Maalesef piyasa ekonomisinin kurbanı olan bir akım. Para etmeyen şeylerin üretimine son verilmesi gibi metal de bundan nasibini aldı ve alıyor.
1968'de Black Sabbath'dan 90'ların başlarında Pantera'ya kadar bir dönemden söz edebiliriz bence. İrili ufaklı bazı grupların zaman zaman çıkışları olsa da, metal müziğin gerilemediğini iddia etmek gülünç olur. Ama en büyük darbe 90'ların başında çıkan ve başını Kurt Cobain'in Nirvana'sının çektiği Grunge akımıdır. Öyle bir kasıp kavurdu ki müzik listelerini alt üst etti. 4/4 lük ritimlerin yer aldığı alternatif bir müzik ön plana çıktı.
Kuşkusuz "metal öldü" denmesine dair verilebilecek en büyük önerme, metal müziğin öncüsü gibi görünen kimi grupların liberalleşmesi ve bununla beraber nu-metal, alternatif metal, punk gibi akımların ortaya çıkması gösterilebilir. Kronoloji bize bunu gösteriyor, evet. Söz gelimi Ride the Lighting, Master of Puppets ve Black albüm gibi çok başarılı albümleri olan ve piyasayı sallayan grup, grunge sonrası hardcore yapmaya girişti ve load, reload gibi rezalet albümler piyasaya sürdü. Bu bir örnekti ama bir çok grup tarzından ödün verip albümlerine bu tarzdaki parçalarını da eklediler. Bunu takiben Linkinpark, Korn gibi nu metal adı verilen tarzlar türedi. Ama bunun öncülü olan saf heavy metali türeten kalmadı. Hala o dönemdeki bazı gruplardan albüm beklentisi içerisindeyim. Şahsen yeni jenerasyonu bilmiyorum. Takip edemiyorum pek fazla ama dinlediklerimin de bir çoğunu başarılı bulmadım. Yine de verilen emeği takdir ediyorum.