Meftun..

Z
  • Kullanıcı ZeN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Meftun nedir;

(Sıfat) Gönül vermiş, tutulmuş, vurgun, tutkuyla bağlı. Arapça kökenlidir.

Meftun kelimesi bir işe veyahut bir kişiye, bir duruma karşı olan sınırsız bağlılığı ifade eder. Bu bağlılık bazı durumlarda ‘aşk’ adı altında da toplanabilmektedir. ‘Meftun olmak’ ifadesi bir duruma karşı olan tutkulu bağlılığı ifade etmektedir.

R. H. Karay meftun kelimesini, “Şehriban’a hayran, meftun, mecnunca bağlı idim.” Şeklinde kullanmıştır. (Alinti)

Sagopa Kajmer'in 2013 cikisli Kalp Hastasi albümündeki sarkilarindan. Ismail Tuncbilek in "ben sevdali sen belali" yorumunda kullandigi elektro baglama sololarindan birinin uzerinde sekillenmis cok da güzel olmus. Ben cok begendim. Nakarattaki deparina öldügüm. :cici:

içinde ince bir ironi de barındıran kelimedir meftûn.

arapçada bir kelimeden birçok farklı kelime türetilir malumunuz üzere. bu kelimenin de kökü fitnedir. fitne kelimesinin mef'ûl kalıbıyla çekimlenmiş şekli de meftûn olup anlamı "fitneye düşmüş" demektir. bir kimseyi meftûn etmek demek onu fitneye düşürmek demektir. zaten aynı kökten gelen fettân kelimesi de fitneci/fitneye düşüren demektir.

o halde birini meftûn etmek demek, türkçede günümüzde kazandığı anlamıyla kendinden geçirecek kadar aşık etmek değil birinin başını belaya sokmak, onu darmadağın etmek, birini fitnelere düşürmektir.

peki kelime türkçede niye bu anlamı kazandı diyen arkadaşlara da "siz hiç aşık olmadınız mı kuzum" demek istiyorum...

Çocukken ilk Kayahan şarkısı ile ogrenmistim.

Bkz : karasaplantim

Arkadaşımın kızının adı.

Geri