Millet açsa AVM’ler neden dolu?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
“Kafelerin dolu olması, insanların lüks giyinmesi refahın değil, umutsuzluğun kanıtıdır.

Ekonomide buna ‘ruj etkisi’ denir.

İnsanlar kriz döneminde ev ya da araba gibi büyük hayallere ulaşamayacağını anladığı anda parayı biriktirmekten vazgeçer. O parayı, kendilerini anlık olarak iyi hissedebilecekleri ulaşılabilir lükslere harcarlar.

Lüks tüketim zenginlikten değil, geleceğe duyulan inançsızlıktan kaynaklanır.

‘Ben de varım, beni de sayın’ deme çığlığıdır o kahve. Bugün orta sınıf olmak, o lüks kahveyi alabilmek demek.”

Valla ben bilmem ruj falan. Bunu anlattım ama. Kimsenin ev araba hayali kalmadı. Biriktirerek ulaşması de mimkin diil. Eriyo para. Yiycek tabi

hoca size reel bir şey anlatayım,

yemekten kalkıyorum avmde yerime başkası oturup kalan yemeği yiyor. bu bana ilk kez olmadı en az üç dört kere oldu.

genelde gençler böyle karın doyuruyor.

neden dolu sorusu ise , bedava sıcak hava, veya yazın klima . ücretsiz bilmem kaç bin m2 dolaşma imkanı , büyük tv seyretme şansı ahaha

sosyoloji literatüründe avm'ler sadece alışveriş değil, ücretsiz sosyalleşme, gezme, vakit geçirme alanları olarak tanımlanır. avm'nin dolu olmasu herkes alışveriş yapıyor anlamına gelmez. yukarıdaki arkadaşların da söylediği gibi kriz dönemlerinde bazı insanlar geleceğe dair umutsuzluk yaşadığı için anlık haz tüketimine yönelir. yani insanlar zaten birikim yapamayacağım, bari küçük mutluluklar alayım diye düşünür.

ona bakılırsa 2024–2025 döneminde kredi kartı kullanımı ve bireysel borçlanma türkiye'de tarihsel zirveleri gördü, rekor kırdı. insanlar reel olarak fakirleşse bile nominal harcama devam edebiliyor, çünkü borçlanma artıyor. matematik ve istatistikler yalan söylemez.

benzer bir önermeyi cahil bir kesim şöyle de soruyor, madem ekonomik kriz var neden trafikte bu kadar çok araba var her yer araba dolu. ekonomik kriz ile araç yoğunluğu arasındaki ilişkiyi, özellikle de bölgesel nüfus yoğunluğu ve mekansal yığılma faktörleri üzerinden anlaması gerektiğini bilemeyecek kadar cahil olan bu topluma söylenecek çok fazla söz yoktur.

türkiye nüfusunun %40'ı marmara bölgesine yığılmış bir durumda bu da sanki trafikte çok fazla araç varmış gibi bir algı yaratmakta. aynı zamanda sadece araç sayısı değil, araçların mekanda yoğunlaşma biçimi de bu algıyı oluşturuyor. plansız şehirleşme, çarpık yapılanma ve altyapı yetersizliğinin yoğunluk algısını katlaması ile birlikte "ekonomik kriz varsa bu kadar araba nereden geliyor yiğen" sorularına maruz kalmamıza sebep oluyor.

benimkini
kulenin ordaki pizzacıya götürcem
durun bi ya

Dünyayı gezeceği yaşta Toki başvurusu yapan bir gençlikten beklenen bir hareket yaşadığın ülke gerçekten kaderin..

Millet aç diyenler içimizdeki Fransızlar, hain ve bölücüler. Kimse aç değil, yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında. Dünyada en genç emeklilik bizde, en mutlu insanlar gene bizde, her şey bol, ekonomi uçuyor, TOGG almak için vatandaş kuyrukta,...........
Nankör olmayın, devletinizin, hükümetinizin değerini bulun.
İnanmayan @ismail89 ve @ibadeath 'e sorabilir. Onlar size birinci elden bilgi verir.

Burada AVM yok. O kadar nüfus yok. Büyük şehire gidersem ben de AVM'den çıkmıyorum. Alışveriş, Sinema, Vitrinler, Yemekler.

Ya gelip avm de yemek yiyiyolar 200 tl ye.
Ordan da burger dan dondurma alıp yalaya yalaya 3-4 tur atıp aşağıda kafelerin birine oturuyolar. 1 tane kahveye de 200 verip içip sonra evlerine gidiyolar.

Zaten başka bir şey yapamazlar. 3 kuruş paraya bu kadar sosyalleşebiliyorlar. Bazı salaklarda millette para var sanıyor.

Parası olan izin gününde avm mi gezer :)

Bizim şehrin iki avmsi vardı ikiside deprem sebebiyle artık yok. Ne onardılar ne yenisini yaptılar.

AVM'lerin dolu olması bazı kişileri kudurtuyor olmalı. Onlar bizi aç ve sefil görmek isterler. Onların Dünya görüşüne aykırı bir durum.

AVM'lerin dolu olmasının haber konusu olması bile saçma bir durum.
Meselâ kıraathaneler de dolu.

**Spam/Adversiting** börgür kürg diyor beyin sinapslarını s.....tmn şezlong kafalısı.
asfkj "kalabalıkları"

Millet aç dediğin zaman bunlar o an "açlık" çekiyor zannediyor. Aç kelimesinin mantığı bu kadar bu .......gimin hobitlerinde.
Ulan .........cocuğu , adam simit yediği için aç , finansal olarak aç ......mn........oğlu

Ülkede herkes Allah olmuş cennete gidecek kişilerin kimler olduğunu söylüyorlar

Şu soruyu sormak, sorudan ekonomik çıkarımlar yapmak, ciddi anlamda zeka düşüklüğüne işarettir ve ben, zekası düşük biri için uzun uzun cümleler kurup da enerjimin minicik bir kısmını harcayamam.

Şu soruyu sormak, sorudan ekonomik çıkarımlar yapmak, ciddi anlamda zeka düşüklüğüne işarettir ve ben, zekası düşük biri için uzun uzun cümleler kurup da enerjimin minicik bir kısmını harcayamam.
Enerjinin büyük kismini neye harcarsin?

ruj etkisine aracı değişkenler olarak fomo ve veblen etkisinden de bahsedebiliriz...........

Geri