Matematik Dersinin Zorunlu Olması Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Ülkemizde, 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında her dönem matematik dersi verilmektedir. Sizce her insanın matematik öğrenmesi gerekli midir?

xYiTisbsp2HZPVupAZoNYQ.jpg

• Beğen
Tepkiler: X
Az önce Ali Nesin bey ile telefon görüşmesi yaptım, sabah kahvaltısını şömine başında kruvasan ve kahvesini yudumlarak yapıyormuş. Konuyu kendisine danıştım tabi(sizler için) ve: salt matematiğin değil herhangi bir dersin "zorunlu" olarak dayatılmasının büyük bir sorun olduğunu belirtti. Çünkü çocuk, tüm yaratıcılığı ve oyunculuğu ve hayal dünyasıyla doğarmış. Her şeye muktedirdir. Tekrar hariç, disiplin ve çalışma hariç. Ama aile ve okul, toplumsallik mikroplarinin ilk aşilarini yapan bu iki kurum, yaraticiligi, oyunculuğu ve hayali iğdiş eder. Hapishane ve kışlaya özgü bir eğitim, bugüne dair arzu ve merak yok edilir. Korku, baskı ve zoraki öğretilen her şey, güvensizlik ve suçluluk duygusu yaratır diye buyurdu, ve tabi çok selam söyledi Şirince matematik köyüne bağışlarınızı eksik etmeyin diye de not etti.

Okuma önerisi bknz; Işık Ergüden, Sessizliğin Anarşisi-insansızlaştırıcı toplum:müphemin sonu

İzlenilesi film bknz; jean Vigo, Zero de Conduite

jQHOvV.jpg

Bizim egitim sistemi komple sorunlu, A’dan Z’ye duzgun olan hicbir tarafi yok.

12 yil matematik ogretiyoruz sozde, 4 islem yapip yapamadigi supheli

12 yil ingilizce ogretiyoruz sozde neredeyse adini soyleyemeyecek

12 yil TURKCE ogreniyor, en temel imla hatalarindan bi haber.

Tarihi felan zaten Muhtesem Yuzyil’dan, Pahitaht Abdulhamid’den, fesli delilelerden ogreniyoruz, orasi hepten rezalet.

Bu isin matematikle alakasi yok yani.

"Zorunlu fen-matematik dersleri" malum kesimin "zorunlu din dersi" tartışmalarının olduğu dönemde ortaya attığı bir tartışma. Yani Türkiye gündemine eğitim kaygısı ile değil bazı siyasi saiklerle sokuldu. Konunun kökeni buraya dayanıyor. Sanırım 2011 yada 2012 yılıydı ve 4+4+4 sisteminin getirildiği, eğitimde dinselleşmenin dayatıldığı dönemlerdi. Tabi istedikleri sistemi faaliyete aldıktan ve uzunca bir dönem daha tartışıldıktan sonra bu tartışma rafa kalktı. Şu anki Milli Eğitim Bakanı'da geçen aylarda matematik zorunlu olmalı diyerek tartışmalara son verdi.

Bunlar yakın geçmişte yaşananlar. Konuyla alakalı olduğu için paylaşmak istedim.

İşin politik kısmını bir kenara alırsak eğer matematiğin gündelik hayatın bir parçası olduğu, günümüz koşullarında en azından belirli bir seviyede bilinmesi gerekliliği su götürmez bir gerçek. Siz sözelcilere bakmayın, konunun tartışılmasının bile vahameti büyük. Evet, belki sosyal bilimler okumak isteyen birine türev integral gerekmeyebilir ancak en azından belirli bir seviyede matematik herkes için gerekli.

Türkçe de zorunlu olmasın, tarih de, matematik de. Sonra bu çocuklar neden böyle oldu? Çok genişledik biz anacım.

Temel Matamatik dersleri elbet zorunlu olmalı
Meslek gruplarına göre ders saatlerinin ayarlanması gerekir
İslami ilimlerde okuyan ilahiyatçıyla
İnşaat mühendisliği okuyan bir öğrenciye aynı oranda
Matamatik dersi vermek gerekmez

Derslerin zorunluluğundan çok öğretmenlerin mesleğine olan saygısı ve sevgisi önemli. Bir şeyleri öğrenmek gerekiyorsa bu zorunlulukla değil severek olmalı. Zoraki yapılmış hiç bir şeyin sağlıklı bir öğrenme gerçekleştireceğini düşünmüyorum. Belirli bir dönemden sonra öğrenciye seçme hakkı veriliyor zaten sayısal veya sözel alana yöneliyor ilgisine ve yeteneğine göre.
Matematik hayatın içinde, öğrenilmesi gerekiyor mu evet ama zorunluluk kabul ederek değil kullanım alanı oluşturup uygulayarak.. Bu aşamada öğretmene büyük bir payda düşüyor ki bu konuda ciddi manada eksik olduğumuzu düşünüyorum. Çocukları sevemeyen birinin öğretmen olmasını da işine saygısı olmayan birinin herhangi bir meslek alanında çalışmasını da hoş karşılayamıyorum.

Not: Durumu farklı bir boyuta taşıdım ama yeri gelmişken belirtmek istedim bunu da.

Türkiye bir sınav ilkesi matematik dersi her yerde öğrencinin karşısına çıkacak üniversite hazırlanırken çıkacak, kazandı sözel bir bölüme gitti diyelim okulu bitirecek atanmak için KPSS var. Orda yine karşısına çıkacak

Din dersinin zorunlu olmasından iyidir.

O okutulmasın bu okutulmasın da ne okusunlar tam olarak

Çay içtiğimiz bardaktan duş aldigimiz duş başlığına kadar matematik eseri. O yuzden zorunlu olmasın.

Hansnan Georgeda zorunlu.
Post Scriptum:Yilmaz Özdil bey.

Benim en sevdiğim ders, objektif bakamıyorum

Ben de bakamiyorum
Matematik sevmeyenler benimle konusmasin bi zahmet .p
Bi insan, matematige nasil b.k atabilir yahu, dunyanin en tatlis dersi

Matematik hayatın bir parçası isterse zorunlu olmasın

hay allah kahretmesin, allah onları bildiği gibi yapsın, sinüsleri bozulsun inş, asal sayı gibi tek kalsınlar

Matematiği okul da sevmiyorum , ancak bilim adamlarının kullandığı matematik hoşuma gidiyor.Arşimet ya da descartes de efsane duruyor. Ama lise öğretmenim ilyas bey de iğrenç. O yüzden okul matematiğini sevmiyorum , okul ingilizcesini de sevmezdim. c-mon yerine come (kam) dedirten afitap hocadan da nefret ederdim.

Matematiği okulun her alanında silah olarak kullanabilirsin , okuldan sonra iş imkanı için matematiğinin iyi olmasını gerektiren diplomaya da sahip olman gerekir ki iyi bir yaşam , kaliteli bir yaşam süresin. Ama bu lanet olası kare kökü sevmek zorunda olduğum anlamına gelmiyor.

Okulun zorunlu olmasını da sevmezdim , sevmediğim şey okulun içeriği değil. Direk olarak OKUL

Yani matematiği şu film de oynayan akıl hastası kullanınca (astronomik düzey de)
o zaman çekici buluyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=Esjc0rPj3K4

Son düzenleme:
Geri