Modus Operandi

Konu sahibi son olarak 22 gün önce görüldü
Dinsel ya da tanrısal kavramlara aşırı bok atan ve sadece evrim teorisi üzerinden paylaşım yapan felsefe sayfalarına gözüm takılıyor şu sıra.
Yani ne bileyim bu bir biyoloji sayfası olabilir,sosyoloji sayfası olabilir ama felsefeden çok uzak gibi geliyor. Bunu olması gerekenmiş diye pompalayan felsefeciler de var. Biri felsefeciyim dediğinde "şimdi sen ateistsindir" ya da "şimdi sen maymundan geldiğimize inanıyorsundur jkljk" şeklinde yaklaşım gösteren koca bi kitle var. Baktığın zaman onları bu tarz düşünmeye itenler de felsefeciler ya da öyle geçinenler. Bir şeyin formülize edilmesi,maddeleştirilmesi ya da yargisallastirilmasi onu bilim yapar ya da felsefen çıkarır. Felsefeye de bilim değil ama bilimlerin babası diye bu sebeple yakıştırma yapılır kanımca. Doğru mu düşünüyorum acaba @Süreyya
Bi çok konuda şüpheden uzak,emin ve yargısal düşünen felsefeciler hakkında ne düşünüyorsun? Bu hal felsefenin ta kendisi ya da bir parçası olabilir mi?
Neler düşünüyorsunuz bu konuda arkadaşlar?

Öncellik ile Felsefenin yerini belirlemek gerekiyor.Felsefe yalniz bir baslik.Felsefenin bir cok alt kategorisi var ve her kategori kendince bir alani ele alir.Bu döneme göre belirlenen ve düsünce paradigmalari yaratilan bir prosedürdür.

1648389651201.png

Yedi Özgür Sanat (Septem Artem Liberales)

Antik Cag'da özgür bir adamin bu yedi sanat ile ilgilenmesi,özgür olabilme ve kalabile adina uygun sanatlardi.

Yedi sanatin ücü Beseri Bilimler'e ait. Gramer Mantik Retorik
Dördü ise Fen Bilimleri. Müzik Geometri Aritmetik ve Gökbilim
Bunlari bir arada tutan ise Philosophia dir.

Din bireysel bir yorumlama gerektirebilir,dogmalari okuyunca.Bunu kavrayabilmek icin de Retorik sanatina hakim olmak sart.
Dinen etik,yasam kurallari vb durumlari aciklama seffafligi ve ya seffafsizligina,daha derin düsünme firsati sunan felsefi akimlari inkar etmek pek mantikli bir girisim degil.
Zira dinlerin, varolusun birlikte getirdigi zorluklari ve ya asiriliklari,daha cok korkularimizi zapt edebilmenin manifestosunu idrak edebilme adina gelistirilmis bir yöntem olarak görüyorum.
Eski uygarliklarin, bir cok alanda, bilhassa bilim alaninda, gelismis olamalari,onlarin din ile ic ice olmasini engellememistir.Ve insan sorguluyor,ne icin gerekiyor bu üst hisse duyulan ragbet?Nereden geliyor bu tutku?Yuzyillarca degismeyen bir kavram.
Monoteistik dinleri de kapsiyor,paganist dinleri de.
Felsefe bunu sorguluyor ya da cevap bulmaya calisiyor.Felsefenin bazlarindan biri de dindir.
Yani Dogma kendini felsefeden soyutlayabilir lakin felsefe soyutlamaz.
Günümüzde din halen mevcut.Inanip inanmamak sosyolijik bakimda gecerligini koruyor.
Inanmadigini söyleyen biri,din ile belki bilincli ve ya bilincsiz bir sekilde,bir düsünce serüvenine girmistir.Düsünüyordur.Körü körüne inanmiyor.
Belki bilime tapiyordur, ya da paraya,kadina,erkege.
Yani inandigi bir sey vardir mutlaka.
Bu olayin somut hali.

Din ile felsefenin simbiyoz hali düsünmenin ve inanmanin bir cizgide bulusma halidir.Bu gercek bir inanir ve gercek bir filozof icin zor gerceklesebilen bir utopyadir.
hehehe sen simdi maymundan geldigine de inaniyorsun gibi bir aptalliga,sen kesin atheistsindir önyargisi ile karsi karsiya geliyor.
Her ikisi de verimsiz.
Felsefede tabu yoktur.Tanriya iyilik atfeden dogmaya karsi gelerek,kötülügü de o yaratti o zaman diyerek,kötülügü de anlamaya calisir.
Bu beseri acidan gelisen olaylar.

Bilimsel acisini da baska zaman yazariz.

Çok teşekkür ederim vakit ayırdığım için Süreyya.
@Asrevya hocam keşke siz de bir şeyler yazsanız. :)
Herkes yazsın özellikle nick etiketletigim kişileri etiketleme sebebim alanları olduğu için sadece onlar yorum yapsin diye degil

Dinle bilim arasında bağlantı yok.
İkisini birbirine karıştıran çok insan var..

Lisede felsefe alan sozelci güler buna Darksagacim.
Değindiğin konunun da benim sorduğum soruyla alakası yok

@Lefty sen ne düşünüyorsun?

Felsefe ile bilimsel konular aynı açıdan ele alınamaz. Bilim, kanıt ile ilerler ve kanıt yoksa hiçbir düşüncenin, iddianın anlamı yoktur. Evrim teorisi, sadece bir teori değildir yani bilimsel teori dendiği zaman ortada kanıt var demektir. Felsefe ise çok yönlü düşünmeyi sağlar ve bilimin önünü açar ancak bilimsel konularda kanıt yoksa sadece iddiadır ve kabul görmez.

• Beğen
Tepkiler: Sux
Felsefe ile bilimsel konular aynı açıdan ele alınamaz. Bilim, kanıt ile ilerler ve kanıt yoksa hiçbir düşüncenin, iddianın anlamı yoktur. Evrim teorisi, sadece bir teori değildir yani bilimsel teori dendiği zaman ortada kanıt var demektir. Felsefe ise çok yönlü düşünmeyi sağlar ve bilimin önünü açar ancak bilimsel konularda kanıt yoksa sadece iddiadır ve kabul görmez.
teşekkürler..

Lisede felsefe alan sozelci güler buna Darksagacim.
Değindiğin konunun da benim sorduğum soruyla alakası yok
Gülebilirsin sorun yok.. :)
Ben kendimce fikrimi belirttim sadece.. :D
Konudan kendi anladığımı yorumladım.. Belki alakasızdır.. :D

Ben inanç, din gibi mevzuların tamamen duygusal olduğuna inanıyorum. İnanmak istediğin için inanırsın.. Din gönül işidir. Ancak o inançtır, sorun inançların evrensel doğrular gibi dayatılmasından geliyor. Bilim ise dinle alakasızdır. Bilim bize ne yapacağımızı söylemez. Olayları açıklamaya çalışır. Bilimin de bir inanç konusu gibi sunulması yanlıştır. Evrimin kanıtları çoktur ama sonuçta bir teoridir. Tamamen doğrulanması ya da tamamen yanlışlanması söz konusu değildir. İnsanlar hiçbir şeyi zaten kabul etmek zorunda değildirler. Güneş'in yok olduğunu birisi iddia eder ama bu Güneş'i yok kılmaz. Evrim konusunda yapılmış bir sürü tıbbi araştırma vardır. Özellikle mitokondri üzerine..
Evrim-din tartışmaları oldum olası bana saçma gelmiştir. Türkiye'de filozof kabul edilebilecek insan zaten 3-5 kişiyi geçmez. Dünya genelinde dersen evet felsefe ve filozoflar insanlara biraz soğuk gelir. Ancak aydınlanmak da önemlidir.. Her zaman içimizin ısınması gerekmez.

Bilimlerin felsefeden doğduğu iddiası doğru değil.. Adlandırma hatası sadece.. Evet ilk filozofların çoğu bilim adamıydı. Ancak bu yöntemleri, inceleme alanları farklı olan iki şeyin birbirinden doğduğunu göstermez. Bilim çok sistematik ve nedenselci bakış açısı gerektiriyor. Hakiki anlamda 17. yüzyıldan öncesine bilim demek de zordur..

" Biri felsefeciyim dediğinde "şimdi sen ateistsindir" ya da "şimdi sen maymundan geldiğimize inanıyorsundur jkljk" şeklinde yaklaşım gösteren koca bi kitle var."
İnsanların ne dediğine bakma bence, insanlar her şeyi der.. Cehalet insanın özüdür..

Geri