NAKISLAR SURETLER VE ORTULER HAKKINDA RESSAMLARIN ZEMMI RESIM VE ORTULERIN KERAHETI
Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor:
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Su resimleri yapanlar var ya -bir rivayette:
"Su resimlerin sahipleri var ya! Kiyamet gunu azab olunacaklar. Onlara: "Su yaptiklarinizi diriltin" denir."
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Su resimleri yapanlar var ya -bir rivayette:
"Su resimlerin sahipleri var ya! Kiyamet gunu azab olunacaklar. Onlara: "Su yaptiklarinizi diriltin" denir."
Buhari Libas 89 Tevhid 56 Muslim Libas 103 (2018); Nesai Zinet 114: (8 215).
Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor:
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bir seferden donmustu. (O yokken) ben yuklugun onune uzerinde resimler bulunan bir bez cekmistim.
Resulullah perdeyi gorunce cekip atti (ofkeden) yuzu de renklenmisti.
"Ey Aise! buyurdular bil ki Kiyamet gunu insanlarin en cok azab gorecek olani Allah'in yarattiklarini taklid edenlerdir."
Hz. Aise rivayetine devamla dedi ki: "Biz o bezi kestik bir veya iki minder yaptik."
Buhari Libas 91 95; Muslim Libas 87 (2105); Muvatta Isti'zan 8 (2 966 967); Nesai Zinet 112 113 (8 213); Ibnu Mace Libas 45 (3653).
Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma)'in anlattigina gore: "Kendisine bir adam gelip: "Ben ressamim su resimleri yaptim. Bana bu hususta fetva ver!" dedi.
Ibnu Abbas adama: "Bana yaklas!" emretti adam yaklasinca: "Bana daha da yaklas!" dedi. Adam yaklasti.
Ibnu Abbas elini basinin uzerine koydu ve:
"Ben Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'i dinledim.
Soyle diyordu: "Butun tasvirciler atestedir. Allah ressamin yaptigi her bir resim icin bir nefis koyar ve bu ona cehennemde azab verir."
Ibnu Abbas devamla adama dedi ki:
"Illa da resim yapacaksan agac yap cani olmayan seyin resmini yap."
Buhari Buyu 104; Muslim Libas 99 (2110); Nesai Zinet 112 (8 212 214).
Yine Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor:
"Resulullah (aleyhissalatuvesselam) buyurdular ki:
"kim resim yaparsa Allah onu Kiyamet gunu yaptigi resim sebebiyle onlara ruh ufleyinceye kadar azab eder. Hicbir zaman da ruh ufleyici degildir."
Buhari Ta'bir 45 Tirmizi Libas 19 (1751); Nesai Zinet 114 (8 215).
Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor:
"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bir seferden donmustu. (O yokken) ben yuklugun onune uzerinde resimler bulunan bir bez cekmistim.
Resulullah perdeyi gorunce cekip atti (ofkeden) yuzu de renklenmisti.
"Ey Aise! buyurdular bil ki Kiyamet gunu insanlarin en cok azab gorecek olani Allah'in yarattiklarini taklid edenlerdir."
Hz. Aise rivayetine devamla dedi ki: "Biz o bezi kestik bir veya iki minder yaptik."
Buhari Libas 91 95; Muslim Libas 87 (2105); Muvatta Isti'zan 8 (2 966 967); Nesai Zinet 112 113 (8 213); Ibnu Mace Libas 45 (3653).
Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma)'in anlattigina gore: "Kendisine bir adam gelip: "Ben ressamim su resimleri yaptim. Bana bu hususta fetva ver!" dedi.
Ibnu Abbas adama: "Bana yaklas!" emretti adam yaklasinca: "Bana daha da yaklas!" dedi. Adam yaklasti.
Ibnu Abbas elini basinin uzerine koydu ve:
"Ben Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'i dinledim.
Soyle diyordu: "Butun tasvirciler atestedir. Allah ressamin yaptigi her bir resim icin bir nefis koyar ve bu ona cehennemde azab verir."
Ibnu Abbas devamla adama dedi ki:
"Illa da resim yapacaksan agac yap cani olmayan seyin resmini yap."
Buhari Buyu 104; Muslim Libas 99 (2110); Nesai Zinet 112 (8 212 214).
Yine Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor:
"Resulullah (aleyhissalatuvesselam) buyurdular ki:
"kim resim yaparsa Allah onu Kiyamet gunu yaptigi resim sebebiyle onlara ruh ufleyinceye kadar azab eder. Hicbir zaman da ruh ufleyici degildir."
Buhari Ta'bir 45 Tirmizi Libas 19 (1751); Nesai Zinet 114 (8 215).