Mihrimah Sultan

F
  • Kullanıcı Fenerbahçe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
* Mihrimah Sultan (21 Mart 1522, İstanbul - 25 Ocak 1578, İstanbul), Osmanlı padişahı I. Süleyman ile eşi Hürrem Sultan'ın kızı.
* İsmi güneş ve ay manasına gelir. Çok güzel olduğu iddia edilir.
* Mimar Sinan'ın güzelliği ile aklını başından alan, aşkı uğruna camiler, köprüler inşa ettiği öne sürülen Sultan Süleyman'ın gözdesi, Hürrem'den olma kızı.

Annesi Hürrem sultan öldükten sonra annesinin oynadığı danışmanlık rolünü babasına oynamaya devam etti. Babası öldükten sonrada aynı rolü Kardeşi Selim'e oynadı. Hürrem sultan öldükten sonra adete valide sultan rolunü oynayan ve oldukça zengin olduğu söylenen kişidir. babasına malta seferi için 400 gemi yaptıracağına söz verdiği bile söylenir.

Mimar Sinan ve Mihrimah'ın aşkını anlatan "İki Camii Arasında Aşk" kitabını okumanızı tavsiye ederim. Mimar Sinan'daki muhteşem dehayı fark ediyorsunuz.

Rüstem Paşa ile iktidar mücadelesi uğruna zorla evlendirilmiş hanedan mensubudur.

Mimar Sinan in ona olan aşkı şehir efsanesi dir.

Çok güzel olduğu söylenir Rüstüm Paşa ve Mimar Sinan gibi insanların aşığı olduğu kadındır.
İkinci Hürrem'dir :p
Osmanlı'da Hürrem ve Kösem Sultan'dan sonra en etkili olmuş haneden mensubu kadındır.

Iki camii arasinda aski okuyunuz diyecektim ki lethe demis , ismi cok guzel ama ya ilk duydugumda begenmistim.. Ah koca sinan demekki tek biz degiliz imkansizlari seven ...

Geri