Namaz Kılanın Önünden Geçilir mi ?

Konu sahibi son olarak 54 gün önce görüldü
Namaz kılan bir kimsenin önünden geçmenin neden günah olduğu söylenir ?

Arkasinda bos yer varken onund3n geciyosa bu gunah degil saygisizlik ve essekliktir. Ama olurda gececek yer yok ve gecmesi lazim onunden gcincede gunah oldugunu okumadim. Tamamen cocuklar icin soylenmis bir tabu olma niteligi var.

Soru göründüğünden daha zordur ona göre cevaplayın ve alıntı yapmayın .. Kendi yorumlarınızla katılımda bulunun ..

küçükken geçerdim uyuzluk değil mi ,anneannemin sırtına asılırdım ne pis çocuktum ya. :D
günah değilde saygısızlık olur bence.

şimdi direk olarak eğildiğin yer kıbleye bakar. önünden biri geçtiğinde ona tapınma gibi bir durum mu söz konusu abi ? Bu konuda bilgi sahibi değilim açıkçası.

Daha çok cevap istiyorum inşaALLAH .. Konu ile ilgili düşüncemi sonra belirteceğim ..

Namaz kılarken yöneldiğimiz yere, Kâbeye direkt bağlantı kurduğumuz için geçen kişiye günah yazılır, bunu engellemek için de sütreye ihtiyaç var diye biliyorum.

Günah olduğu söyleniyo ama neden gunah bende bilmiyorum.

Küçükken teyzenin önünden geçmemek için arkasından geçeyim dedim totosuyla ezdi beni duvara yapıştım. Bence hiçbir tarafından geçmeyin asjlaks

Bunun günah mı mekruh mu olduğundan emin değilim. Ama doğru birşey olmadığını biliyorum.

Neden olabilir dendiğinde ise benim aklımdaki ile impossible mahlaslı arkadaşın söylemleri örtüşüyor. Aşağı yukarı ben de benzer şeyler söyleyecektim ama eksen arkadaşın daha zordur demesinden ötürü bu cevabın basit kalacağı kanısındayım.

Günah olduğunun kesin yargısı yok ama mekruh olduğu kesin olduğu için her ihtimale karşı günah kabul edilir.

Çünkü Kur'an-ı Kerim'e inananlar buradaki yasakları günah kabul ederler. Mekruh ise ayrı bir şeydir. Mekruh daha çok istenilmeyen beğenilmeyen şey anlamına gelir. Kur'an'da açık olarak belirtilmediği için bazı kötü olarak kabul ettiğimiz alışkanlıklara mekruh diyoruz.

Öte yandan, namazınızı kıldığınız yere göre durum değişir. Örneğin; namazınızı Mescid-i Haram'da kılıyorsanız, namazda kimin neresinden geçerseniz geçin günaha girmezsiniz.

Sanırım bir çeşit connection reset by peer sorununa sebebiyet veriyor

Sual: Namaz kılanın önünden geçmek mekruh mu, haram mı?
CEVAP
Namaz kılanın önünden geçmek mekruhtur. Mekruh kelimesi yalnız kullanılınca ekseriya tahrimen mekruh anlaşılır. Yani günah olur. Haram biraz daha fazla günahtır. Kırda ve büyük veya küçük camilerin her yerinde, namaz kılanın önünden, yakın olsun, uzak olsun kadın veya erkek veya köpek geçerse, namazı hiç bozulmaz. Kırda ve büyük camide ayaklar ile secde yeri arasından, küçük mescitte ve odada ise, ayakları ile kıble duvarı arasından geçen, günaha girer. Kıble duvarı ile arka duvarı arası yirmi metreden az olan mescide, küçük denir. Sed, sedir gibi yüksek şeyler üzerinde kılanın, önünden, aşağıdan geçen, başı namaz kılanın ayaklarından yukarı olursa günaha girer. Mescid-i haram içinde namaz kılanların önünden geçmek günah değildir. (S. Ebediyye)

alıntı

Namaza dururken, Tekbir getirilip dünya isleri iki el ile arkaya atilir, tamamen Allaha yönelinir.
Secdeye Allah icin gidilir. Önünden gecen kisi (zaruri olmadiktan sonra) bir nevi kisinin dikkatini dagitabilir, daha dogrusu dagitir.
Bu yüzden namazin bozulmasina neden olabilir.

$imdi ben kenarda yer varken geldim i$lek yere namaza durdum,
millet benim onumden gecerse gunah bana yaziliyo,
ayni sekilde kenara durdum, milletin baska gecis yeri yok, 40-50 cm'lik uzunlugunda bi sutre koymam lazim onume, koyarsam millet gecer hemde gunah olmaz,
ha ben gidip keyfi bi ki$inin onunden gecersem namazdayken o vakit gunah ^^

Cevaplar için teşekkürler ..
Uzun zamandır aklımı kurcalayan bir meseleydi ..
Netten araştırdığımda da tatmin edici cevaplara ulaşamadım .. Saygısızlık-günah-mekruh vs ..
İyide niye ?

Bilinmelidir ki bu yazacağım cevabın sorumluluğu bana aittir ve doğrusunu şüphesiz Rabbim bilir ..
Bence, en azından kendi adıma söylemeliyim ki bir kimse ben namaz kılarken önümden geçse ne günaha girer ne de saygısızlıkta bulunmuş olur .. ( Tabii niyeti hasıl ise )

Neden biliyor musunuz ? Mesele örneği şöför-yolcu ilişkisinde .. Hani yazar ya bazı otobüslerde " şöförle konuşmayınız " diye .. Zira şöför dikkatini yola vermelidir,taşıdığı emaneti yerine ulaştırmalıdır ..

Bizlerde hepimiz birer emanet taşıyoruz şu bedenlerimizde .. Ruh diye biliriz kendisini .. Kişi namaza durduğunda Rabbin huzuruna doğru yola çıkmış olmalıdır .. Beden denilen araç içinde taşıdığı ruhu ALLAH'a ulaştırmış olmalıdır .. Lakin hangimiz kıldığımız namazlarda bunu gerçekleştirebiliyoruz ? Şöför koltuğa oturuyor ama yola hiç çıkamıyor .. Kontağı çevirmesini bile beceremiyoruz .. Haliyle çıkamadığımız bir yolda otobüsün önünden geçenleri yargılamak abes geliyor bana ..

Eski müslümanların imanları çok daha sağlam olduğundan onlar namaz kılan kimsenin rahatsız edilmemesi hususunda kesin yargılarda bulunmuşlardır ki haklıdırlar zira onlar o yolculuğa çıkabiliyorlardı .. Sadece namaz kılan kimsenin önünden geçmek değil, aynı zamanda namaz kılanın yanınsa yüksek sesle konuşmak, gürültülü şekilde yürümek ya da herhangi dikkat çekici başka bir şey yapmak da mekruh sayılır dıııııııııııııııııııııııııııııııııııı ..

Şimdi mi ? Başta da dediğim gibi ben namaz kılarken birilerinin önümden geçmesine bozulmama gerek yok .. Zaten namaz esnasında ne dünyalar geçiriyorum gözümün önünden ..
Koltuğa oturuyoruz eyvaALLAH'da bi seslenemiyoruz hakkıyla yolcuya " Kalkıyoruuuzz " diye ..

Rabbim bizleri namazının hakkını verenlerden eylesin ..

Siz siz olun kuralları kesinleşmiş bir yasayı bence diyerek yorumlamayın. Neyse odur. Hele hele siz yazın da en iyi cevabı ben vereceğim rollerine hiç girmeyin. İslam akaidine ters davranışlar bunlar. Kibir belirtisi bunlar. Allah affetsin. Şu dinle ne kadar uğraştık durduk yahu. Ne anlayabildik, ne yaşayabildik, ne savunabildik, ne aktarabildik. Yazık bize vallahi billahi. Mensuplarının bu kadar zayıf olduğu bir öğreti daha yoktur. Japonya'da karşıdan karşıya geçerken kendisine yol veren araç sürücüsüne defalarca beden diliyle minnet selamı veren kadın mı muslumanligi daha iyi yaşıyor, yoksa kornaya bastı diye adam biçen biz mi daha iyi yaşıyoruz? İşimiz gücümüz bilmişlik taslamak anasını satiyim. Carpicam simdi tokadi. Ondan sonra @Xasthur niye işimize karıştı. Karışır tabi ulan.

Tek taraflı bakmamak gerek.
Namaz kılan etrafı kontrol etmeden, insanlara geçecek bı alan bırakmadan namaz kılıyor da ve önüne bir engel, sütredir ismi, mesela bı sandalye vs koymamissa, namaz kılan da sorumludur. O namaz kılacak diye başkası neden günaha girsin ?
Yok sartlar sağlanmış ama kişi namazın bitmesini beklemeden, umursamadan namaz kılanın önünden gecmekte israrciysa vebal de ondadır.
Empati lazım insan biraz karşıdakini düşünse zaten bu detaylara gerek kalmaz.
Fetva saati bitti grsrz .p

Geri