Mutluluğun yolu dengeli hormon seviyelerinden geçer

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Serotonin hormonu belli bir seviyenin altına düşerse kişi de kendini mutsuz hissetmeye başlar ve yaşanılan bu his şayet hormon seviyesi yükseltilemezse hiçbir koşulda değişmez. Kişinin durup dururken kaygılı ve depresif hissetmesine sebep olur.

Serotonin haricinde mutluluk konusunda Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da büyük önem arz etmektedir.

Toplumda çoğu insan yapay mutluluk araçları peşinde koşup bir süre kendini avutma yoluna gitmeyi seçiyor oysaki tüm bu çabalar eninde sonunda boşa çıkacak ve gelinen nokta yine mutsuzluk olacaktır.

İnsanın beden ve ruh sağlığı bir bütündür. Herhangi bir aksama ile her şey altüst olabilir.

Yaşanan olumsuz durumlara verilen tepkilerde bile hormon seviyeleri etkendir yoksa çoğu insanın kendi kaybedip cinayet işlemesi ya da etrafa zarar vermesi kaçınılmaz olacaktı.

Mutluluk size dışarıdan sunulabilecek bir duygu değildir ve ne yaşanırsa yaşansın kalıcı mutluluğunuzun mimarı, sahip olduğunuz dengeli hormon seviyeleridir.

Mutlu hissettiğinizde en imkansız olan bile mümkün görünürken, mutsuz olduğunuzda bir eşyayı yerinden kaldırmak bile zulüm gelebilir.

Uzun süreli mutsuzluk / umutsuzluk hallerinde, yaşanan bu durumu olağan kabul etmek yerine, uzman yardımı almak bu sebeple çok önemlidir.

In-Touch-December-2021-4-690x420.jpg

Beyin biyokimyasını hatta genel olarak biyokimyayı sadece ciddi değişkenlikleri olan hormonlara indirgemek yanlış olduğu gibi sığ bir bakış açısı. Hormonlar biyokimyanın alt dallarından sadece biri; vitaminler,biyoelementler,proteinler,karbonhidratlar,yağlar bunların hepsi fabrikanın ana kolonları. Biri diğerinden daha az önemli değil. Biyokimya tarihi açısından değerlendirirsek genetiği de biyokimyaya dahil edebiliriz ki genel ruh sağlığınızda kalıtım da göz ardı edilemez. Bazen küçük bir kan testi ile serotonin geri alım inhibitörlerine ya da özel reçeteli ağır ilaçlara gerek kalmayabilir. Kobalamin,C ve B grubu vitaminler, omega-3, esansiyel bir çok aminoasit ve de yağ asidi bir çok psikiyatrik hastalığın önemli belirleyicileri (depresyon, uyku bozuklukları,dehb,okb vb) . Psikiyatri kliniklerinin en önemli eksiği şüphesiz klinik biyokimya yaklaşımı ve akabinde terapi çeşitliliği. Kötüyüm diyen herkese SSRI yazmak tıp etiğine ne derece uyuyor tartışılır. Hasta sayısı yükü de fazla olunca hekimin pek alternatifi kalmıyor gerçi.

"Uzman yardımı alın" vurgusu yapılmasının sebebi de neyin gerekli olduğuna "Konunun uzmanı" tarafından karar verilmesi içindir.

İnsanların çoğu bozuk ruh halinin farkına bile varamayıp mutsuzluğu yaşadığı koşullara bağlıyor.

Hormon testleri yapmadan birçok tedaviye başlanmaz ve bu sebeple altında yatan sebepleri ortaya çıkartmak için öncelikle hormon testi yaptırırlar ve sonrasında da duruma göre karar verilir.

Bir çok (hepsi de olabilir) psikiyatri kliniğinde,hastanesinde hormon testini geç, basit bir kan testi ya da güvenilirliği şüpheli projektif testler bile yapılmıyor.
Psikiyatri harici dahiliye hastalıklarında da aman aman üzerinde durulan bir yaklaşım değil.
Etkin bir kişisel ifade ile Alprazolam türevi ilaçlar yazdırmanız hiç zor değil.
Hafif halsiz olan biri acilde hocam antibiyotiksiz iyileşemiyorum deyince sus payı olarak anında yazabiliyorlar.
Türkiye'de tıpta antibiyotikten antidepresana medikal yaklaşım hala facia .
Yanlış bilgi yaymayalım.

Yanlış bilgi yayılacak bir durum yok ve sağlık sistemindeki aksamaların herkes bilincindedir ancak düzelmesi elbette kolay olmayacaktır.

"Toplum Ruh Sağlığı" merkezlerine gittiğinizde çok daha detaylı incelemeler yapılıyor ancak özel hastaneler kadar kapsamlı olmayacaktır.

Psikiyatristler belli bir tedaviye başlamadan önce hormonlara bakıyorlar hatta mide rahatsızlığı için gittiğinizde bile hormon testi isterler. Bu sebeple hangi sağlık kuruluşu ve doktora başvurduğunuz da oldukça önemli.

Gerek babamdan gerek ailemden ötürü en çok iç içe olduğum tıp birimidir psikiyatri. Tr'nin en iyi Ruh ve sinir hastalıkları hastanelerini su yolu yapmışlığımız da var. Kendim de gidiyorum şu an halen, terapi için.
Bizim gittiğimiz yerler eksik, geri kalmış demek ki ya da işin uzmanı kendileri oldukları için bi bildikleri de olabilir.
Bi depresyon ya da okb teşhisi için hatta bir çok psikozda bile hormon testi yapıldığını ne okudum ne gördüm. Bir de işin hastalık kategorisinde olmayan 'kişilik bozuklukları' olarak ayrılan bir sınıfı var. Bir narsist ya da borderline kişilik bozukluğunu hiçbir şekilde ilaçla tedavi edemezsiniz. Terapilerin bile efektifliği kişilik bozukluklarında tartışma konusu. Hormon testi talebinin yeri ya da amacı ne olabilir burada mesela.
Neyse.
Biyolojik açıdan sizler tüm biyokimyasal (vitamin,protein,yağ,karbonhidrat vb.) ihtiyaçlarınızı düzgün alın bence mutluluk için.
Kaliteli uyuyun ve kaliteli beslenin.
İyi bir zırh olur.

Eksik kalmak değil de kendi tecrübesine göre doktor gerekli görmemiş olabilir.

Abimin kanser teşhisi de hatalı konmuş ve kitle alındıktan sonra da iyi huylu olduğu düşünülmüştü fakat sonrasında kanser çıkmıştı. Bazı doktorlar tecrübelerine dayalı doğrudan teşhis koyabiliyor ancak işi sağlama almak isteyenler genelde daha detaylı analiz yapıyorlar. Abimin olayında da öncesinde biyopsi yapılması gerekirdi ve doktor da işinde çok başarılı bir isim olduğu halde gerek duymamıştı. Bazen tıpta böyle durumlar yaşanabiliyor ve bu sebeple doktor seçiminde, tavsiye ile gitmek bir derece riski azaltabilir.

Gerek babamdan gerek ailemden ötürü en çok iç içe olduğum tıp birimidir psikiyatri. Tr'nin en iyi Ruh ve sinir hastalıkları hastanelerini su yolu yapmışlığımız da var. Kendim de gidiyorum şu an halen, terapi için.
Bizim gittiğimiz yerler eksik, geri kalmış demek ki ya da işin uzmanı kendileri oldukları için bi bildikleri de olabilir.
Bi depresyon ya da okb teşhisi için hatta bir çok psikozda bile hormon testi yapıldığını ne okudum ne gördüm. Bir de işin hastalık kategorisinde olmayan 'kişilik bozuklukları' olarak ayrılan bir sınıfı var. Bir narsist ya da borderline kişilik bozukluğunu hiçbir şekilde ilaçla tedavi edemezsiniz. Terapilerin bile efektifliği kişilik bozukluklarında tartışma konusu. Hormon testi talebinin yeri ya da amacı ne olabilir burada mesela.
Neyse.
Biyolojik açıdan sizler tüm biyokimyasal (vitamin,protein,yağ,karbonhidrat vb.) ihtiyaçlarınızı düzgün alın bence mutluluk için.
Kaliteli uyuyun ve kaliteli beslenin.
İyi bir zırh olur.

teşhisi kolay olan ve belirtileri kesinlik taşıyan hastalıklar için istemiyorlardır zaten murat.
ancak hormonların da insanın duygu durumu üzerinde etkileri olduğu yadsınamaz bir gerçek.
zira kortizol yüksekliğinin anksiyete ile aynı belirtilere sahip olduğunu biliyoruz.
yine testesteron düşüklüğünün depresif etkiler yarattığını da biliyoruz ya da çalışmalardan okuduk diyelim.
kesin sonuç için bu hormonlara bakılıyor olabilir.
yine vitamin eksikliğinin de depresif moda soktuğunu biliyoruz ancak bu kesin hastalık teşhisi için yeterli değil.

teşhisi kolay olan ve belirtileri kesinlik taşıyan hastalıklar için istemiyorlardır zaten murat.
ancak hormonların da insanın duygu durumu üzerinde etkileri olduğu yadsınamaz bir gerçek.
zira kortizol yüksekliğinin anksiyete ile aynı belirtilere sahip olduğunu biliyoruz.
yine testesteron düşüklüğünün depresif etkiler yarattığını da biliyoruz ya da çalışmalardan okuduk diyelim.
kesin sonuç için bu hormonlara bakılıyor olabilir.
yine vitamin eksikliğinin de depresif moda soktuğunu biliyoruz ancak bu kesin hastalık teşhisi için yeterli değil.

Psikiyatrinin ne kadar çok bilinmeyenli bi denklem olduğunu küçük bir örnekle çok net ifade edeyim
Analjezikleri- ağrı kesicileri ele alalım.
Migren yada apseli diş ağrısı gibi spesifik bi ağrı değil de klasik yorgunluğa bağlı bir bas agrisi yaşadığını hayal et. Güçlü bi ağrı kesiciyi ele alalım hah Majezik olsun. Seninkine benzer 100 kişi düşün basi ağrıyan ve hepiniz birer adet majezik için.
1-) majezikin en yüksek dozda bile hicbir etki göstermeme ihtimali nedir?
2-) majezikin yarinizin ağrısını kesme diger yarınıza da hicbir etki etmeme ihtimali nedir?
3-) majezikin ağrınızı daha beter hale getirme ihtimali nedir?

Komik gelen sorular değil mi.
Bu soruyu 100 kişiye depresyon ya da okb için uyarladigimizda ilacı da popüler bir antidepresan yaptığımızda cevaplar komik olma ihtimalinden çıkıp kayda değer oranlara yer verilebiliyor her soru icin. Ben hormonlar önemsiz demedim, her şeyi hormonlara yıkmak sığ bir bakış açısı dedim. Düşünce gücünün,psikolojik yaklaşımlarin, diğer biyokimyasal verilerin önemi nerede o zaman, her şeyi sadece hormonla izah edebiliyorsak?Googledan görmüşler bi serotonin oksitosin sakız gibi geveleyip duruyorlar.Neden o zaman hala elektrosok tedavisi var? Marmara tıp ile erenkoy hala uyguluyor. Neden SSRI türevi ya da başka ilaçlara hicbir şekilde cevap vermeyen hastalar var her cevap hormonlardaysa? Şunu da merak ediyorum nedir bu hormon testi? Numune olarak idrar mi kan mi bos falan mi alınıyor. Hangi hormonun konsantrasyonuna hangi yöntemle bakılıyor ya da ELISA tarzı kiti falan mi var? Dediğim gibi hem yasam olarak hem okuma olarak da çok ilgi duyduğum bi alan ve hiç hormon testi falan denk gelmedim climax hoca gayet iyi biliyordur aydınlatabilir varsa öyle bir şey.

Son düzenleme:
@Nyctophilia
İnsan beyni, beynin nasıl çalıştığını anlayamayacak.

Pankres amilaz salgilarken bir "bilinçle" mi salgılıyor. Yooo. Ya beyin de sadece input-out sistemiyse? Karaciğer ile beyni çıkar koy yan yana. Birbirinden farkı yok, ikisi de sakatat.

Norottansmitterler ile ilgili olaylari salt hormon mantığı ile cozemeyiz. Ama konuda anlatılan sistemik hormonların emosyon üzerine etkisi ise tabi,etkisi var. Tiroidin az çalışması depresif duygu durum yapar. Yada fazla çalışması anksiyete benzeri durum ortaya çıkartır. Testosteron ve bazal Kortizol de emosyonu etkiler. Yukarıda diğer üyeler bunu anlatmak istemiş sanırım. Öyle elisa'lık birseye gelene kadar adamın bi B12 düzeyine bile bakmıyor çoğu psikiyatrist.

Ama tabi şu da var. Ben şu an üzücü bir haber alsam odaya kapansam uyumasam yemesem icmesem bana depresyon tanısı mi koyacaksiniz. Yada koyacaksınız bir saniyede o aldığım haberle ne oldu? Saniyede serotonin mi sıfırlandı kafamda?

Acayip işler.

en güzel serotonin içi dolu bir cüzdana sahipseniz salgılanır... benim hormonlarda ruhum kadar dengesiz, mutsuzluktan mutluyum.

Bilimsel konularda yazdığım tüm yorumların ana kaynağı yakın çevremdeki güvenilir bilim insanlarıdır.

Psikiyatristler duruma göre hormon testi isterler ancak elbette her teşhiste geçerli olmayacaktır.

Sonuç olarak yaşanan olumsuz ruh halinin sürekliliği durumunda bir uzmana başvurmak gerekir. Psikiyatristler şayet kendi alanlarını aşan bir sorun görürlerse de diğer uzmanlara yönlendirirler.

Serotonin Nedir?

Serotonin, beyindeki sinir hücreleri ile vücudumuzun diğer bölgelerindeki sinirlere mesajlar taşıyan, vücut tarafından doğal olarak üretilen bir kimyasaldır. Bu kimyasal mesajlar, vücudunuza nasıl çalışacağını söyler. 5-Hidroksitriptamin (5-HT) olarak da bilinen serotonin aynı zamanda hormon görevi de görür.

Vücutta yer alan serotoninin çoğu bağırsaklarda bulunur. Serotoninin yüzde 90’a yakın bölümü gastrointestinal sistemi kaplayan hücrelerde yer alır. Yüzde 10 kadarı da beyinde bulunur.

Beyninizdeki serotonin ruh halinizi düzenler. Bu nedenle serotonin için mutluluk hormonu tanımlaması da yapılır. Serotonin normal seviyelerde olduğunda kendinizi daha odaklanmış, duygusal anlamda daha dengeli, daha mutlu ve daha sakin hissedersiniz.

Çok düşük veya çok yüksek serotonin miktarları fizyolojik ve psikolojik problemlere yol açabilir.

Şunu da merak ediyorum nedir bu hormon testi? Numune olarak idrar mi kan mi bos falan mi alınıyor. Hangi hormonun konsantrasyonuna hangi yöntemle bakılıyor ya da ELISA tarzı kiti falan mi var? Dediğim gibi hem yasam olarak hem okuma olarak da çok ilgi duyduğum bi alan ve hiç hormon testi falan denk gelmedim climax hoca gayet iyi biliyordur aydınlatabilir varsa öyle bir şey.

Genel,tüm dahiliye hastalıkları için değil "Psikiyatri" deki hormon testi yaklasimini vurgulamak istedim bu arada.
climax in konudaki en son yorumunun tamamıyla, özellikle de ilk cümlesiyle aynı fikirdeyim.
Üzerine saatlerce yazılabilecek konunun tek cümlelik özeti bence, teşekkürler.

Son düzenleme:
Geri