Neden Bayan Değil Kadın?

• Kullanıcı Lima
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Kızlara Özel
Konu sahibi son olarak 2545 gün önce görüldü
İşte cevabı…

1- İki cinsiyet vardır: Kadın ve erkek.

2- Bayan yalnızca bir hitap şeklidir, cinsiyet yerine kullanılmaz.

3- Yolda bir kadınla konuşmanız gerektiğinde elbette “kadın/karı/kız/hatun bakar mısınız?” demeyeceksiniz. “Erkek/adam/herif bakar mısınız?” diyor musunuz? Hayır. Demek ki konu hitap yerine geçen “bayan” değil; cinsiyet yerine kullanılan “bayan”.

4- Yalnızca hitapla kısıtlı durumlarda “Hanımefendi ya da bayan” diyebilirsiniz ki bir kadın olarak şahsi önerim “Hanımefendi” diye hitap edilmesidir.

5- Erkeğe “erkek” denildiği durumlarda kadına da “kadın” denilir. ”Bayanlar kırılgandır ama erkekler dayanıklıdır”, “Erkekler tuvaleti sağda, bayanlar solda” denilemez. Bilgi formlarında cinsiyerinizi belirtmeniz gereken yerde genelde iki hane vardır. Bunlardan biri bayan diğeri erkek şeklinde görünüyorsa o formu doldurmayın.

6- Bayanlar reyonu, bayan milletvekilleri, bayanlar futbol takımı, bayanlar tuvaleti gibi birliktelikler yanlış. Lütfen onları ayırın.

7- Kız diye bir cinsiyet de yoktur. Kadın/erkek; tıp dilinde dişi/erkek olarak geçer. Bunların küçük boylarına kız/oğlan denir.

8- Ayıp olan kadın demek değil, kadın kelimesinin çağrışımlarını ayıp bulup bir cinsiyeti nazikleştirmeye ya da bayanlaştırmaya çalışmaktır. Bayan kadın olmanın ayıp sanıldığı ve sayıldığı tutucu anlayışın kelimesidir.

9- “Büyütecek ne var” demeyin. Üniversitedeyken hocam Tuna Erdem, bayan sözcüğünü kullananların kağıdını okumaz, doğrudan F verirdi. O yüzden ben büyüttüm.Siz de büyütün ki azalarak bitsin.

10- Yine karıştırırsanız şuradan aklınıza gelsin: Günün adı “8 Mart Dünya Bayanlar Günü” değil “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”

alıntı

Yıllardır süre gelen, "-bayan değil, kadın!" sorunsalı diyebilirim. Bence daha oturaklı olanı "-kadın." Bazı durumlarda eğreti durabiliyor. "-Kadın, bakar mısın?" Ayrıca, "-kız/kadın" gibi cinsiyetçi bir yaklaşıma oldum olası karşıyım. Bence, ilk olarak karşımızdaki kadına nasıl yaklaşacağımızı çözmek gerekiyor. Bir şekilde hitap ediyoruz, "-Pardon, Affedersiniz, Hanımefendi, Siz vb." yapamadığımız aslında bundan sonra başlıyor. Eğer, çiçeği sadece toprakta görmesine, yemeği sürekli evde yemesine, biz halı saha maçına giderken ona en fazla gün için para bırakmaya devam ediyorsak... Bence ilk olarak kadının bize ne diye hitap ettiğini tartışmak lazım. Bildiğim tek şey var, kadın ilk olarak ruhunda başlar ve olgunlaşır. Bir kadının ruhuna hitap etmeyi bilmiyorsanız, sözel olarak nasıl hitap ettiğinizin -bence- hiçbir önemi yok.

Chat ortamında özellikle bazı kadınlarla sohbet ederken "kadın" denildiğinde tepki vererek ben "kızım" diyor. Bakireliği gitmiş kişilere kadın deniliyor sanıyorlar herhalde. Gerçi dün birisine fotograf ile resim arasında ki farkı anlatamadım, çok da şey etmemek gerek :)

Efendim daha resmi bir dilde, yabancı ortamlarda bayan kullanılır. Ve eskiler, kendilerini bayan diye tanıtırlar.

Okumam için rica edilen bir kitap gelmişti;

WhatsApp Image 2025-12-13 at 13.55.08.jpeg

Rahmetli Leylâ anneannemin kendi el yazısıyla bir kartpostaldan;

WhatsApp Image 2025-12-13 at 14.00.08.jpeg

Ve o kadar şık geliyor ki kulağa, harika bir unvan. Asil.

Hiç anlamadığım, anlayamayacağım bir tartışmadır.

Cinsiyete göre kadın ve erkek tanımları var. Bunda okeyiz.
Bayan kelimesini bir hitap şekli olduğunu da tüm kadınlar kabul eder.

Bayan kelimesinin hiç bir zaman cinsiyet belirtmek için kullanılmadığını düşünüyorum.
Olsa bile azınlıkta. Günlük hayatta çoğu insan için hayati bir konu değil.

Kadın denildiğinde "Hayır ben kızım" diyen kadınların bu kadar dışlanmamış olması daha vahim bence.

Bana göre bayan çok daha kibar ve zarif. Kadın çok kaba.
Cinsiyete gelirsek de bencesi; kız ve erkek

Abicim bu olay frijit feminikler ve woke kültürü meftunu liboş meriçler yüzünden bu hale geldi. Bay-bayan Atatürk'ün bulduğu unvanlar. Hadi onu benimsemedin efendi hanım sıfatlarını da mı begenmedin.

Fark var olm erkek kadın laflarında. Doğrudan cinsiyetci. Hayvan cinsi belirtir gibi.

Kendine bayan denmesinden rahatsız olmayan kadın, cinselliğinden cinsiyetinden utanıyor falan değil. Nasıl böyle bir hezayana kapıldı toplum. Neymiş kadınmış. Göğsünü gere gere söylüyor bir de. E mübarek olsun sayın mal. Bu senin elde ettiğin bir zafer degil ki. Mareşallik mi lan bu. Allah öyle yaratmış olmuş bitmiş.

Bir de "kız" meselesi var. Neymiş kız demicekmisim kadınmış o. Bu bekaret ile ilgili değil ki sadece. Niye hemen zarına önem veriliyor gibi cellalendin. Dünyada var bu. Bekar kadın miss işte. Lan erkeğin olgunlaşmamış olanına da oğlan diyoruz. Gavur da boy diyor. Nooldu yani küçümsenmis mi oldu. Bırak allasen ya

Son düzenleme:
dünya emekçi kadınlar günü o
emekçi erkekler günü var mi bi bakın

Karı mııı .dd Nolamazzz..f

Bağyan demesi çokoş..Ama aslı Kadın..

Geri