Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü

• Kullanıcı Özlem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Ruh Sağlıgı ve Psikoloji
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Tahammülsüzlük ve kişisel önceliklerin ilişkiden öne geçirilmesi, dijital çağın getirdiği sürekli bağlantıya rağmen gerçek iletişimin kurulamaması yani iletişim çağında derin iletişimsizlik, empati eksikliği ve sabırsızlık ilişkileri yıpratan başlıca unsurlar arasında yer alıyor.

Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, "Günümüzde ne yazık ki ikili ilişkilerde her iki taraf da çoğunlukla yalnız hissediyor. İlişkilerde artık samimiyet değil, strateji belirleyici oluyor. İnsanlar birine yaklaşırken dahi "nasıl görünüyorum, yeterince ilgi çekiyor muyum, kaybedersem nasıl toparlarım?" gibi hesaplarla hareket ediyor. Öte yandan sosyal medyanın ikili ilişkilerdeki yıkıcı etkisi de göz ardı edilemez. Çünkü ilişkiler günümüzde artık sadece iki kişi arasında yaşanmıyor; görünürlük, beğeni ve onay arayışı da sürecin içine dahil olmuş durumda. Bir hikayede etiketlenmemek, birlikte çekilen fotoğrafın paylaşılmaması ya da geç gelen bir mesaj bile, ilişkinin kolaylıkla derinden sarsılmasına neden olabiliyor" dedi.

Özellikle Z kuşağında bu durumun daha da belirgin olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

ELEŞTİRİYİ İLETİŞİM SANMAK

Birçok kişi rahatsızlığını dile getirirken, aslında karşısındakini yargılıyor. "Bu davranışın beni etkiledi" demek yerine "Sen zaten hep böylesin" cümleleriyle konuşmak, iletişimi çözüm değil, saldırı haline getiriyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, "Eleştiri, duygu temelli bir farkındalık içermediğinde savunmaya neden olur. Partnerini sürekli yetersiz gören bir yaklaşım, bir süre sonra ilişkiyi de değersizleştirir. İletişim; suçlamak değil, paylaşmaktır" dedi.

SUSARAK MESAFE KOYMAK

Susmak her zaman sakinlik değil, çoğu zaman uzaklaşmadır. "Konuşacak bir şeyim yok", "Zaten anlamıyorsun", "Ne fark edecek ki?" Bu tür cümlelerin ardında genellikle çözümden değil, kopuştan beslenen bir tavır yatar. Konuşulmayan her mesele, zamanla birikerek ilişkiyi sessizce tüketir. İlişkiler, duyguların dolaşıma girebildiği kadar yaşar.

PARTNERİNİ TOPLUM İÇİNDE KÜÇÜK DÜŞÜRMEK

Partnerini başkalarının yanında alaya almak, ima yollu eleştirmek ya da küçümsemek ilişkideki güven zeminini zedeler. Daha da yıpratıcı olan ise bu davranış sonrası gelen şu cümledir: "Çok alıngansın, şaka yaptım." İlişkide yaşanan kırgınlık değil, o kırgınlığı dile getirince suçlanmak asıl yarayı oluşturur. Saygı, ilişkide sevgi kadar onarıcıdır.

"BEN BÖYLEYİM" CÜMLESİYLE DEĞİŞİME DİRENÇ GÖSTERMEK

"Beni böyle kabul et" cümlesi, çoğu zaman değişime dirençtir. Oysa ilişki, iki tarafın da birlikte gelişmesiyle güçlenir. Sabit kalan bir kimlik yapısı, zamanla ilişkiyi esnetilemeyen bir alana dönüştürür. Ve esnemeyen her yapı, ilk sarsıntıda kırılır.

DUYGULARIN ADINI KOYMADAN ANLAŞILMAYI BEKLEMEK

"Ben söylemeden anlamalı", "Seviyorsa hisseder" Bu tür düşünceler, duygusal beklentiyi romantize ederken iletişimi yok sayar. Oysa ifade edilmeyen her duygu, zamanla kırgınlığa dönüşür. İlişkiler, sezgilerle değil, açıklıkla güçlenir.

DİJİTAL TUZAĞA DÜŞMEK

Koç, "Sosyal medya, yalnızca tanışmaları kolaylaştırmadı; bağ kurmanın değerini de azalttı. Artık biriyle sorun yaşandığında çözüm aramak yerine, "yerine koyulabilecek başka biri" fikri devreye giriyor. İlişkiler derinleşmeden tüketiliyor, bir 'tıkanıklık' anında vazgeçmek, beklemekten daha kolay geliyor. Çünkü dijital çağda herkes ulaşılabilir ama kimse vazgeçilmez değilmiş gibi bir algı hakim. Öte yandan, görünürlük ve beğenilme isteğinin ilişkilerin önüne geçmesiyle; bir hikayede etiketlenmemek, birlikte çekilen fotoğrafın paylaşılmaması ya da geç gelen bir mesaj bile, ilişkinin kolaylıkla derinden sarsılmasına neden olabiliyor. Oysa ilişki, dışarıdan nasıl göründüğünden çok, içeride nasıl hissedildiğiyle yaşanır. Bağ, beğeniyle değil, güvenle kurulur" dedi.

Aslında cevap başlıkta çağ modernleşirken insanlar yobazlik yolunda ilerliyor peki neden ? Modernizmin getirisi yapay zeka insanları kendine baglayip insanlar arasi ilişkileri en aza indiriyor sonuç ise selam merhaba iyi akşamlar diyemeyen bir toplum oluyoruz

Aslında cevap başlıkta çağ modernleşirken insanlar yobazlik yolunda ilerliyor peki neden ? Modernizmin getirisi yapay zeka insanları kendine baglayip insanlar arasi ilişkileri en aza indiriyor sonuç ise selam merhaba iyi akşamlar diyemeyen bir toplum oluyoruz

No tam katılmasam da çok küçük bir oranda katılıyorum
Günümüzde ilişkilerin kısa ömürlü olma sebebi herşeyin çok çabuk yaşanıp tüketilmesidir. Saygı kalmadı hoşgörü kalmadı kimsenin kimseye tahammülü kalmadı bunları ana başlık yapıp altlarını doldurabiliriz

• Hımm
Tepkiler: ne
No tam katılmasam da çok küçük bir oranda katılıyorum
Günümüzde ilişkilerin kısa ömürlü olma sebebi herşeyin çok çabuk yaşanıp tüketilmesidir. Saygı kalmadı hoşgörü kalmadı kimsenin kimseye tahammülü kalmadı bunları ana başlık yapıp altlarını doldurabiliriz
E tamam işte uzay çağı sıfıra yakın iletişim herkesin tahammülsüz olmasi

E tamam işte uzay çağı sıfıra yakın iletişim herkesin tahammülsüz olmasi

tahammülsüzlüğü yapay zeka ya da uzay çağı ile bağdaştırmazsan beni çok mutlu edersin
tahammülsüzlük konusunda toplumsal ve finansal sebepleri görüyorum ben hep

tahammülsüzlüğü yapay zeka ya da uzay çağı ile bağdaştırmazsan beni çok mutlu edersin
tahammülsüzlük konusunda toplumsal ve finansal sebepleri görüyorum ben hep
Hepsi bir etken ama insanlar chatgbt ile sohbet eder oldu kendi ailesine sabri ve minneti yok yanlizlik tercihleri oldu

Hepsi bir etken ama insanlar chatgbt ile sohbet eder oldu kendi ailesine sabri ve minneti yok yanlizlik tercihleri oldu

Yanlızlık tercihleri yapay zeka ile ilgili değilki bu kısır döngü gibi bak
Tahammülsüzlük yanlızlığı tetikliyor tahammül edemedikleri için zaten herşeyden kaçar hale geliyor insanlar herşeyin başlangıç noktasını ben toplumsal sorunlara bağlıyorum
Şu konuda haklı olabilirsin yanlızlaştıkça insan belkide dediğin gibi chatgpt ile sohbet edip arkadaşlık kurmaya çalışıyor olabilir. Ben çok aktif bir şekilde yapay zeka kullanıcısıyım bu durumda çok tahammülsüz ve yanlız bir insan olmam gerekiyor :(

Yanlızlık tercihleri yapay zeka ile ilgili değilki bu kısır döngü gibi bak
Tahammülsüzlük yanlızlığı tetikliyor tahammül edemedikleri için zaten herşeyden kaçar hale geliyor insanlar herşeyin başlangıç noktasını ben toplumsal sorunlara bağlıyorum
Şu konuda haklı olabilirsin yanlızlaştıkça insan belkide dediğin gibi chatgpt ile sohbet edip arkadaşlık kurmaya çalışıyor olabilir. Ben çok aktif bir şekilde yapay zeka kullanıcısıyım bu durumda çok tahammülsüz ve yanlız bir insan olmam gerekiyor :(
Seni chatgbtye şikayet edeceğim

İletişim eksikliği ve ilişki kurmada tecrübesizlik bunların sebebi. İnsanlar teknoloji ile fazlasıyla megul olunca, kendileri ile yalnız kalıyor. Erken yaşta iletişim kurma yeteneği kazanımı olmayanlar en büyük zorlukları çeker. İletişim yoksa, ilişki de yok.

Yaşanılanda ilişki mi sanki pehhh
Hiç başlamıyor ki bitsin
İlişkinin kitabını yazarım
O derece uzmanlık alanım
Bana mahallede aşk doktoru derler

Ay nebileyim millet instoşta minstoşta sağa atıyorlar öne domalıyorlar alttan kaydırıp üstten mi alıyorlar öyle bir şey ondan herhold.

1. ELEŞTİRİYİ İLETİŞİM SANMAK
  2. SUSARAK MESAFE KOYMAK
  3. PARTNERİNİ TOPLUM İÇİNDE KÜÇÜK DÜŞÜRMEK
  4. "BEN BÖYLEYİM" CÜMLESİYLE DEĞİŞİME DİRENÇ GÖSTERMEK
  5. DUYGULARIN ADINI KOYMADAN ANLAŞILMAYI BEKLEMEK
  6. DİJİTAL TUZAĞA DÜŞMEK
Eleştiri yapmayı bilmeyen insan sayısı çok fazla ve karşı tarafı aşağılamayı ya da alay etmeyi bir eleştiri metodu zannediyorlar oysaki büyük bir iletişim hatasıdır.

Susmak bir bakıma kavga etmekten iyidir ancak yerine göre değerlendirmek gerekir ve bazen de uzaklaşmaya sebep olabilir.

Herhangi bir sebeple birini küçük düşürmeye çalışan, doğrudan kendini küçük düşürmüş olur çünkü karakter olarak güçlü olmadığı sinyali vermektedir. Sevginin olduğu yerde kimse kimseyi aşağılamaya çalışmaz ve böyle bir durum varsa duygular samimi değildir.

İnsan başkaları için değişmez, değişim içten gelen bir durumdur ve tabii ki dayatma olunca göstermelik değişimler yaşansa da bir süre sonra öze dönüş gerçekleşir. Bu sebeple baştan karşı tarafı iyi analiz etmek ve bir süre sonra değiştiririm mantığı ile ilişkiye başlamamak gerekiyor.

Ne istediğini bilmeyen insanların duyguları değişkendir, söylemler ve eylemler de asla birbirini tutmaz.

Dijital tuzak önemli bir detay ve çoğu insan sağlıklı bir ilişki yerine, kısa süreli ilgi duymaları gerçek bir ilişki şekli zannediyor. Sanal ortamdaki farklı seçenekleri değerlendirmek uğruna da var olan ilişkisine zarar verebiliyor.

Her şeye olduğu gibi bu konuya da tek bir sebepten demek yerine bireysel, toplumsal, kültürel ve teknolojik olacak şekilde ana başlıklar altında ele almak çok daha sağlıklı olacaktır. Aslında hepimizin söyledikleri kendi açımızdan baktığımızdaki sebepler.
Birimiz bireysel başlığında değerlendirmişiz diğerimiz teknolojik bağlamda değerlendirmiş.
Bende kendimce özetleyecek olursam ;
Tüketim kültürünün ilişkileri aşırı derecede sarstığını düşünüyorum yani İbo'nun dediği gibi her şeyi çok çabuk tüketiyoruz...
....yemek mesela** fast food**
alışveriş merkezlerinde gezip dolaşmak değil de internetten tek tıkla alışveriş ve hızlı kargolar....
instagramda bile artık shortslar var... kısa kısa hikayeler... her şeyin hızlı tüketildiği bu devirde insanlarda ilişki yorucu hale gelince **Uğraşamam** hissi doğuyor haliyle (: Bu da derinlik kurmaya çalışırken gerekli sabrı tüketiyor ve duygusal olgunluğa erişemeden eksik kalıyoruz ilişkilerde...
Gerçek iletişim azaldı bir kere. İnsanlar artık dertlerini emoji gif ile anlatıyor derinlikli, yüz yüze ve duygusal bağ kurma becerileri zayıflıyor nasıl ilişki kurup da yürütebilsin insanlar bunu (:
eee diğer sebebe gelelim eskiden erkek ve kadın rolleri daha netti bugün daha eşitlikçi ama kafa karışıklığı da çok baksanıza her yerde prenses erkekler , kabadayı gibi kadınlarımız...
Modern ilişkiler ancak ve ancaaak farkındalıkla ve emekle yürür biz de bu farkındalığı ve emeği öldürecek her şey mevcut çok üzücü...

Tüketim çılgınlığındayız. İletişim, erişim ve paylaşım kolaylaştıkça ilişkileri ve arkadaşlıkları da hızlıca tüketir olduk.

Sosyal medya sayesinde seçeneklerin çok fazla olması. Eskiden bir kız mahalesindeki kendisine yürüyen delikanlılardan birini seçer onunla uzun bir ilişki yaşardı.

• Hımm
Tepkiler: ne
Geri