Neden temizlik ve yemek denilince akıllara hep kadın geliyor?

Konu sahibi son olarak 27 gün önce görüldü
Yemek konusu evet ortak olmalı ama temizlik konusu tartışılabilir. Bu kafatasçı “temizlik kadın işidir” düşüncesinden değil, tamamen erkeğin beceriksizliği ile alakalı. Erkek ev içinde görünmeyen yerlerin neden temizlenmesi gerektiğini anlamaz, temizlik onun için kabasının alınmasından ibarettir. Halıya ekmek kırıntısı düştüğü zaman hem çırpılıp hem süpürülmesine kafası basmaz, sadece süpürür geçer. Erkeğe göre banyo tek bir çamaşır suyuyla temizlenebilir. Kadına temizlenmesi için asperoxun her bir rengi gereklidir. Erkeğin çamaşır deterjanlarının neden renkliler ve beyazlar için ayrı olduğunu hatta neden beyazların ayrı renklilerin ayrı yıkandığına kafası basmaz. Aksini iddia eden erkek ılıktır

onu bunu sunu, elalemi bilemem, ama ''yemek'' ve ''kadin'' kelimelerinin gectigi cumlelerde, benim aklimdan gecen bu:
1690278514291.png

Toplumsal cinsiyet stereotipi maalesef. Bu tip fikre sahip erkekten fersah fersah uzakta durun. İlkel bir düşünce şekli.

avcı toplayıcı zamanda kadınlar avcılığı erkeğe kitlemişler de ondan.
adama gaz vermişler, "sen güçlüsün, aslansın kaplansın git de mızrağını bizonun döşüne sapla. ben de ortalığı toplayayım sonra bizon yeriz, yedikten sonra da bu temiz dünyaya çocuklar getiririz" demişler. garibim de sevişme vaadine kanıp bizon peşine düşmüş
bu yüzden kadınlar bu durumdan hiç şikayet etmesin. kendileri kaşındı

Askerlik, madencilik gibi ağır ve riskli işler denilince benim aklıma da hep erkek geliyor. Çok tuhaf. Halbuki erkek ve kadın eşit gelmeliydi.

Toplumsal cinsiyet stereotipi maalesef. Bu tip fikre sahip erkekten fersah fersah uzakta durun. İlkel bir düşünce şekli.

türkiyedeki feminen tavır tam olarak budur.
uzak durun.

bıktık bu dişil tahakkümün altında yeşeren erkek düşmanlığını dayatan dişil dilden.
erkekler meta değildir.

Benim aklima öyle bir sey gelmiyor.

Geçmişten günümüze kadar toplumlar egemen erkek toplum olduklarından ev dışı işlerle -buna mesleki işler de dahil- erkek ilgilendiği ve kadının para kazanmak için çalışmadığı zamanları da kıyaslarsak kadının ev işleriyle ve çocuk bakımı ile anılması normaldir. Son yıllarda özellikle kadının da iş hayatına atılımı fazla olunca eskisi gibi kadının ev işleri ile çok anılmadığı -çalışmayan ev hanımı hariç- kaçınılmaz bir gerçektir. Çalışan karı kocaların artık bir çoğu ev işlerinde birbirlerine yardımcı olmaktadır. Eskisi gibi temizlik yemek denince kadın akla gelmiyor. :)

Arkadaşlar benim kocam yemekte yapıyor temizlikte o yüzden bu kalıp düşüncelerden lütfen sıyrılın !!!

Karı koca birlikte çalışıp eve para getiriyorlarsa, tabiki ev işleri de bölüşülür. Bunu talep etmeyecek bir kadın yoktur zaten. Ev işi yapmak istemeyen erkekler, çalışmayan kadınlarla evlenirse bence sorun kalmaz. Bu durumda iyi gelirinin olması gerekiyor.

Cicim bu cinsiyetçi yahut tamamen biyolojik bir kambur değil. Hem tarihi hem kültürel bir olgu. Kadın anadır, ana doğurgandır, doğurgan olan çekip çevirendir. Ataerkil toplumlarda, bizler gibi, anne evin tüm işlerini yapar. Mesela bizim evimizin direği ne babamdır ne iki oğlu, annemdir. O bilir her şeyin doğrusunu güzelini. Reis annemdir. Biz sadece ona yardımcı oluruz.

Mesela, benden iyi kimse toz alamaz. Benden iyi kimse elde bulaşık yıkayamaz. Benden iyi kimse meze yapamaz ve çok önemli bir şeydir, benden iyi kimse mısır patlatamaz. Ben, rahmetli Mücellâ teyzemin mısır patlatma tedrisatından geçtim. Evde Mısır Patlama İncelikleri" adlı makalemden bihaber olanlar, yazık, onların birçok mısırı dipte patlamaz, yanar. Oh olsun size müstahak.

Cicim bu cinsiyetçi yahut tamamen biyolojik bir kambur değil. Hem tarihi hem kültürel bir olgu. Kadın anadır, ana doğurgandır, doğurgan olan çekip çevirendir. Ataerkil toplumlarda, bizler gibi, anne evin tüm işlerini yapar. Mesela bizim evimizin direği ne babamdır ne iki oğlu, annemdir. O bilir her şeyin doğrusunu güzelini. Reis annemdir. Biz sadece ona yardımcı oluruz.

Mesela, benden iyi kimse toz alamaz. Benden iyi kimse elde bulaşık yıkayamaz. Benden iyi kimse meze yapamaz ve çok önemli bir şeydir, benden iyi kimse mısır patlatamaz. Ben, rahmetli Mücellâ teyzemin mısır patlatma tedrisatından geçtim. Evde Mısır Patlama İncelikleri" adlı makalemden bihaber olanlar, yazık, onların birçok mısırı dipte patlamaz, yanar. Oh olsun size müstahak.
Yag kizdiktan sonra misirlari icine atmak gibi 1yontem mi?

Ben o sekil yakmadan ve dipte patlamamis misir birakmiyorum.

Yemek konusunda hemfikirimde temizlik konusunda kadınların akıllara gelmesi eşitsizlik ve kadın üzerinde üstünlük olarak görüyor ve kınıyorum kınım kınım

Temizlik konusunda kadınlarla yarışamam. Bu bir gerçek. Bizim de böyle zayıf yönlerimiz var. Mesela ütüleneceklerim bir hafta oldu, hala yayılmış bekliyorlar.

Kodlanmiş şeyler işte kalıplar vs

Geri