Neden hep ''Oğlu'' ekli soyadları var?

A
  • Kullanıcı Aşka Sıfır
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Özellikle cinsiyeti bayan olan kişiler üzerinde çok absürt ve saçma duruyor. Şahıs dişi ama bilmem ne oğlu :dusun:

Siz ne diyorsunuz bu hususta? :nee:

En çok Kenan İmirzalıoğlu'na yakışıyor :T:

(ergenmodunagirdim)

Şahıs dişi ama bilmem ne oğlu

Siz ne diyorsunuz bu hususta?

Hocam adamın kız çocuğu olduğunun göstergesi olabilir bu ama bilemedim sen ne düşünüyorsun ben onu merak ettim daha çok

Şöyle mesela;

Bir erkeğin sonu ''kızı'' ekiyle biten bir soy adı olsaydı nasıl olurdu? O erkeğin yerinde olmayı kim isterdi? vs. Sen erkeksin ama soyadın bilmen ne kızı...

Bu şekilde bakıldığında kız olanların da ''oğlu'' eki ile biten bir soyada sâhip olmaları tuhaf geliyor bana.

o "oğlu" kısmı bilmem kimin oğlu diye algılanmıyor artık bence ya. yani normal soyadı gibi birleşik olarak kullanılıp gidiyor işte

Genel olarak ataerkil,erkek çocuğuna daha düşkün bir toplum yapısından bahsediyorsak çok tuhaf karşılanacak bir durum değil.
Bizim oralarda bir nine vardı, kız torunlarına bile 'oğlum' diye seslenirdi.
Sorduğum da yaşlandık oğul,ağız alışkanlığı vesaire demişti.
Bana daha çok erkek çocuğu idefiksi gibi gelmişti.

Sanırım İnsanoğlu'ndan geliyor. İnsankızı olsaydı belki farklı olurdu :D

Soyadı kanunundan önce ki tanıtma şekli A oğlu B idi. Muhtemelen geçiş döneminde de bu alışkanlık bazı soylarda korunmuş.

tapatalk.

Yabancılarda da öyledin mesela. Son (oğul) demek bazı soyadlarında hala vardır. Eskiden beri gelenlerdir, aslında fark etmez :)

Ov ve ova soyad ekleriyle bu konuda çığır açan insan topluluğuna selam olsun. Medeniyet ile ilintili.
Ayrıca soyadı kanunundan önce herkese ..... Oğlu denmezdi. Genelde ahmetten olma ayşeden doğma ifadesi kullanılırdı. Fakat erkek nesli için "anayı işe karıştırmamak" için sadece ahmet oğlu ali gibi bir ifade kullanılırdı. Kadınlara 'oğlu' denmezdi.

Kimsenin bunu sıkıntı ettiğini sanmıyorum.

benımkısı ıyıkıde oyle degıl :w

Ve niye help böbürlü soyadları?

Mesela cesuroğulları var ama koduğumunoğulları yok...​

Soyadı kanunu öncesi ve sonrası kıyaslaması:

İmirzalı'nın oğlu Kenan.

Kenan İmirzalıoğlu.

Kıbrıs tarafında yarısı oğlu.

Geri