Mutlu insanların 15 özelliği

Konu sahibi son olarak 1408 gün önce görüldü
1. Öz-saygı: Kendimi değerli hissediyorum
Olumlu ve olumsuz yönleriyle kendisini
kabul eden, insan olarak en az diğer insanlar kadar değerli hisseden birisinin öz-saygısı yüksektir.

2. Öz-anlayış/Öz-şefkat:
Kendime karşı merhametliyim Mükemmel insan yoktur. Hepimiz zaman zaman yanlışlar yapabiliriz, başarısız ya da yetersiz olabiliriz.

3. Umut: Geleceğim bugünümden iyi olacak. Sadece çaresizlik durumlarında değil, her şey yolunda giderken de umut, bireyi bir şeyler yapma konusunda eyleme geçmeye sevk eden itici bir iç güçtür.

4. İyimserlik: Her şey yolunda (Pozitif Düşünce)İyimser birey, başına gelen olayları değerlendirirken, geçici, duruma özel ve pek çok faktörden etkilenen bir durum olarak ele alır. Kötümser ise, başına gelen olumsuz olayları, kalıcı, kapsamlı ve kişisel olarak değerlendirir. İyimserin bakış açısı, “Kötü bir gündü, kötü bir yaşam değil”
şeklindedir.

5. SOsyal Destek: Beni önemseyen insanlar var. Sosyal destek, psikolojik iyi oluş için en önemli kaynaklardan birisidir. Bireyin iyi ya da kötü zamanlarında onu gerçekten önemseyen birilerini yanında hissetmesidir.

6. Affedicilik: Kendimi ve bana yapılan yanlışları affediyorum. Yapılan bir çalışmada bireylerin affedicilik düzeyleri arttıkça, mutluluk düzeylerinin de arttığı bulunmuştur. Affedicilik, bireyin kendisini inciten kişiye karşı hakkı olan olumsuz duygu ve yargılardan bilinçli olarak, kendi isteğiyle vazgeçmesidir.

7. Özgecilik/Yardımseverlik: Karşılıksız gönülden vermek. Özgeci davranışlarda bulunma, karşı tarafı mutlu ettiği gibi yardım eden kişiyi de mutlu eder. Hayata anlam katar.

8. Özgünlük: Samimiyim ve doğalım. Özgünlük, psikoloji literatüründe, duygulanımlarda, davranışlarda ve düşünme süreçlerinde bireyin benliğinin en saf haliyle hareket etmesi şeklinde tanımlanmıştır.
Özgün birey, kendisini diğer insanlara
beğendirmek için yapmacık davranışlara
girmez; samimidir ve doğaldır. Özgünlük
(otantiklik) düzeyi düşük birey ise, başkalarının istediği birisi olmuştur. Kendisi
için değil, başkaları için yaşamaktadır.

9. Şükran duyma: Sahip olduğum güzellikler için şükrediyorum. Beynimiz olumsuz hatıraları ya da olayları hatırlamada oldukça iyidir. Bu
durum aslında aynı olumsuzlukları tekrar
yaşamamak için beynin bireyi bir koruma
mekanizmasıdır. Şükran duygusu sayesinde birey şu anda yeteri kadar güzel, olumlu ve iyi şeye sahip olduğunu fark eder.

10. Sosyal zeka/ Şefkatli İletişim: Sevgi diliyle iletişim kurabilirim. Tatmin edici, sağlıklı, derin ilişkiler ağı içerisinde olmak, psikolojik iyi oluş açısından olmazsa olmaz bir durumdur. Sosyal zeka, insanları anlama ve insan ilişkilerinde ustaca davranma becerisi olarak tanımlanmaktadır İnsanlarla etkili bir şekilde iletişim kurabilirler.

11. Azim ve Başarı: Tutkulu ve sebatkârım
Azim kavramı; tutku ve sebat olmak üzere iki bileşenden oluşur. Azimli olmanın başarıda yerine göre zeka ve yetenekten daha önemli olduğunu ortaya koyan araştırmalar var. Kişi başladığı bir işte tutkuluysa ve kararlı bir şekilde sonuna kadar gidebiliyorsa başarı ihtimali çok yüksektir.

12. Yaşamın anlamı ve amacı: Hayatımın anlamı var. Yaşamda bir anlam ve amaç bulmak, belki de insanın önündeki en zor iştir. Anlamlı bir yaşam mutluluğun en önemli ayaklarından birisidir. Yaşamda anlam kaynakları bulmak önemlidir. Yaşam amaçları ise yaşamın anlamıyla çok yakından ilişkilidir. Erdemli ve iyi bir insan olmaya yönelik amaçların yanında insanın yaşam amacının kendinden büyük bir iyiliğe hizmet ediyor olmasının farkındalığı da önemli noktadır. İyi insan olmaya yönelik amaçlar, psikolojik iyi oluşa daha yüksek düzeyde katkı sağlar.

13. Bilinçli Farkındalık: Zihnim şimdi ve burada olarak da adlandırılan bilinçli farkındalık kavramı, zihni ve bedeni aynı noktada buluşturma becerisidir. Farkındalık her ne yapıyorsak dikkati ona maksatlı olarak yönlendirmek ve yargılamadan gözlemlemek anlamına geliyor.
Farkındalık, bir nevi yaşama dokunmaktır,
yaşadığını hissetmektir.

14. Yeniliğe açık olmak: Öğrenmeyi seviyorum. Entelektüel bireyler, bilgi ve kültür düzeyi yüksek, meraklı, öğrenme aşkıyla dolu, deneyimlere açık, sıra dışı yaşam becerilerine sahip ve yaratıcı bireylerdir. En belirgin özellikleri de meraklı olmaları ve öğrenme sevgileridir. İnsan olmanın gereği olarak bilme-anlama ve estetik ihtiyaçlarımız vardır. Entelektüel faaliyetler bu ihtiyaçların karşılanması ile oluşur.

15. Akış: Zaman durmuş gibi. Akış kavramı, pozitif psikolojinin kurucularından M. Csikszentmihalyi tarafından ortaya atılmış bir kavramdır. Ona göre akış, bireyin meşgul olduğu işe tam odaklanması, zamanın nasıl aktığını hissetmemesi ve bundan yüksek düzeyde keyif alması olarak nitelendirilmektedir. Bu bir bakıma kişinin sevdiği işi yapması, yaptığı işi sevmesi olarak da ifade edilebilir. Bunu
sağlayabildiğinde, yaptığı işten keyif alacak ve bu da olumlu duyguları daha sıkı yaşamasına yardımcı olacaktır.

Geri