Merve Dizdar, Cannes Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sinema ve Dizi Haberleri
🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Merve Dizdar, Cannes Film Festivali’nde Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı “Kuru Otlar Üstüne” filmindeki “Nuray” rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

Film, Türkiye’nin ücra bir köyünde zorunlu hizmetini bitiren ve başka bir öğretmen olan Nuray (Merve Dizdar) ile karşılaşana kadar ayrılabileceğine dair umudunu yitiren genç resim öğretmeni Samet’i (Deniz Celiloğlu) konu alıyor.

Samet, Doğu Anadolu’nun ücra bir köyünde dört yıl zorunlu görev yaptıktan sonra İstanbul’a tayin edilme hayali kuran genç bir öğretmendir. Ancak meslektaşı Kenan ile birlikte iki kız öğrenci tarafından asılsız bir şekilde tacizle suçlanınca Samet’in hayalleri paramparça olur. Yaşadığı sıkıntıların üstesinden gelmesine yardımcı olabilecek başka bir öğretmen olan Nuray ile tanışınca işler değişir.

Filmde Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici, Ece Bağcı, Cengiz Bozkurt, Münir Can Cindoruk, Elif Ürse, Erdem Şenocak, Elit Andaç Çam, Nalan Kuruçim rol aldı.

Filmin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan, yaptığı açıklamada, filmin erken yaşta ücra bölgelere gönderilen memur ve öğretmenlerin kişisel inançlarındaki kademeli düşüşü yansıtmasını istediğini söylemişti.

Merve Dizdar adı anons edilirken önce büyük şaşkınlık ve ardından mutluluk yaşadı. Konuşmasında ise kadın hakları vurgusu öne çıktı.

Dizdar ödül konuşmasında, “Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorudna bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak, Nuray’ın ve Nuraylar’ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor.” dedi.

“Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.”

Kaynak

merve-dizdar-1536x691.jpg

MERVE DİZDAR’IN ÖDÜL KONUŞMASI

ne kadar guzel ^^ kazandigini gorunce, yuz ifadesindeki saskinlik cok tatliydi haha. filmi izlememisim, izleyecegim yakin zamanda. tebrikler merve :emoji_bouquet:

+ dikkatimi ceken baska bir sey daha var. merve'nin konusma sirasinda bazi insanlar mal mal ve ilgisiz bakiyordu. bu da aslinda saygisizligin bir baska cesididir. cakasim geldi onlari gorunce. ve tabii ki durus cok onemli. her zaman dik durunuz efenim. podyumda, konusma sirasinda, otururken, her zaman ve her yerde.

merve dizdar senelerdir piyasanın içinde olmasına rağmen kıymeti bilinmemiş oyunculardandı. tam olarak hangi noktada parlamasına vesile olundu bilmiyorum ama sanırım başlangıcı gupse özay’ın eltilerin savaşı filminde oynamasıyla oldu. sonra zaten masumlar apartmanı çok büyük bir fark edilme yarattı. bazı insanların kariyerleri durağandır ama bir anda patlar ya, merve dizdar için de bu en olağanüstü haliyle oldu belli ki. çok mutlu oldum, konuşmasında “mücadeleci ruhlar” vurgusu duygulandırdı. mırın kırınsız oyunu kullanmaya gelmesi de bir sanatçının ülkesi için aldığı sorumluluğu gösteriyor. siyasi bi şey yazmayalım diyoruz yine elimiz gidiyor…

tebrikler. filmin uzunluğuna dayanırsak izleyince gelir yorumlarız oyunculuğunu da. evet bize kaldı yorumlamak. ibrahim selim ile bu gece programında konuk olduğu bölümü de izleyin bence. ben orada bağlanmıştım kendisine. doğal enerjiler <3

kadınların, başarısından bile o kadar hazzetmiyorlar ki kendisine edilmedik hakaret kalmadı. çok güzelsin merve, bizi gururlandırdın. başarıların hep daim olsun.

Cok tatli bir gülüsü var.
Merve hanimin yüzü kitap gibi.Bakdikca farkli farkli seyler okuyorsun.

bu arada başarısındaki Nuri Bilge Ceylan etkisini de konuşmadan geçmeyelim. onun perfeksiyonistlği oyuncunun kendi oyunu dışına çıkmasını sağlıyor. sadece filmi yönetiyor denmez onun için. oyuncusundan, çekim açılarına kadar her şeyle titizlikle ilgileniyor. en iyisini bulana kadar devam ediyor.
Doğu Demirkol bir röportajında "filmi çektikten 7 ay sonra beni Çanakkale' ye geri çağırdılar. yürüyüşümü beğenmemiş. gittim biraz daha yürüdüm geri döndüm" demişti.
Yine aynı filmde Asuman Karasu ile nasıl ilgilendiğini kamera arkası çekimlerinden izledik.
Tabii bu Merve' nin başarısını tamamen buna bağlıyorum demek değil. ondaki bu kumaşı görmezden gelmek sinema perilerine ihanet etmek demektir.

Hindistan da kadin olmak calismasi ile de gelir gündeme umarim,tatliş Merve.

Tamer Karadağlı konuşmasına tepki vermiş...

Tamer Karadağlı bu kez de Merve Dizdar'ın konuşmasını beğenmedi

Oyuncu Tamer Karadağlı, Dizdar'a Fransa'nın Cezayir işgalini hatırlatarak, "Cezayirli kız kardeşleri için de geçerli mi söyledikleri?" diye sordu.

Karadağlı, Merve Dizdar'ın "Türkiye'yi Batı'ya şikâyet etmesinin" kendisine doğru gelmediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Merve Dizdar’ı aldığı ödülden dolayı yürekten kutluyorum. Çok büyük bir başarı. Gerçekten hem bir meslektaşı olarak hem de bir Türk vatandaşı olarak inanılmaz gurur duydum. Göğsüm kabardı. Amaaa... konuşması için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Kendisi Fransa’nın yıllarca işgal ettiği Cezayir için de aynı şeyleri düşünüyor mu?

Cezayirli kız kardeşleri için de geçerli mi söyledikleri? (Çünkü ödülü Fransa’da alıyor) Ya da çocukları zorla dağa kaçırılmış Diyarbakır Anneleri için geçerli mi söyledikleri?

Yurt dışında böyle bir ödül alırken onu bu ödüle taşıyan bu ülkenin okulları, bu ülkenin televizyon kanalları. Hele ki en popüler işi TRT’de yayınlanan dizisi.

Şimdi en popüler işini devletin kanalında yapıp, milyonların kalbini kazanıp, para kazanıp, sonra yurt dışında böyle önemli bir ödül alıp, devletini, ülkesini ilk fırsatta şikayet etmesi bana doğru gelmiyor..

Ama yiğidi öldür, hakkını yeme... Göstermiş olduğu oyunculuk başarısından dolayı kendisini bir kez daha yürekten kutluyorum...”

Kaynak

205119724-yeni-proje-83.jpg

Hindistan da kadin olmak calismasi ile de gelir gündeme umarim,tatliş Merve.

Kendi ülkesindeki gerçekleri söylemesi neden zorunuza gidiyor?
biz ülkenin içinde basbas bağırıyoruz ama bir sonuç alamıyoruz en azından uluslararası arenada söylemesi biraz dikkatleri çeker. bir kadın olarak bu konuşmaya ülkesini şikayet etti gözüyle bakman çok üzücü. Tabii ki Hindistan da kadın olmanın da zorluğunu biliyordur ama onu da gitsin Hindistan' da ödül alan kadın oyuncu söylesin. biz önce bir kendimize bakalım.
hem orda onu söylemesi belki başka ülkelerin empati yapmasına da neden olur. o ülkelerde de bi kadın hareketi başlar belki.
garipsiniz.

Tamer Karadağlı konuşmasına tepki vermiş...

Tamer Karadağlı bu kez de Merve Dizdar'ın konuşmasını beğenmedi

Oyuncu Tamer Karadağlı, Dizdar'a Fransa'nın Cezayir işgalini hatırlatarak, "Cezayirli kız kardeşleri için de geçerli mi söyledikleri?" diye sordu.

Karadağlı, Merve Dizdar'ın "Türkiye'yi Batı'ya şikâyet etmesinin" kendisine doğru gelmediğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Merve Dizdar’ı aldığı ödülden dolayı yürekten kutluyorum. Çok büyük bir başarı. Gerçekten hem bir meslektaşı olarak hem de bir Türk vatandaşı olarak inanılmaz gurur duydum. Göğsüm kabardı. Amaaa... konuşması için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Kendisi Fransa’nın yıllarca işgal ettiği Cezayir için de aynı şeyleri düşünüyor mu?

Cezayirli kız kardeşleri için de geçerli mi söyledikleri? (Çünkü ödülü Fransa’da alıyor) Ya da çocukları zorla dağa kaçırılmış Diyarbakır Anneleri için geçerli mi söyledikleri?

Yurt dışında böyle bir ödül alırken onu bu ödüle taşıyan bu ülkenin okulları, bu ülkenin televizyon kanalları. Hele ki en popüler işi TRT’de yayınlanan dizisi.

Şimdi en popüler işini devletin kanalında yapıp, milyonların kalbini kazanıp, para kazanıp, sonra yurt dışında böyle önemli bir ödül alıp, devletini, ülkesini ilk fırsatta şikayet etmesi bana doğru gelmiyor..

Ama yiğidi öldür, hakkını yeme... Göstermiş olduğu oyunculuk başarısından dolayı kendisini bir kez daha yürekten kutluyorum...”

Kaynak

205119724-yeni-proje-83.jpg

Hep aynı ağız. delinin biri bir şey söylüyor düşünme yetisi olmayanlar da aynı şeyi tekrarlayıp duruyor.
Merve Dizdar' ın konuşmasına tepki gösterenlerin hepsi aynı cenah ve ayı doneleri kullanıyor.
bezdirdiler

Hep aynı ağız. delinin biri bir şey söylüyor düşünme yetisi olmayanlar da aynı şeyi tekrarlayıp duruyor.
Merve Dizdar' ın konuşmasına tepki gösterenlerin hepsi aynı cenah ve ayı doneleri kullanıyor.
bezdirdiler
Ülkemizde yaşayan kadınların sorunlarını neden şikayet olarak algıladıklarını şahsen ben de anlamıyorum. Gerçekleri söylemek, eleştirmek bir sanatçının misyonudur. Eleştirmeden ve her şeyi hasır altı ederek mi çözülecek bu kadar sorun?

Ülkemizde yaşayan kadınların sorunlarını neden şikayet olarak algıladıklarını şahsen ben de anlamıyorum. Gerçekleri söylemek, eleştirmek bir sanatçının misyonudur. Eleştirmeden ve her şeyi hasır altı ederek mi çözülecek bu kadar sorun?
tepki gösterenlerin hepsi istanbul sözleşmesinin iptalini de alkışlayanlar

Kendi ülkesindeki gerçekleri söylemesi neden zorunuza gidiyor?
biz ülkenin içinde basbas bağırıyoruz ama bir sonuç alamıyoruz en azından uluslararası arenada söylemesi biraz dikkatleri çeker. bir kadın olarak bu konuşmaya ülkesini şikayet etti gözüyle bakman çok üzücü. Tabii ki Hindistan da kadın olmanın da zorluğunu biliyordur ama onu da gitsin Hindistan' da ödül alan kadın oyuncu söylesin. biz önce bir kendimize bakalım.
hem orda onu söylemesi belki başka ülkelerin empati yapmasına da neden olur. o ülkelerde de bi kadın hareketi başlar belki.
garipsiniz.
Senin gibi linc etmeye merakli olan birine cevap vermek,kendime hakaret olur.

ödülünüz hayırlı olsun
merve hanım

Geri