Neden Az Kitap Okuyoruz? Kitap Okuma Oranımız

• Kullanıcı Mastor
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
🕒 Konu sahibi 11 saat önce aktifti
rMMn17.jpg

Yılda ortalama 7.2 kitap okuyoruz.

Seçici olanlar ve düzenli okuyanlar dahi yılda ortalama 14.5 kitap okuyor.

Kadınların okuma oranı 7.3 iken erkeklerin 7.1.

Bekar olanlar ise yılda 10.1 kitap okuyor.

Yılda aylık geliri 3000 - 5000 lira arası olanlar ortalama 10.9 kitap okuyor.

Öğrenciler ise şaşırtıcı derecede en fazla kitap okuyan grupta yer alıyor, kısıtlı gelirlerine ve kendilerini meşgul eden öğrenimlerine rağmen yılda ortalama 11.1 kitap okuyorlar.

*

Bu veriler aslında oldukça düşük.

*

Bizleri kitap okumaktan alıkoyan sebepler neler olabilir?

*

Giriş yapayım;

Alışkanlık, cehalet, gelir, vakit.

Sıralaması değişebilir.

1- Alışkanlık: Kitap okunmayan, kitaplığı olmayan bir evde yetişmek, ki ülkedeki çoğu ev bu durumdadır, buradan gelen bir bireyin kitaplara ilgi duyması zordur. Kendiliğinden kitap okuması için, içinde merak ve bilgi isteği olması gerekir.

2- Cehalet: Cahil kimse, kitap okumayı sevmez ve gereksiz bir aktivite olarak tanımlar. Bilgiye ve gerçeğe ilgi duymayan, kanun gibi zengin olsa, kitap almaz ve okumaz.

3- Gelir: Ülkede kitaplar pahalı, adam akıllı popüler bilim kitapları almaya kalkınca 20 - 60 lira arası ücretleri mevcut, asgari maaşı ve geçim mücadelesini düşününce, herkesin imkanı olmuyor. Uyduruk Türk romanları dahi 10 - 15 liradan başlıyor.

4- Vakit: İnsanların ortalama 10 - 14 saat çalıştığı bir özel sektör var, ki çoğu insan özel sektörde çalışıyor, sabah fecr vakti kalkıp işe gitmek ve işten saat 20:00 ve sonrası çıkmak, hiçte kolay değil, kitap okumaya hâl kalmıyor.

1. Temelden aileden eğitimden.
2. Nasıl başlarsa öyle giden alışkanlıklar,gelirinizin ve hayat stardatlarimizin kalitesizligi .
3. Bilinçli olmamız bazılarının işine gslmeyisinden buna fırsat vermeyenler sayesinde..
tüm bunlara rağmen;

Kitap okumak için boş zaman bulunmaz zaman yaratılır.

Alışkanlık,gelir,vakit özellikle düşman durumlar

açıkçası alışkanlıktan çok vakit ve iş konusundan dolayı (fazlaca fiziki yorgunluktan ötürü)

vaktimin rahat olduğu bazı hayat dönemlerinde kitapsız günüm geçmediği oldu ama artık sorumluluklar arttıkça pek vakit kalmıyor ve zamanla alışkanlığı da bitiriyor keşke eskisi kadar çok okuyabiliyor olsaydım

15-20 kitabım var sırasıyla okuyorum ve yenisini almaya gücüm yok. Aslında kitap okuma vaktim de var. Maria'nın da dediği gibi zaman yaratılmalı.

Yerinde saymak isteyenler sevmezler kitap okumayı.
Vakitleri yoktur, kitaplar pahalıdır ve bu bahaneler oldukça lükstür.
Kitap okuyan bir kitle oldukça çok aslında, lakin korsan kitaplardan aldıkları için,
ülkemizdeki okuma oranını düşürmekteler malesef. -diye düsünüyorum.
ayrıca, kısmetse olur gibi hoş bir tv programı mağlup olmuşken insanlarımız neden kitap okusunlar ki?

Başka şeyler ile meşgul olduğumuz için kitaba ayıracak pek vakit bulamıyoruz demek ki.

Geri