Binlerce gence köylerde üniversite okuttular ve şimdi de istihdam sağlayamıyorlar aksine suçu da gençlere atıyorlar. "Gitmeseydiniz!" Özellikle sosyal bilimlerin alt dallarında bu yüksek kontenjan mevzusu büyük problemler doğuruyor. İpini koparan Tarih veya Türk Dili ve Edebiyatı okuyor ee haliyle bu gençler iş istiyor ama iş nerede?
Formasyon saçma sapan bir şey 2 aylık eğitimle öğretmen olunmaz o yüzden FEF mezunlarının öğretmenlik yapmasına ölesiye karşıyım. Bu işin bir düzeni tertibi vardı. Öğretmen Lisesi + Eğitim Fakültesi süreci sonunda bu ülkeye yetecek düzeyde nitelikli öğretmen yetiştiriliyordu ancak ne zaman ki bu kontenjanlar arttırıldı formasyon işi oynaklaştı o zaman işler rayından çıktı bir de bunun üstüne Öğretmen liseleri kapandı işler iyice bozuldu ve şimdi de bunu düzeltemiyorlar. Yukarıda dediğim şeyi biraz açayım, FEF mezunlarının öğretmen olmasına karşıyım çünkü lisans müfredatları buna yönelik değil. Şu bir gerçek FEF mezunu Eğitim Fakülteliye göre alana daha hakimdir ancak öğretmenlik için yetiştirilmemiştir. Ben okurken Eğitim fakültelerinde daha 1. sınıfın ilk haftasından itibaren öğretmenlik olgusu üzerinden hareket ediliyordu tabii şimdiki durumlarını bilemiyorum. Tabii şunu da eklemeden geçmeyeyim, öğretmen olacak kişi yazılı sınavla seçilemez, seçilmemeli. Muhakkak lisansa alımda başlarken farklı kriterler de olmalı. Ne yazık ki öğretmen kalitemiz düşüyor, KPSS gençlerimizin beyinlerini köreltiyor ve o korkunç stresli sürecin sonunda atanan arkadaşların çoğu kendini salıyor.
Bu yeni karardan anladığım kadarıyla formasyon olsun olmasın herkes KPSS sınavına girebilecek ve kazanıp da formasyonu olmayanlara Meb formasyon eğitimi verecek. Bunun sağlıklı çalışabileceğine hiç inanamıyorum. Daha öğretmenlerin büyük çoğunluğu seminerlere katılmıyor katılanlar da goy goy peşinde Meb bir de bu sürece formasyon işini sıkıştıracak. Umarım sağlıklı bir şekilde çalışır sistem. Atanamayan arkadaşların özel sektörde çalışma durumu nasıl olacak bilemiyorum umarım bu gençleri heba etmezler. Bence yeni bir üniversite düzenlemesi şart. Özellikle FEF bölümlerinin kontenjanları %90 oranında azaltılmalı. Başka türlü atanamayan öğretmen sorununa çare bulamayız. Sırf gençler işsiz kalmasın diye Yüksek lisans ve Doktora kontenjanları da neredeyse %100 arttırıldı. 15-20 kişilik doktora grubu mu olur? Gençlere yazık ediyorlar.