Namaz yolcularının ilk durağı:Abdest
Resûl-i Ekrem abdesti, evin önünden geçen bir nehre benzetir ve müminin günde beş defa, o nehirde yıkanmasıyla üzerinde hiçbir kir ve pasın kalmayacağını bildirir. Abdest alırken edilen dualar ise Rabb’in huzuruna çıkmak için yapılan hazırlığı derinleştirir. Bizzat Efendimiz’den rivayet edilmese de O’nun (sallallâhu aleyhi ve sellem) mübarek sözlerine dayanan bu niyazlar, selef-i salihînin yaptığı birtakım ilave ve kısaltmalarla seslendirilir. Elden geldiğince bu duaları okumaya özen gösterip, ihtiva ettiği manaları zihinden geçirerek Cenâb-ı Hakk’a yönelmenin ayrı bir güzelliği var.
Abdeste başlarken: “Dergâh-ı İlâhi’den kovulmuş ve sonsuz rahmetten nasipsiz kalmış şeytandan Allah’a sığınırım; engin rahmet sahibi ve yegâne merhametli Rahman-ü Rahîm’in adıyla başlarım; Yüce Allah’ın ismini anarak başlarken beni İslâm dini ve akidesi üzere yarattığı için O’na hamd ederim.”
Abdeste başlarken: “Dergâh-ı İlâhi’den kovulmuş ve sonsuz rahmetten nasipsiz kalmış şeytandan Allah’a sığınırım; engin rahmet sahibi ve yegâne merhametli Rahman-ü Rahîm’in adıyla başlarım; Yüce Allah’ın ismini anarak başlarken beni İslâm dini ve akidesi üzere yarattığı için O’na hamd ederim.”
Besmeleden sonra suya temas ederken:“Sonsuz hamd ü senâ olsun Allah’a ki, İslam’ı bizim için bir ışık kaynağı ve suyu maddî kirlerimizden arındıran tertemiz bir nezafet vesilesi kıldı.”
Ağıza su verirken:“Allah’ım, Kur’ân-ı Kerim’i okuma, Seni her zaman gönülden anma, sana layıkıyla hamd-ü senâda bulunma ve en güzel şekilde kulluk yapma hususunda yardımını istirham ederim. Allah’ım, bana Resûl-i Ekrem’in havzından kana kana içmeyi nasip eyle; öyle içeyim ki bir daha da ebediyyen susamayayım.”
Buruna su verirken:“Allah’ım, burada ruhuma ötelerin esintisini duyur, ahirette de cennetin hoş rayihasını koklat, onun nimetlerinden beni de rızıklandır; cehennemin mülevves kokusunu duyurmakla azap etme.”
Yüzü yıkarken:“Allah’ım, dostlarının yüzlerini ağartıp nurlandırdığın, hasımlarının çehrelerinin ise kapkara olduğu gün yüzümü ağart, beni de nurlandır.”
Sağ kolu yıkarken:“Allah’ım, hayatımın hesabını soracağın gün muhasebemi kolaylaştır ve amel defterimi sağ elime ver.”
Sol kolu yıkarken:“Allah’ım amel defterimi sol elimden ya da arkamdan verme; ki, koskoca bir ömrü heder etmiş talihsizler arasında yer almayayım; altından kalkamayacağım şekilde sorgu suale çekerek mahcup eyleme!”
Başı mesh ederken:“Allah’ım, saçımı ve cildimi ateşten koru; senin arşının gölgesinden başka sığınılacak bir yer bulunmayan mahşer gününde beni de arşının himayesine al.”
Kulakları yıkarken:“Allah’ım, beni faydalı sözleri dinleyip onların en güzeline uyanlardan eyle.”
Boyuna mesh ederken:“Allah’ım, beni cehennem ateşinden azad eyle; boynumu ateş zincirlerinden, ayaklarımı kızgın bukağılardan koru.”
Sağ ayağı yıkarken:“Allah’ım, ayakların kaydığı o gün sırat köprüsünde ayaklarımı kaydırma ve beni cennete yürürken yolda kalanlardan kılma.”
Sol ayağı yıkarken:“Allah’ım, sa’y ü gayretimi bol ihsanlarla mükâfatlandır; günahlarımı mağfur eyle, beni bağışla; amellerimi makbul kıl, bana kârlı bir ticaret lütuf buyur ve hiç zarar ettirme.”
Abdest tamamlanınca:“Allah’ım, beni, sürekli tevbe eden, temizliği tabiatının bir yanı haline getirip günahlarından arınan ve hep hayırlı işler peşinde koşturan salih kullarından eyle.”
Kıbleye dönerek:“Şehadet ederim ki, Allah yegâne ilâhtır, hakiki ma’bud O’dur; yine şehadet ederim ki, Efendimiz Hazreti Muhammed O’nun kulu ve Resûlü’dür.”