Soru C Mezar taşı okumak unutkanlık yapar mı?

S
  • Kullanıcı Simurg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Soru - Cevap
Parmaklada gösterilmezmiş.

Öyle diyorlar.

Ahahaha. Mezar taşı okumayı çok severdim, unutkanlığım bundanmış demek..

Duymuştum öyle birşey.
Benim yazıları okuma takıntım olduğu için genelde mezarlığın önünden geçerken hem isimleri okuyup hem de ruhlarına Fatiha okumak eylemini aynı anda gerçekleştiriyorum.

Ama unutkanlık kısmını bilemem.

mk6R52.jpg

İslamiyette buna dair bir hadis, hadise ve ikaz yoktur. Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminde mezarlara taş yapılır, fakat yazı yazılmazdı. Bunun dönemin şartları ve nüfusu gibi sebepleri vardı. Şimdiki zamanda mezar taşlarına isim ve numara verme ihtiyacı vardır. Hal böyleyken unutkanlık iddiasından sadece mezar taşları için değil, şehirlerdeki reklam panolarından tutun hayatın her alanındaki yazıtlar bu iddiadan sorumlu tutulmalıdır. Yani tümden bir yazı alfabesinin unutkanlığa sebep olduğu sorusuyla karşı karşıya kalırız ki, bilime aykırı düşer.

Halk arasında bu tarz bir düşünce var peki sizin düşünceleriniz neler?

dinde düşünce yorum olmaz nakil olur 1. 2 Erzurumlu İbrahim hakkı hazretlerinin marifetname ve pekçok islam aliminin kitabında kabir taşlarını okumak unutkanlığa sebep olur yazıyor . kitap elimde yok . elime geçerse atarım

Unutkanlık ve çaresi​

Sual: Unutkanlığa sebep olan şeyler nelerdir?
CEVAP
Çok şey vardır. Bazıları şunlardır:
Günah işlemek. (İsyanı [günahı] çok olanın, nisyanı [unutması] çok olur) buyuruluyor. Sabah namazı vakti uyumak, dünya için çok üzüntü, dünya ile çok meşgul olmak, tuzlu et yemek, çok sıcak yiyip içmek, çok şaka yapmak, mezarlıkta gülmek, mezar taşlarını okumak, tuvalette abdest almak, çok cünüp durmak, ellerini elbisesine silmek, camiye sol ayakla girmek, avret yerine bakmak, çok aç durmak, hep tok durmak, işlerin dağınık olması, kötü kokulu şeyler yemek, uyuşturucu kullanmak, ekşi elma yemek.

Zihni açan ve unutkanlığı gideren şeyler:

Kereviz, kuru üzüm, çörek otu yemek, koyun sütü içmek, başı, gül yağı ile yağlamak, badem yemek, misk ve karanfil kullanmak, kimyon unu koklamak, öd buharını teneffüs etmek, bal yemek.
Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Hacamat, aklı artırır, hafızayı kuvvetlendirir.) [Hakim]
(Hafızayı kuvvetlendirmek için bal yiyin!) [M.Nasihat]
(Kabak dimağı besler, aklı artırır.)
[Deylemi, İ.Münavi]

Unutmamak için günah işlememek gerekir. Daima Allahü teâlâyı anmalı, Peygamber efendimiz aleyhisselama salevat-ı şerife getirmelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Söyleyeceği şeyi unutan, hatırlamak için bana salât-ü selam getirsin!) [İbni Sünni]

Unutmamak için
Sual: Bir şeyi unutmayıp hatırlamak için saati sağ kola takmanın mahzuru olur mu?
CEVAP
Hiç mahzuru olmaz, iyi olur. Peygamber efendimizin de, bir şeyi unutmamak için, parmak veya yüzüğüne ip bağladığı, hadis-i şerifle bildirilmiştir. (Hâkim)

dinde düşünce yorum olmaz nakil olur 1. 2 Erzurumlu İbrahim hakkı hazretlerinin marifetname ve pekçok islam aliminin kitabında kabir taşlarını okumak unutkanlığa sebep olur yazıyor . kitap elimde yok . elime geçerse atarım

Unutkanlık ve çaresi​

Sual: Unutkanlığa sebep olan şeyler nelerdir?
CEVAP
Çok şey vardır. Bazıları şunlardır:
Günah işlemek. (İsyanı [günahı] çok olanın, nisyanı [unutması] çok olur) buyuruluyor. Sabah namazı vakti uyumak, dünya için çok üzüntü, dünya ile çok meşgul olmak, tuzlu et yemek, çok sıcak yiyip içmek, çok şaka yapmak, mezarlıkta gülmek, mezar taşlarını okumak, tuvalette abdest almak, çok cünüp durmak, ellerini elbisesine silmek, camiye sol ayakla girmek, avret yerine bakmak, çok aç durmak, hep tok durmak, işlerin dağınık olması, kötü kokulu şeyler yemek, uyuşturucu kullanmak, ekşi elma yemek.

Zihni açan ve unutkanlığı gideren şeyler:

Kereviz, kuru üzüm, çörek otu yemek, koyun sütü içmek, başı, gül yağı ile yağlamak, badem yemek, misk ve karanfil kullanmak, kimyon unu koklamak, öd buharını teneffüs etmek, bal yemek.
Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Hacamat, aklı artırır, hafızayı kuvvetlendirir.) [Hakim]
(Hafızayı kuvvetlendirmek için bal yiyin!) [M.Nasihat]
(Kabak dimağı besler, aklı artırır.)
[Deylemi, İ.Münavi]

Unutmamak için günah işlememek gerekir. Daima Allahü teâlâyı anmalı, Peygamber efendimiz aleyhisselama salevat-ı şerife getirmelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Söyleyeceği şeyi unutan, hatırlamak için bana salât-ü selam getirsin!) [İbni Sünni]

Unutmamak için
Sual: Bir şeyi unutmayıp hatırlamak için saati sağ kola takmanın mahzuru olur mu?
CEVAP
Hiç mahzuru olmaz, iyi olur. Peygamber efendimizin de, bir şeyi unutmamak için, parmak veya yüzüğüne ip bağladığı, hadis-i şerifle bildirilmiştir. (Hâkim)

marifetnağmenin gerçekten özel bir kitap olduğunu düşünüyorum bende.

Halk arasında bu tarz bir düşünce var peki sizin düşünceleriniz neler?

BİRAZ ECDATIMIZIN YAZDIĞI KİTAPLARI OKUMANIZI TAVSİYE EDERİM . FORUMDAN İSLAMİYETİ ÖĞRENMEYE KALKARSANIZ YANLIŞ ŞEYLER ÖĞRENİRSİNİZ .OSMANLININ EN ÇOK OKUDUĞU 1 KİTABIN ADINI VE RESMİNİ ATAYIM . BELKİ OKURSUNUZ
1- MIZRAKLI İLMİHAL
Kitap_20170326120129_278931_8.jpg

Cima esnasında kadın kocasının zeker-i şerifine bakarsa (kalkık yada inik farketmez) körlüğe neden olur. Ama mezartasi okumak asla unutkanlık yapmaz. Bu bir hurafedir ve güzel dinimizi carpitmakta zarara uğratmaktadir.

Ömrü kısalır diye de duymuştum. Asılları var mı bilmiyorum.

Yok ben mezarlık ziyaretlerinde başkalarının mezar taşlarındaki D. ile Ö. tarihlerine bakıp kaç yaşında öldüklerini hesaplarım matematiğe iyi geliyor bilakis.

55 doğumluymuş, ııı 56 olsa, 2000 desek ııı 44 öyle gelse 26 buradan desek ıııı, 55'i 56 yapmıştık bir de oradan desek, ııı, 61 yaşında ölmüş vah erken ölmüş.

x1080.jpg

Öyle bir yazdıracağım ki,unutulmaz olacak.

Geri