Nesnelere Bakmadığımızda Ne Yaptıkları Sorunsalı

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Entelektüel çettirmekten sıkıldığım için ben "bence onları o yapan sınırlarından soyunup boyutta düşüşler yaşıyorlardır" filan diyeceğim lakin siz yine de kimsesiz ormanda yere düşen ağacın duyulmamış sesi gercekten var mıdır'a bağlayıp kuantum uzantısında konuşun ))

Avatardaki dikkat çeken gögüslere baktığımda yerçekimine karşı pek reaksiyon gösterememiş sorunsalı var diye düşünmeden kendimi alıkoyamıyorum.

her ne kadar ömer hayyam,

Ben olmayınca bu güller, bu serviler yok.
Kızıl dudaklar, mis kokulu şaraplar yok.
Sabahlar, akşamlar, sevinçler tasalar yok.
Ben düşündükçe var dünya, ben yok o da yok.

deyip, mevzuyu kişisel haz penceresinden değerlendirse de "biz gitmesek de görmesek de o köy, bizim köyümüzdür" diye de bir gerçeklik olgusu var.
Hayyam ölünce yok olan mis kokulu şaraplar hala benim için var ama?

var olanın sadece öznel idealardan ibaret olabileceği çok komik.
yüzyıllar önce Protogoras amcam "bana tatlı görünen şarap benim için gerçekten tatlıdır" diye sadece duyumlardan yola çıkarak, gerçek olanı görmezlikten gelmesi Onların ayıbı bence.

"ben olmayınca bu masalar, bu zigon sehpalar var.
sarışınlar, esmerler var.
ölümler, üzüntüler, dertler, kederler var.
ben düşündükçe var dünya, ben öldükten sonra da var olmaya devam edecek"

diye kendi rubaimi bırakıyorum buraya.

ha nesnelere bakmadığımızda neler yaptıklarıyla ilgili çözüme gelince, ben bunu aslında hep düşünmüşümdür "lan acaba bu sehpa ne yapıyor ben işe gittiğimde ya da kanepeler?" diye.
ben bu sorunun cevabını eve gizli kamera koyarak çözdüm. kayıtlar inanılmaz! buzdolabı bulaşık makinesine , koltuklar zigon sehpalara, yemek masası gardroba sonra hepsi televizyona...

Kelimeler intihar ediyordu birbiri ardına, ayyy

Bilinçten bağımsız ve somut olarak varolan her şey gerçeklik safhasında yer alsa da bu gerçekliğin bilincimizdeki kavramsal yansımasıyla şekillendiriyoruz deneyimlediğimiz varlığı. "şey"ler algılandıkları süjeye göre form kazanıyorlar, kendilerinin bile birer deneyi oluyorlar. Tüm evren bilincin inşası üzerine kurulmasa da, ki bilinc de sadece evrimsel bir süreçtir, onda zuhur etmesiyle varlık kazanıyor.
Gerçeklik, soyutlaması yapılmadığı sürece aslında yoktur minvalde bir düşünceye daha yakınım sanırım ben.
Ayrıca hayyam alıntılarınız da pek hoştu @karamuratbenim bey, bir ara size kendi kamera kayıtlarımı gösterip balkon duvarlarımın nasıl da yıkım çabasıyla intihar etmeye kalkıştığını göstereyim, belki daha önceden fikir sahibi olduğum iradeye yönelik inançsızlığınıza yeni bir perspektif sunmuş olurum :)

Bilinçten bağımsız ve somut olarak varolan her şey gerçeklik safhasında yer alsa da bu gerçekliğin bilincimizdeki kavramsal yansımasıyla şekillendiriyoruz deneyimlediğimiz varlığı. "şey"ler algılandıkları süjeye göre form kazanıyorlar, kendilerinin bile birer deneyi oluyorlar. Tüm evren bilincin inşası üzerine kurulmasa da, ki bilinc de sadece evrimsel bir süreçtir, onda zuhur etmesiyle varlık kazanıyor.
Gerçeklik, soyutlaması yapılmadığı sürece aslında yoktur minvalde bir düşünceye daha yakınım sanırım ben.
Ayrıca hayyam alıntılarınız da pek hoştu @karamuratbenim bey, bir ara size kendi kamera kayıtlarımı gösterip balkon duvarlarımın nasıl da yıkım çabasıyla intihar etmeye kalkıştığını göstereyim, belki daha önceden fikir sahibi olduğum iradeye yönelik inançsızlığınıza yeni bir perspektif sunmuş olurum :)

bekliyor olacağım.

Geri