Meritokrasi

A
  • Kullanıcı asdfghjkl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Meritokrasi: Toplumda en zeki ve en yetenekli olduğu düşünülen kişilerin, o toplumun yönetiminde yer alması demektir.

"Meritokrasi yönetim gücü, yetenek ve kişilerin bireysel üstünlüğüne, yani liyakata dayandığı yönetim biçimidir. Bu yönetim şeklinde idare gücü, üstün özellikleri olduğu düşünülen kişiler arasında paylaştırılmaktadır, kayırma yoktur. Özellikle kamu yönetiminde daha bilgili ve yetenekli kişilerin seçilmesi ve yine hizmet içindeki ilerleme ve yükselmelerinin bilgi başarı yetenek kıstaslarına göre yapılmasını amaçlar. Osmanlı Devleti'ndeki Devşirme sistemi buna örnek gösterilebilir."

Ondan yarim kilo cek abi

Profil mesajlarini goremiyorum kör oldum. :p

Mümkünü yok gibi resmen ütopya Bizim için.
Ama çok güzelmiş.

Bu yönetim seklini ilk defa duydum. Kimin kavrami acaba.

Rise of the Meritocracy kitabında ilk defa geçiyor kavram olarak, M. Young tarafından.

O kadar da iyi bir sistem gözükmesin pek değerli forum üyelerimize. Çünkü kapitalist bir toplumdayız, dünyadayız. Kapitalizm her ne kadar giderek buhrana uğrayacak olsa bile var olan bu hâllerden dolayı maddî imkânın yarattığı ayrıcalık mevcut. Liyakatin, eşit imkânın, tatminkârlığın olduğu yerde bu kabûl edilebilir bir şey değildir bu.

En iyi yönetim şekli Memetokrasi'dir.

Yakında bu yönetim şeklini açıklayan 1 makalemi yayınlayacağım.​

Geri