Mono Plüral Hiçlik

• Kullanıcı Mihri
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Tek başına olmuyor. Bir araya da gelinmiyor. Zaten, bir araya gelmek nasıl mümkün olabilir ki? Bir arada, birlikte, beraber yahut yek vücut olmak; Birden fazlalığın tekçi kavramlarla ifade edilme saçmalığı...

Ne bir olabildik, ne birlik. Zira, birden fazlaydık. Öyle de olamadık, böyle de kalamadık. En nihayetinde hiç olup gittik.

Sürekli yaşanan dönüşümlerle birlikte, birlik de çokluk da sadece dönüşümün sonucu birer algı ancak özünde her şey teklikten geliyor. Hiçlik ise imkansız çünkü var olan yok olamadığı ve sadece dönüştüğü için hiçlik de mümkün değil.

Sürekli yaşanan dönüşümlerle birlikte, birlik de çokluk da sadece dönüşümün sonucu birer algı ancak özünde her şey teklikten geliyor. Hiçlik ise imkansız çünkü var olan yok olamadığı ve sadece dönüştüğü için hiçlik de mümkün değil.
Nasıl mümkün değil ? Var olanın dönüşmesi demek reenkarnasyon gibi bir şey mi ? Hiçten gelip hiçe gidiyoruz kanımca. Dönüşmek ya da sonraki yaşam için elde somut hiçbir delil yokken dönüşmek kavramını biraz açabilir misin ?
Zaten yoktuk, var oluncada bilinen bir gerçek yolunda bir mücadele verip, yine olduğumuz yere yani yokluğa geri dönmüyor muyuz ölünce. Hiçten gelip hiçe gitmek yaşamın tek döngüsü her tek vücut ve ruh için.

Nasıl mümkün değil ? Var olanın dönüşmesi demek reenkarnasyon gibi bir şey mi ? Hiçten gelip hiçe gidiyoruz kanımca. Dönüşmek ya da sonraki yaşam için elde somut hiçbir delil yokken dönüşmek kavramını biraz açabilir misin ?
Zaten yoktuk, var oluncada bilinen bir gerçek yolunda bir mücadele verip, yine olduğumuz yere yani yokluğa geri dönmüyor muyuz ölünce. Hiçten gelip hiçe gitmek yaşamın tek döngüsü her tek vücut ve ruh için.
Doğadaki dönüşümden bahsediyorum, benim yorumlarımda inanç ile ilgili hiçbir şey yoktur.

Ölünce beden toprak oluyor ve bu da bir dönüşüm değil mi?

Hiçlik ise nasıl bilinebilir ki? Varlık, yok olamıyor ki hiç olsun? Hiçlik bizim için yani varlıklar için anlaşılmaz bir kavramdır.

Teklik derken de ilk var oluştan bahsediyorum yani evrim teorisine atıfta bulunmuştum ancak onu inanç ile ilgili algıladın sanırım.

Doğadaki dönüşümden bahsediyorum, benim yorumlarımda inanç ile ilgili hiçbir şey yoktur.

Ölünce beden toprak oluyor ve bu da bir dönüşüm değil mi?

Hiçlik ise nasıl bilinebilir ki? Varlık, yok olamıyor ki hiç olsun? Hiçlik bizim için yani varlıklar için anlaşılmaz bir kavramdır.

Teklik derken de ilk var oluştan bahsediyorum yani evrim teorisine atıfta bulunmuştum ancak onu inanç ile ilgili algıladın sanırım.
Doğadaki dönüşümden bahsettiğini anlayamadım sadece o konuda yanılmış ki inanç algısı oluşmadı yinede.

Ölünce toprağa karıştığımızı biliyoruz yalnız, ölünce bedenin topraktan dönüşüp başka bir varlık olarak can bulması belki dönüşüm olabilirdi. Varoluyoruz, yaşıyoruz ölüyoruz ve varlığımız son bulmuş oluyor aslında. Bir hiçlik sona eriyor, başka bir hiçlik başlamış oluyor ki her şey duruyor orada. Hiçliğin döngüsü yani. İnançlardan bağımsız olarak söylüyorum.

Doğadaki dönüşümden bahsettiğini anlayamadım sadece o konuda yanılmış ki inanç algısı oluşmadı yinede.

Ölünce toprağa karıştığımızı biliyoruz yalnız, ölünce bedenin topraktan dönüşüp başka bir varlık olarak can bulması belki dönüşüm olabilirdi. Varoluyoruz, yaşıyoruz ölüyoruz ve varlığımız son bulmuş oluyor aslında. Bir hiçlik sona eriyor, başka bir hiçlik başlamış oluyor ki her şey duruyor orada. Hiçliğin döngüsü yani. İnançlardan bağımsız olarak söylüyorum.
Topraktan da yeniden mahsul alındığı için canlılığı beslemek olarak bakıyorum ancak senin söylemeye çalıştığını da anladım.

Hiçlik en sevdiğim kavram. Hatta bazı sohbet sitelerini benim rumuz hiçlik olarak yer alır. Hiçlik önce senin dünyada ne etkin var onu bilerek anlaşılır. Her şey bir düzen etrafında şekillenir senin hiçbir etkinin yoktur olduğunu sanmak zaten en büyük yanılgıdır. Herkes bu dünyada bir amaca hizmet eder senin bir hükmünün olduğu söylenemez onun için önce hiç olduğunu kabullenmen gerekir.

Mevlana'nın hiçlik felsefesini okudunuz mu hiç? Size şiddetle tavsiye ediyorum...

Hiçlik kavramına ne anlam yüklendiğinin bir önemi yok çünkü asıl bilemediğimiz, hakikatte 'hiçlik' nedir?

Hiçlik kavramına ne anlam yüklendiğinin bir önemi yok çünkü asıl bilemediğimiz, hakikatte 'hiçlik' nedir?

Benimki edebi metin. Hiç olmaktan kastım, yağmurda ıslanan kedi mamasının eriyip gitmesi gibi bir anlam taşıyor. Yani varlığın bozulmasına atıf.

Mono plüral hiçlik ile vermek istediğim asıl mesaj, örneğin politika konuşamayacak duruma gelmemize yönelik bir gönderme. Senin düşüncen monodur; başkalarının düşünceleri plüraldir, konuşulamıyor olunması ise hiçlik.

*

Hakikatte hiçlik nedir sorusuna verebileceğim en kısa yanıt ise "gerçekleşmemiş olasılıkların kümesi" şekilde olabilir.

Geri