Neden gece erken uyumamız istenir?

Konu sahibi son olarak 12 gün önce görüldü
Erken yatmak.

Erken yatmanın bir matematiği yok. Örneğin bazıları için gece yarısında yatmak erken yatmak sayılırken kimisi için uykusuz kalma sebebi.

Uzmanlarca erken yatmak, sağlıklı kalmanın en önemli unsuru. Fakat ben size şunu sormak istiyorum.

Erken yatma önerisi(ya da diktesi) otoriter bir zihnin ürünü olabilir mi?

Örneğin suç ve unsurlarının geceleyin baskın bir şekilde görülmesi ve otoritenin bu suç oranını denetleyebilmesi için kendi lehine bir avantaj yaratmak istiyor olabilir mi?

Kim kimden istiyor erken yatmayı? Bir tek Askeriye de uygulanışına tanık olduğum bir durum. Sonra gece 03.00 te de uyandırıyorlar dı, nöbet için.

İnsan beyninde bulunan ve geceleri karanlıkta uyurken salgılanan melatonin hormonunun yaşlanmayı geciktirdiği ve kanseri önlediği bildirildi.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Uzmanı Dr. Mustafa Ünal, melatonin hormonunun sadece saat 23.00 ile 05.00 arasında salgılanan bir hormon olduğunu söyledi. Bu hormonun ışığa duyarlı olduğunun altını çizen Ünal, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı için özellikle ışıksız ortamlarda yatılmasını tavsiye etti.

Doğuştan kör olan kişilerin diğerlerine göre kanser olma riskinin çok düşük olduğunun aktaran Ünal, "Melatonin beyinde yalnızca geceleri ve karanlıkta salgılanan bir hormon. Vücudun ayarı ile ilgili iş yapıyor. Yapılan çalışmalar melatoninin gerçekten kanseri önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli rolü olduğunu, ayrıca bağışıklık sistemini destekleyici etkileri de olduğunu gösteriyor" dedi.

Yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da bu hormonun üzerinde önemle durulduğunu ifade eden Dr. Mustafa Ünal, "Melatonin hormonun çocuklar üzerinde de tesiri çok fazladır. ABD ve Avrupa'da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından sonra yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden çocuklarını kesinlikle karanlık ortamlarda yatırmaları isteniyor. Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak bu hormon ışığa duyarlı. Yapılan deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiştir. Onun için karanlıkta yatın ve çocuklarınız uyurken ışığı kapatın" diye konuştu.

Melatonin hormonunun meme tümörlerinin büyümesini de azalttığını vurgulayan Dr. Ünal, hormonun kalp ve damar hastalıklarını yavaşlattığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kaydetti. Melatoninin depresyonlu kişilerde düşük olduğunu belirten Ünal, hormonun üreme fonksiyonunu da artırdığını bildirdi.

Karanlık ortamda uzun ve düzenli uykunun bu salgıyı ve kansere bağışıklığı artırdığını dile getiren Ünal, "Düzenli olarak geceleri vakitli yatıp uyumamız vücudun kendini onarması için yapabileceğimiz en güzel hareket. Akşamları çok geç kalmadan tam karanlıkta yatıp uyursak vücudumuza en yararlı işlemi yapmış oluruz. Işık açık yatmak, televizyon karşısında uyumak melatonin salgısını azaltıyor. Bu yüzden geceleri uyurken perdelerinizi iyice kapatın ve hiçbir şekilde yattığınız odada ışık bulunmamasına özen gösterin" dedi.

Kaynak: Karanlıkta Uyurken Salgılanan Melatonin Hormonu Yaşlanmayı Geciktiriyor, Kanseri Önlüyor

Kim kimden istiyor erken yatmayı? Bir tek Askeriye de uygulanışına tanık olduğum bir durum. Sonra gece 03.00 te de uyandırıyorlar dı, nöbet için.

Gece tekinsizdir algısına dem vurmak istiyorum. Saat gece 12'den sonra "çoğu" şehirde hayatın yavaşlamasının nedeni nedir?

Daha açık sorayım, insan gece uyumak zorunda mıdır? Güneş çıktığında uyanmak zorunda mıdır?

Bu mesleğe bağlı bir durum. Ama gece çalışıp, gündüz uyuyanlar bu durumdan çok rahatsız oluyorlar. Sağlık sorunlarına bile sebep olabiliyor. Ben mesela çok sinirli oluyordum. Ve küçük kasabalarda saat 18:00 den sonra hiç bir olay yok. Gece yaşamak kalabalık ortam ister.

Erken kalkmak zorunda olduğum için erken uyuyorum şu anda olmasa da

Moderatör tarafında düzenlendi:
Saglığınız için erken uyuyun en geç 11 sabah da 5 de uyanmak en saglıklısı

Gece tekinsizdir algısına dem vurmak istiyorum. Saat gece 12'den sonra "çoğu" şehirde hayatın yavaşlamasının nedeni nedir?

Daha açık sorayım, insan gece uyumak zorunda mıdır? Güneş çıktığında uyanmak zorunda mıdır?
Gece uyumak avcı-toplayıcı topluluklara dayanıyor elektrik olmadığından gün ışığını kullanmak için zorunluluktan oluşan bir döngüydü, elektrik kullanılmaya başlandığında yapay ışıktan dolayı biyolojik saatte değişimler olmuş, uyku süresi daha geç saatlere kaymış.

Sonrasında zaten gece uyumanın gündüzü değerlendirmenin vücut saati ve endüstri açısından daha verimli olduğu aşikar.

24 saat içerisinde uykunun zaman aralığı değişmiş olsa bile illaki tekin olan bir aralık olacaktı.

Gece uyumak avcı-toplayıcı topluluklara dayanıyor elektrik olmadığından gün ışığını kullanmak için zorunluluktan oluşan bir döngüydü, elektrik kullanılmaya başlandığında yapay ışıktan dolayı biyolojik saatte değişimler olmuş, uyku süresi daha geç saatlere kaymış.

Sonrasında zaten gece uyumanın gündüzü değerlendirmenin vücut saati ve endüstri açısından daha verimli olduğu aşikar.

24 saat içerisinde uykunun zaman aralığı değişmiş olsa bile illaki tekin olan bir aralık olacaktı.

Tutarlı bir cevap azizim.

Bir sebep daha geldi aklıma. Hani insan uykudayken, gaflettedir derler ya. Çevresinde ne olup, bittiğini bilmez.

İşte zihin, bu durumu gece saatlerine denk getirerek gece gelebilecek bir tehlikeye bahane olarak öne sürmek istiyor olabilir mi?

Örneğin biri gelip birisinin aracını güpegündüz kundaklasa sahibi insafsızlar biriniz bile mi görmediniz diye serzenişte bulunabilirken, aynı fiil gece işlenmiş olsa herkes uyuduğu için herkesin bir bahanesi var, müdahale edememesi için bir neden var.

Tabii koca bir olguya bu örnekten yaklaşmak yetersiz olur. Bilimum buna benzer bir çok örneğin bileşkesinden bahsediyorum...

@ihaveanidea Zihnin öyle bir muhakemeye gireceğini pek zannetmiyorum, gece saatlerine denk gelmesinin sebebi güneş, melatonin hormonu gün ışığında baskılanır karanlıkta artmaya başlar, hormonal bir sebep var yani.

Ben erken uyuyamam. Hayat gece 12'den sonra başlıyor çünkü : )

Geri