Mütercim-Tercümanlık

Konu sahibi son olarak 4336 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Hayallerimin meslegi *

Bölümde yabancı dilde yazılmış olarak nasıl çevrileceği (mütercim) ve yabancı dilde yapılan bir konuşmanın başka bir dile nasıl çevrileceği (tercümanlık) konularında eğitim yapılır. Bölüm mezunları uluslararası kuruluş ve işletmelerde, bankalarda, tercüme bürolarında, turizm şirketlerinde, devlet kuruluşlarının ve bakanlıkların dış ilişkiler dairelerinde çalışma imkanı bulabilirler.

Gereken Nitelikler:

Dil hakkında akademik bilgi gereğinin yanı sıra; sözel kabiliyet, güçlü bellek, yüksek dikkate ihtiyaç vardır. Bu programa dahil olmak isteyenlerin güçlü bir genel kültür hafızasına sahip olması gerekir. Hareketli çalışma ortamını seven ve sosyallikten hoşlanan, kişilerarası ilişkileri iyi olan kişiler de başarı oranı artar.

Çalışma Alanları:

- Meslek elemanları, çeşitli kamu kuruluşlarında (Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı vb.), yayınevleri, magazin dergileri, gazeteler, film stüdyoları ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilirler. - Ayrıca mütercimler genellikle özel büro açarak kendi çalışma alanlarını yaratırlar.

Eğitim Süresi ve İçeriği:
-
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. İngilizce mütercimlik eğitimi verilen üniversitelerde öğrenciler eğitim süresince; Türk Dili, İngilizce Yazı Becerisi, Dilbilimine Giriş, İngilizce Sözlük Bilgisi, İngilizce Okuma, Metin İnceleme, Türkçe Yazı Becerisi, İngilizce Konuşma, İngilizce’nin Yapısı, Basın Dili, Çeviriye Giriş, Türkçe’nin Yapısı, Duyduğunu Anlama, Konuşmalarda Not Alma, İngilizce-Türkçe Karşılaştırmalı Dilbilgisi, Söylem Çözümlemesi, Çağdaş Batı Edebiyatı, Çeviri Kuramı, Özetleyerek Çeviri, Yazılı Metinlerin Sözlü Çevirisi, Hukuk ve Ekonomi Metin Çevirileri, Çeviri Eleştirisi gibi dersleri alırlar. - Bu derslerden başka her yıl bölüm içi seçmeli dersler olarak Almanca ve Fransızca okutulmaktadır.

Mütercim-Tercümanlık Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteler :

BOĞAZİÇİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
HACETTEPE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ATILIM FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SAKARYA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KIRIKKALE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MERSİN FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BİLKENT UYGULAMALI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
HACETTEPE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MERSİN FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri