ürgüp ve Avanostadır.Üç Güzeller en çok ilgi gören yeridir:) Bu ilçelerin yanı sıra Hacı Bektaş'da turizm açısından önemlidir.Her yıl Ağustos ayında Hacı Bektaş Veli anısına şenlikler düzenlenmektedir.

No Pasaran : Nevşehir'in havası nasıldır peki? İç Anadolu'nun bilhassa Kayseri'nin soğukluğu var mı? Genelde oranın insanı ne iş yapar? Küçük bir yer olmasından ötürü sanayisi çok gelişkin değil herhalde... Ne yapar Nevşehirliler turizm faaliyetlerine ev sahipliği yapmak dışında?

Özlem : Kışları oldukça soğuk ve sert geçiyor yazlarıda bi o kadar sıcak ve bunaltıcı.Erciyesin etkiside oluyor haliyle.Gelir kaynakları ilçelere göre farklılık gösteriyor aslında.Turizm dışında tarım ve hayvancılık,küçük çapta tuğla ve briket fabrikaları gelir kaynağıdır.Avanosda çanak çömlek en büyük gelir kaynağıdır.Kızılırmak Avanostan'da geçmektedir.Buda gelişmesinde büyük etkendir.Erkeklerine oranla kadınları daha çok emektardır.

No Pasaran : Peki o halde biraz da Nevşehirlilerden söz edelim. Bildiğim kadarıyla yörenin kendine has bir şivesi var. Bu şive günlük yaşamda da çok kullanılıyor mu? Listeme bakıyorum da; Abari: hayret anlamında ünlem, asuvata: alış-veriş .s.s , bıldır: geçen sene , büngüldemek: kaynamak , ıcıh: az biraz ... şaldır-şuldur : gelişigüzel vs vs... Sonradan Nevşehir'e yerleşmiş biri olarak acaba siz anlıyor musunuz söylenenleri :d tam Nevşehir şivesiyle konuşacakken sizi de bir gülme tutuyor mu :d

Özlem : Aslında Nevşehir şivesi ile Kayseri şiveşi arasında çok fark yok bu yüzden fazla yabancılık çektiğim söylenemez.Fakat benimde ilk kez duyduğum sözler karşısında gülme krizine girdiğim olmuştur.Halkın çoğunluğu günlük yaşamda sık sık kullanır.Mesela dölek dur(uslu dur),alıcının dibi,napsan gibi çeşitli kelimelerde vardır :)

No Pasaran : Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Özlem hanım. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı acaba?

Özlem : tşkler umarım yardımcı olabilmişimdir.

No Pasaran : Ben teşekkür ederim Özlem hanım verdiğiniz bilgiler için. Sağlıklı günler dilerim.

Nevşehire hiç gitmedim okumaya çalışacağım.

Gitmişliğim var ,fazlaca turist vardı
kendi güzelliklerimizi bile başkalarına yaşatıyoruz

Emeğinize sağlık : ) Gormeyenler için güzel bilgiler ..

Nevşehir, Nevşehir...

2007-2008 de Askerliğini orada yapmış ve 2010 da tekrar gitmiş biri olarak bende sizlere biraz Nevşehir ve ilçelerinden bahsedeyim...

Başlıca, Ürgüp, avanos, hacıbektaş, derinkuyu, kozaklı acıgöl, Gülşehir olmak üzere 7 tane ilçesi olan nevşehirin her birinde ayrı güzellikler ve özellikler saklıdır...

Acıgöl: Aksaraydan sonra Nevşehire buradan giriş yapıyorsunuz. Acıgölün bildiğim kadarıyla tek özelliği hava alanı olması.

Avanos: Aslında en fazla peri bacası burada olduğu söyleniyor. Bunun yanında kızılırmağın buradan geçmesi ve kızıl toprakla testi yapımı da burada çok fazla olduğunu gördüm. Avanos Nevşehirde kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir.

Derinkuyu: Askerlik yaptığım zamanlar burada çok fazla bir şey olduğunu bilmiyordum. 2010'da ki Nevşehir gezimizde Derinkuyu ilçesinde yer altı şehirleri olduğunu öğrendim. Gezdiğimde ise ağzım açık kalmadı desem yalan olur. Yerin altında 7 kattan oluşmuş bir şehir düşünün. İçeride hayvan barınaklarından kiliseye kadar her şey mevcut ve siz bunları görebiliyorsunuz. O yüzden derin kuyu Nevşehirin vazgeçilmez ve gezilmesi gereken bir ilçesidir.

Hacıbektaş: Birçoğunuzun da haberlerden kulağına aşina olan bu ilçenin en büyük özelliği Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri Programları olup bir çok siyasinin uğradığı için de ülke çapında meşhurdur. Ben hiç gidemedim. Umarım bir sene katılmak nasip olur.

Gülşehir: Adı üzerin de sanırım. Buraya da gitmedim, bildiklerimse babamın buranın çok güzel ve bakımlı temiz bir ilçe olduğunu duymamdan ibarettir.

Kozaklı: Merkezine gitmedim, ilçe hakkında ki tek bilgim, kaplıcaların bol olduğudur. Bu yüzden bir kaplıca turizm sektörü mevcuttur. 2010'daki gezimizde burada otelde bir gecelik konaklamamız oldu. Otelin içindeki kapalı sıcak havuz bize tüm yorgunluğumuzu unutturmuştu. O yüzden dinlenme ve konaklama yeriniz kozaklı olsun derim.
Not: Yanlız kozaklının bir dezavantajı var, biraz uzaktır. Şuan ezbere konuşmak istemem ama o gün otele gitmek çok uzun gelmişti. Ama buna değdi.

Ürgüp: Ve 6 aylık kısa dönem askerliğimde 5 ayımı geçirdiğim, doyamadığım geride çok güzel anılar bıraktığım mevki...

Kör olası ürgüp dumanın tütmez... Türküsü ile az nöbet tutmadım...:P

ÜRgüp peri bacaları, eğlence mekanları, şarap evleri, Meşhur mustafa paşa kasabası (Benim çok sevdiğim bir yerdir) ortahisar, balon turları ve şuan aklıma gelmeyen daha bir çok özellik ile emekliliğimi geçirmek istediğim bir yerdir. Ürgüp o bölgenin taksimi-beyoğlusu gibidir diye biliriz. Kayseriye yakın olması (otobüs ile 45 dakikadır) gibi avantajıyla da şanslı olup, sıcak ve medeni halkıyla sizi sıkmayan bir ilçedir.

HArika bir kütüphanesi mevcuttur. Bir çok eseriyle sizlere hizmet verip ilçenin eğitim kalitesini artırır.
Buna ek olarak ta dünyaca ünlü Eşekli Kütüphaneci de ürgüpün meşhurlarındandır.

Wikipedia'dan size kısa bir bilgi...

Mustafa Güzelgöz diğer adıyla Eşekli Kütüphaneci (1921 - 18 Şubat 2005). Kütüphaneyi halkın ayağına götürmek düşüncesi ile Ürgüp seyyar kütüphanesinin yedi katır ve üç atı ile yöredeki 36 köye hizmet götürmüştür. 1972 yılında emekli olan eşekli kütüphanecinin yaşam öyküsünü, yazar Fakir Baykurt, Eşekli Kütüphaneci adlı eserinde romanlaştırmıştır. Ayrıca yazar Ahmet Şerif İzgören "Süpermen Türk olsaydı Pelerinini Annesi bağlardı" adlı kitabının girişimcilik bölümünde Mustafa Güzelgöz'ün hikâyesini anlatmaktadır. Güzelgöz’e 1963 yılında “Amerikan Barış Gönüllüleri Derneği’nin İnsanlığa Hizmet Ödülü” verilmiştir.[1] Mustafa Güzelgöz, Nevşehir Devlet Hastanesi’nde tedavi görürken 18 Şubat 2005’te kalp yetmezliğinden ölmüştür.

Son olarak Yazdıklarımı okuma zahmetine giren tüm arkadaşlara şunu söylemek isterim. Kesinlikle pişman olmayacağınız bir gezi sizi bekliyor. iki günlük bir hafta sonu kaçamağı ile Nevşehiri görmeniz mümkündür. Tarih ve doğal güzelliklere meraklıysanız gidin. Benden de selam söyleyin...:)

Geri