Mesleki deformasyon ne demek

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Bir kişinin işine olan bağlılık, sürekli çalışma süreci veya mesleğiyle ilgili yaşadığı deneyimlerin, bireyin kişisel yaşamını, psikolojik sağlığını ve toplumsal ilişkilerini olumsuz şekilde etkilemesidir.

bakınız ben her detaya her bir malzemeye mesleği yaklaşmak sıkıldım ama ya kurtulmak is ti yo rum.

her gittiğim evin...barın...cafenin...restaurantın...otelin...otun bokun iç mekanında en az bir şeyine laf etmekten yoruldum yeto

Doktorlarda çok görülen bir durum.

hepimiz bi şekilde
deformasyona uğruyoruz
sıçtımın hayatı

Her insan mesleki deformasyona uğrar ama bu gerek fazla gerek az şekilde. Özellikle bazı mesleklerde insanların kendini -aynı zamanda bence karakter meselesi- yaşayış biçimiyle iş hayatını ayırt edememesinden kaynaklı oluyor. Yani bir işi uzun süre yapınca o işin alışkanlıkları ve tarzı insanın normal hayatına da karışır.

Örneğin;
Öğretmensen arkadaşlarına bile karşında ilkokul öğrencisi var gibi ders anlatır gibi konuşabilirsin ve onların seni onaylamasını bekleyebilirsin. Ya da polis isen dışarıda gezerken bile etrafa dikkatlice bakarsın. Her dış görünüşü biraz değişik olanı potansiyel suçlu algılayabilirsin veya üzerinde üniforma yokken bile kendini halen görevde zannedip istediğini yapma gücüne sahip olduğunu düşünebilirsin.

Yani işin, sen fark etmeden seni kısmen ya da fazla değiştiriyorsa deformasyona uğramışsındır.

İnsan mesleği gereği daha detaycı olabiliyor ve farkında olmadan kendi alanı ile ilgili bir konuda fazla ayrıntıya takılıyor ya da başkası için çok önemli bir sorunu, işin aslını bildiği için hafife alıp görmezden de gelebiliyor.

Bir meslegim yok ama içinde bulunduğunuz işin illaki ruhunuza gözlerinize yerleşen bir matematigi olacaktır ve "ben olsam şöyle yapardım" ı hep söyler insanlar. Bu da işini ne kadar benimsediginle alakalı

Hiçbir mesleki deformasyon bizim meslekteki kadar olamaz. Ifjfjfj
Bazen çok sinir bozucu.
mesela hediye paketi geliyor. Ben bunu bir şeye dönüştürür kullanırım diye atamıyorum…

Cep telefonum çalınca bazen çalıştığım şirketin ismiyle açıyorum günde 1500 kere telefonlara cevap verdiğim için..

Bu video geldi aklıma, bunun uzun versiyonu vardı instagram reelslerde.

Geri