Nasıl bir tablet almalıyım ? Tablet alırken nelere dikkat etmeliyim ?

Konu sahibi son olarak 2608 gün önce görüldü
Nasıl bir tablet almalıyım ? Tablet alırken nelere dikkat etmeliyim ?
tabletin özellikleri nasıl olmalı ?

Tablet almayı düşünenlere öneriler

hangi-tableti-satin-almaliyim-4019486.Jpeg

90’lı yıllarda bilgisayarı seçerken bir hayli kafa patlatır; ekran kartını, monitörü, işlemciyi ayrı ayrı araştırıp optimal “toplamayı” yakalamaya çalışırdık. Bugün ise şartlar biraz farklı. 2014 yılında satılacak bilgisayarların yüzde 50’sinin tablet olacağı öngörülüyor. “Apache modem iyi midir?”, “CD Rom’un hızı nasıl?”, “Bu ekran kartı falanca oyuna yeter mi?” gibi dertler yerini “Hangi tableti almalıyım?” sorununa bıraktı. Ancak bu sorun da kendi içinde dallanıp budaklanmakta. Piyasada tek bir ‘en iyi tablet’in varlığından bahsedemeyiz. Siz kendi ihtiyaç ve zevklerinize en çok uyan cihazı bulmalısınız. İşte ben de burada devreye giriyorum.

Hangi işletim sistemini seçmeli?

iOS 7: Apple’ın işletim sisteminden vazgeçemeyenler için 4 seçenek var. iPad Mini, iPad mini Retina, iPad 2, iPad Air. Kullanıcıları iPad’e yönlendiren esas unsur basit arayüz ve zengin uygulamalar. iPad’e özel 475 bin uygulamanın olduğunu söylersek size bir fikir verecektir. Ancak uygulamada önceliğiniz haritalar ise iOS’tan koşarak uzaklaşmalısınız.

Android: Apple’a göre Android daha fazla kişiselleştirilebilen deneyim vaad ediyor. Sayısız widget opsiyonları, açması kapaması mümkün olan ilginç özellikler ile her Android cihazına farklı bir duygu aşılamak mümkün. Saf bir Android deneyimi yaşamak isteyenler Nexus serisine sadık olmak durumunda. Samsung, HTC ve Amazon gibi markalar açık kaynak koda sahip olan Android’e kendi yoğun dokunuşlarını ekliyor.

Windows 8.1: Microsoft tablet savaşına başarılı giriş yapamadı. Ancak Windows 8.1 ile daha etkin bir oyuncu olma yolunda ilerliyor. Hem laptop hem de tablet gibi kullanabilen Surface 2’ler, artık alışmaya başladığımız Windows 8.1 deneyimi ile birleşince tablet dünyasına oldukça güçlü alternatif getirmekte. Windows 8.1 uygulama dükkanında şimdilik 145 bin seçenek bulunuyor, ancak diğer işletim sistemlerinde olan bazı popüler app’lerin eksikliği bugün Microsoft’un önündeki en büyük problem olarak gözükmekte.

Ne kadar büyük olmalı?

7 inç: Bu başlık altında yazacaklarım nükleer fizik formülleri içermiyor. “Daha hafif olsun, çantama kolaylıkla sığsın, yanımda taşıması daha pratik olsun” diyenler 7 inç tabletleri tercih etmeli. Google Nexus 7 bu anlamda akla gelen ilk seçenek.

8 inç: 8 inçlik iPad mini Nexus’a göre daha zengin bir deneyim vaad ediyor ancak rakibi kadar hafif değil ve tek el ile tutmak (Bir Hodor değilseniz) pek olası görünmüyor.

10 inç: Büyük ekran tabii ki internette dolaşırken, doküman üstünde çalışırken, video izlerken büyük avantaj. Kol ve el kaslarına güvenenler, biraz daha geniş çanta sevenler iPad Air ve Galaxy Note 10 gibi seçeneklere göz atabilir.

Hangi özellikler öncelikli?

İşlemci: Apple tarafında taze ürünler iPad Air ve iPad mini Retina, 64 bit A7 çip ile rakiplerinden geri kalmıyor. Samsung’un Exynos serisindeki octa-core çip hızı sevenler için bir seçenek olabilir. Surface 2 ve Android’lerdeki Nvidia Tegra 4 işlemciyi yabana atmamak gerek.

RAM: Günümüzün aceleci dünyasında bir tablette en az 1 GB RAM olmasını tercih ediyoruz. Ram, tabletin sizin isteklerinize daha hızlı yanıt vermesi için gerekli bir parça. Ve fazlası asla zarar değil. Bu nedenle Samsung Galaxy Note 10.1’de 3GB RAM bulunduğunu bir kenara not edin.

Hafıza: Sosyologlar gençleri harflerle tanımlayadursun, dijital hayat ile büyüyen birden fazla nesil mevcut ve ben onlara D (Download) kuşağı diyorum. Cihazlar alıp içini foto, video gibi GB’larca veriyle doldurmak yemek, içmek, uyumak kadar doğal bir alışkanlık artık. MicroSD kartlarla yükseltilen hafızalı Android ve Windows tabletler bu nedenle çokça tercih ediliyor.

Pil ömrü ne olmalı?

Uzun: Bu başlıkta tek alternatif sunuyoruz. “Ben tabletimin pilinin az gitmesini istiyorum” diyen bir müşteriye henüz rastlanmadı. Neyse ki tabletler batarya alanında akıllı telefonlar ile karşılaştırılamayacak kadar başarılı. Sürekli Wi-Fi üzerinden sörf yapılan ortalama bir tabletin pil ömrü 7.5 saat. iPad Air tek şarjda 12 saat kullanılabilirken, Google Nexus 8.5 saatlik deneyim sunuyor. Piyasa böyle iken 7 saatten altına asla razı olmayın.

Ne kadar para var?

Az: İlk hedef 7 inçlik ürünler olmalı. Dört çekirdek işlemci, 720p ekran ve 16 GB bellek sunan ASUS Memo Pad HD 7, tablete çok bütçe ayırmayanlar için ideal. Okumayı sevenler için Kindle Fire’ın 8 GB’lık modeli de bir başka güçlü seçenek.

Eh işte: Qualcomm S4 çipe sahip Nexus 7, çok para harcamamak ve hız limitine takılmamak isteyenlere hitap ediyor. Retina olmayan iPad Mini ortalama bütçeler için iyi bir alternatif. Windows 8.1 seçeneği bakanlara önerim ise Lenovo Miix 2.

Fena değil: Windows 8.1 tabanlı Asus T100, iPad Mini Retina, Samsung Galaxy Note 8’i gönül rahatlığıyla önerebiliriz.

Çok: Paraya kıyıldığında laptop’ların bile yerini tutabilecek cihazları bulmak mümkün. iPad Air ve Microsoft Surface Pro 2 bu ürünlere güzel iki örnek.

Ne için kullanacaksınız?

İş ve verimlilik: 9 inç ve daha büyük tabletleri tercih edin. Özellikle harici klavyesi olanlar daha hızlı/verimli çalışmanızı sağlayacaktır. Kabul edelim, dokunmatik klavyeler şık ve havalı göründükleri kadar işlevsel değil. Microsoft Surface Pro 2 içinde Office uygulamalarının yüklü gelmesi ile akılcı bir seçim olabilir. “Ben sadece iOS tabanlı bir cihaz ile rahat edebiliyorum” diyenler ücretsiz iWork uygulaması ile sağlam bir alternatif yaratan iPad Air’e yönelebilir. Multitasking’e ve tablet kalemine gönül verenler ise Samsung’un Galaxy Note serisinden şaşmasın.

Oyun oynamak: iPad, iPad, iPad... Android cihazlar app dünyasını ele geçiriyor olabilir ancak geliştiricilere en çok gelir getiren hala iOS uygulamaları. Bu nedenle kalite ve çeşitlilik liglerinde iPad’in liderliği sürmekte. Ancak Google Play’in bu alanda sürekli aşama kaydettiğini Android tabletlerin TEGRA 4 gibi işlemcilerle çok çok iyi grafiklere imza attığını söylemek gerek.
Çocuk oyalamak: Ailenin ilk önceliği çocukları tehlikeli içeriklerden korumak olmalı. Kindle’ların ebeveyn kontrolü alanında rakiplerinden birkaç adım önde olduğunu belirtmeli. Fuhu’nun miniklere özel üretilen tabletleri de seçenek olabilir. Ancak çocuklara sorduğunuzda emin olun yanıt iPad olacaktır.

Patrick Özdemiroğlu

Geri