Nakit avans kullananlar dikkat: Kredi kartları için iki yeni düzenleme

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Merkez Bankası makro ihtiyati tedbirleri hayatı geçirirken kredi kartı kullananlar için de iki yeni düzenleme yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal sıkılaşmayı artırmak için kredi kartı kullanımında yenilikler yaptı. Yılın başında bankalar, bir çok müşterinin 'düşük faiz'den yararlanmak için kredi kartı nakit avans kullanımın artmasından dolayı taksitli nakit avans uygulamasındaki 12 aylık sınırı 6 aya düşürmüştü.

Kredi kartı kullanımında beklenen soğumanın yaşanmamasının ardından BDDK'nın talimatıyla harekete geçen bankalar söz konusu sınırı 3 aya kadar çekti. Bu kararın ardından kredi kartı sahipleri için hayata geçirilen bir diğer kısıtlamanın da detayları belli oldu.

Yüzde 5 seviyesindeki faizlere karşın taksitli nakit avans uygulamasına yönelik yoğun ilginin bu şekilde önüne geçmeyi hedefleyen ekonomi yönetimi, kredi kartlarından çekilecek paralarda 3 ayın üzerinde taksit yapılmasının engellenmesini istedi.

NAKİT AVANSA DÜZENLEME
Bankalar, birçok müşteriye kredi kartı limitleriyle eşdeğer miktarda nakit avans limiti tanıyordu. Ancak, BDDK, bu durumun nakit işlemleri teşvik ettiğini belirterek, bankalara, kredi kartlarında nakit avans işlemlerinde yüzde 25 sınırı uygulanması talimatını verdi.

Böylece, müşteriler, mevcut kredi kartı limitlerinin sadece yüzde 25’i oranında nakit avans kullanabilecek. Örneğin, 10 bin lira limitli bir kredi kartı sahibi, bir günde en fazla 2 bin 500 lira nakit avans çekebilecek.

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kredi kartı işlemlerinde uygulanan taksit düzenlemelerine yönelik eleştirileri, bankacılık sektöründe kredi kartlarıyla yapılan taksitli alışverişlere yeni yasakların gelebileceği yorumlarına neden oldu.

Kaynak

1723891188500-yeni-proje-2024-08-17-t-133947.784

Nakit avans çekme ihtiyacı duyan kişiler zaten kart batağına doğru ilerliyor demektir ve bu gelişme bir bakıma kart borçlusunun daha fazla batmasını önleyecek gibi görünse de asıl önemli olan; gelir ile tüm kart limitlerinin birbirine denk olmasıdır.

bu düzenlemeleri yapıyorlar iyi hoş da şu an birçok banka yeni müşteriye faizsiz nakit/taksitli nakit avans veriyor.

Hükümet bana para bulacak. Olmayan parayı çevirmek için kısıtlama getirip durmayacak. Elin gavuruna verdiği tefeci faizini bana ödetmiycek. Beceremezse istifa edecek. Bunların hiç birini yapamazsa hiç olmazsa boş konusmayacak.

Tek bir kredi kartı kullanıyorum düzenli ödememi yapıyorum ama diğer bankalar borç batağına düşmemi istiyorlar sanırım bu hafta üç banka kredi kartı vermek için aradı istemiyorum diyorum o zaman kredi verelim diyorlar :D

Her şeyi kısıtlıyorlar hem insanlar zorlanıyor + asgari ücrete zam yapmadıkları için özel sektördekilerin çoğu da zam yapmıyor. Sizin yüzünüzden en az %30 zam alacaktık iptal oldu.

Enflasyonu düşürebilmek için aşırı harcama yapan kesimi frenlemeye çalışıyorlar ancak sorun şu ki bu insanların çoğu keyfi değil, zorunluluktan harcıyor. Aslında amaçları insanları tasarrufa yöneltip enflasyonu bir şekilde aşağıya çekmek.

Geri