Neden Yalan Söyleme İhtiyacı Duyuyoruz

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Sıklıkla söylediğimiz, psikolojide «Egoist yalanlar» ve «Altrüist yalanlar» olarak iki başlık altında toplanan yalanlar ve bize sağladığını düşündüğümüz faydalar.

Sosyal psikoloji, yalanı, konuşan kişinin düşüncesini gizlemesinin bir yolu tanımını da içerecek biçimde ele alıyor ve yalan söylemek için 5 motivasyon sıralıyor:

1- Saygınlığını korumak ya da artırmak.

2- Bir kazanım elde etmek üzere ikna etmek.

3- Çatışmadan kaçınmak (diplomasi).

4- Sempati duyduğu veya nezaketini korumak istediği kişiyi üzmemek (iyilikseverlik).

5- Bir yerde bulunduğunu gizlemek veya orada bulunma nedenini haklı çıkarmak, kanıtlamak (örneğin aldatma durumunda).

Bu çerçevedeki yalanların ortalaması, bir örnek grup üzerinde, kadın-erkek fark etmeksizin, günde kişi başına iki olacaktır. Ve bunlar, büyük oranda «altrüist» veya «iyiliksever» yalanlar olarak diğerlerinden ayrılacaktır.

Yalan söylerken nasıl hissediyoruz?

Yalan söyleme durumunda iki tür duygu uyanır:

-Olumsuz (hoş olmayan) duygu:

Yalan söylediğinin anlaşılacağı korkusu.

Kendisine duyulan güveni suistimal etmekten ya da saygısızlık ettiğini düşünmekten kaynaklanan suçluluk.

-Olumlu duygu (yalan söyleme alışkanlığı olanın hissettiği)

Yanıltarak ikna etmeyi doğal bulan kişinin, bunu yaptığı sırada duyduğu zevk. Bu tür bir yalancı, sanki gerçek duygularıymış gibi kurgusal duygular ile iletişim kuracak kadar duygularının efendisi haline gelir.

İki yalan türü ve sağladığı faydalar

Egoist yalanlar

Egoist yalan, söyleyene birkaç fayda sağlar :

- İyi bir itibar uyandırmaya veya itibarını korumaya yarar. Egoist yalanı üreten, sahip olduğu özellikleri abartırken kusurlarını gizler.

- Kişisel bir kazanım, bir işi elde etme, birine aslında ihtiyaç duymadığı bir şeyi satma fırsatı verir.

- (Çocuğu) cezadan korur. Anlaşmazlıktan kaçınan (yetişkinin) ilişkisini korur.

Altrüist yalanlar

Birini incitmemek veya birini memnun etmek için söylenen yalanlardır. Meselâ birine onun hakkında ne düşündüğümüzü söylemekten kaçınırız. Bu, saç kesimi veya giysileri gibi bir konu olabilir. Bazı psikologlar bunu «savunma yalanı» olarak isimlendirir. Çünkü, temelde karşısındaki ile ilişkisini korumak için, diğerinin sevgisinden mahrum kalma korkusuyla söylenen yalandır. Ne düşündüğünü söyleme eğiliminde olanlar, kendinden emin olan ve söz konusu sevgiyi kaybedeceğinden şüphe etmeyenlerdir.
alıntı​

Gerçekle yüzleşmeye cesareti olmayan insanlar genelde yalan ile zaman kazanmaya çalışır fakat sonuç değişmeyecektir.

İyi niyetli ve karşı tarafı kırmamak adına söylenen yalanlar da olabiliyor ayrıca ağır hasta bir insana moral vermek için de yalan söylemek zorunda kalabiliyorsunuz.

Söylenen yalanın karşı tarafa etkisi şayet ağır olacaksa asla söylenmemelidir çünkü telafisi hiçbir şekilde mümkün olmuyor.

• Beğen
Tepkiler: Aze
Ben yalan söyleyen insanı severim de, benden çok söyleyini sevmem..

Çok sevdiğim bir arkadaşım var. Ama işte huy olmuş artık kızda. Geçen gün bir arkadaşla konusu geçti, çok uç şekilde bir yalan söylemiş yalanı yakaladım tabi hemen doğrusunu bildiğim için. Alışkanlığa dönüşür uzun süre bir yalana sığınmak. O yalan ortaya çıktığında da başka renkte kuyruklar eklenmeye devam eder. Çok kere konuştum ama artık bunu huy edinmisse açıkçası yapabileceğim bir şey kalmıyor. Herkes kendinden sorumlu. Tek diyeceğim şey, biri sizi sevsin veya ilgi göstersin diye yalanla kendinizi aciz göstermeyin lütfen ya inanın gerek yok. Ben üzüldüm onun yerine,ben utandım niye böyle bir yalan diye. Yapmayın annem gerçeklerden daha iyisi yoktur bazen acıtsa da.

Geri