Muhafazakar Liberalizm

Konu sahibi son olarak 37 gün önce görüldü
Muhafazakâr liberalizm, muhafazakar duruşun liberal değerler ve politikalarla birleştirildiği, liberal ideolojiyi temsil eden harekettir.

Muhafazakar liberalizm klasik liberalizmin daha az radikal türüdür. Muhafazakar liberaller; bireysel özgürlük, demokrasiyi savunmakla birlikte tam rekabet modelini, sınırsız devleti ve düpedüz akıl yönetimini eleştirir, tecrübeyi de yönetime ortak eder. Bun akımın önemli savunucuları Friedrich Hayek, Edmund Burke ve Karl Popper'dir.

Liberalizmin laciverti. Diğer bireyler komünist yada faşist düzende bokunu avuçlarken, liberal yaşamana izin verseler şahane birşeydir. Tadından yenmez. Ama işte birin askere gitmesi birinin çöpleri toplaması, birilerinin yol baraj falan yapması lazım. Kısaca boş beleş işler. Bkz: Çıktığım her kız versin ama evleneceğim bakire olsun isteği.

Doğu Dünyası ile Batı Dünyası'nın anladığı Muhafazakar çok farklı şeylerdir. Ülkemizde Muhafazakarın dini bir tedaisi mevcuttur ve ayrıca muhafazakar-mütedeyyin neredeyse müteradif olarak kullanılır.

Batı'da ise Muhafazakarlık dini bir hüviyete bürünmek mecburiyetinde değildir. Muhafaza etmek-korumak kökünden var olanın devamı şeklinde telakki edilir.

Haliyle bunları okurken mukayeseli okumak lazım. Yani burada muhafazakar biri Avrupa'da solcu olabilir.

Bu terimi kullanmak bence tam bir cehalet göstergesidir.
Liberalizm muhafazakarlığa tepki olarak çıkmış özgürlükçü bir ideolojidir.
Dindar birisi liberal olabilir ancak muhafazakar birisi asla liberal olamaz.
Muhafazakarlık atalarını kutsama ve körü körüne taklit etmek üzerinedir. Klisenin sahip olduğu ideoloji tarzıdır.

Yiğit Bulut, Rasim Ozan, Mehmet Barlas gibi isimlere gelirsek, bunlar herhangi bir ideolojiye sahip değildirler. Turnusol kağıdı gibi, hale göre renk değiştirirler. Genel olarak yalakacılıkizm ideolojisinden olduklarını söyleyebiliriz.

Bana gelirsek, ben hayatı başkalarının tanımladığı ideolojilere göre değil, içimden gelen isteklere göre yaşıyorum. Ve hiçbir ideoloji ile kendimi tutsak etmem.

Bu ideoloji benim konsepti.s

Geri