NATO zirvesi öncesi Ankara’da 64 kişi tutuklandı

🕒 Konu sahibi 20 saat önce aktifti
Ankara’da düzenlenecek NATO zirvesi öncesi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 75 kişiden 64’ü tutuklandı. Tutuklananlar arasında TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emel Memiş ve Kaos GL Yayın Yönetmeni gazeteci Yıldız Tar da bulunuyor.
Ankara’da NATO Zirvesi öncesinde tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen 75 kişiden 64’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tutuklananlar arasında TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emel Memiş, Kaos GL Yayın Yönetmeni Yıldız Tar da bulunuyor.

Kaos GL’de yer alan habere göre, Yıldız Tar’a ifade işlemleri sırasında NATO’ya ilişkin herhangi bir soru yöneltilmedi. Bunun yerine hükümetin ilan ettiği “Aile Yılı” politikalarına ilişkin beyanları soruldu.

Ankara’daki NATO zirvesi öncesi ev baskınlarıyla gözaltına alınan 209 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Savcılık işlemlerinin ardından aralarında Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emel Memiş, gazeteci Yıldız Tar ve TEMA Vakfı gönüllerinin de yer aldığı 75 kişi, bugün tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliklerine sevk edildi. Tutuklama talebinde, söz konusu kişilerin ‘Türkiye’yi terörle anılan bir ülke yapma gayreti içinde terör eylemi gerçekleştirebilecekleri’ savunuldu.

Gözaltında dikkat çeken sorular​

Avukatların paylaştığı bilgilere göre gözaltındaki kişilere sorulan sorularda somut deliller yok. Somut delil olmayan sorgu sırasında gözaltına alınanlara şu sorular yöneltildi:

• Örgütün adını biliyor musunuz?
  • Kod adınız var mı?
  • Herhangi bir silahlı eğitim aldınız mı?
  • Örgütün mali yapısı nasıl?
  • Hangi eylemlere katıldınız?
  • Kimden talimat aldınız?
Fakat gözaltına alınan şüpheliler arasında herhangi bir partiye, örgüte üye olmamış, eyleme bile katılmamış kişiler var. Dolayısıyla avukatlar da bu soruların da varsayım üzerine belirlendiğini söylüyor.

ÇHD’den darp iddiası​

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi’nin X hesabından yapılan paylaşımda dernek üyesi avukatın müvekkiline şiddet uygulandığı iddia edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde, saat 08.50’de, NATO sebebiyle yapılan gözaltılar takip edilirken, derneğimiz üyesi avukatın gözü önünde müvekkili merdivenden itilmiş ve merdivenden düşürülmüş, tepki gösteren meslektaşımız da aynı şekilde kolundan tutulup savrularak darp edilmiştir.

Bunun üzerine ilgili kolluk personeli hakkında işlem yapılması ve dosyayla ilgili tüm işlemlerden çekilmesi gerektiği söylenmiş, personel hakkında şikayetçi olunmuş fakat gereği yapılmamıştır.

Bunun üzerine tutanak tutmak üzere gelen Ankara Barosu yetkilisi içeri alınmamıştır.

Meslektaşlarımızın bu koşullarda mesleklerini ifa etmeleri mümkün değildir.

Ankara Emniyeti hem gözaltındaki kişileri hem avukatını ayrı ayrı darp edip, ifade işlemlerini kesintiye uğratıp suç işlemektedir.”

Geri