Matematik Matematik Cafe

J
  • Kullanıcı Jigsaw
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Ortaöğretim
Bu başlık matematik ile ilgili haber/sohbet/yardımlaşma/strateji önerme başlığı.Sınavlara hazırlanan arkadaşlar için yararlı olacağını düşünüyorum :p

''Matematik bilimlerin kraliçesidir'' - J.Karl Friedrich GAUSS

sadekahve.jpg

Herkese iyi çalışmalar :cici:

Evet takıldığınız yer olursa rahatsız edebilirsiniz beni çekinmeyin:p
Ayrıca kitap önerisi aklımda Pitre bu hafta sonunu atlatayım uzun uzun ilgileneceğim :cici:

Çok teşekkür ederim ablacım :cici: KaraBiber

Matematiğim 0,hayatta başaramam diyenlere bir başarı hikayesi ;

Öncelikle iyi akşamlar benim durumumda olan arkadaşlara yol göstermek için bu başlığı açtım. Forumda sınav ile ilgili tavsiyelere baktım ve yazan çoğu kişinin sayısal zekası olan fen vb lise çıkışlı öğrenciler yani zaten temelleri olan yoksa bile doğuştan zeki öğrenciler olduğunu gördüm. Bende lisede vasat bir öğrenci olarak yazayım dedim. Uzun yazacam ama kendim gibi olan bir çok insana yol göstereceğime inanıyorum. Öncelikle ben sayısal zekası olmayan bir öğrenciyim hatta kendimi sayısal özürlüsü olarak tanımlayabilirdim eskiden. Ama öyle olmadığımı anladım. OKS zamanında orta derece bi Anadolu lisesine yerleştim aslında vasatında altında olan bir öğrenciydim ama özel ders vs. etkisi oldu ve ona rağmen pekte iyi olmayan bi yere girdim. Her sene yattım okulda tm'ye geçtim inanırmısınız bi dersi bile dinmedim hatta lise 2 de sınıf tekrarı yaptım. Bildiğiniz hayta dersle alakası olmayan tiplerdendim hatta başındaydım onların. Sınıfta kalmama rağmen hala akıllanmamıştım neyse ki lise kopyayla falan bitti. Sınava girdim inanın bana 1 kitabi açıp bakmamıştım dershaneye kayıt olamam rağmen gitmemiştim. Hani ailenizin o çocukla konuşma o çocuk yaramaz dediği çocuk var ya ben onların başındaydım işte. sadece 2 deneme sınava girmiştim onlarlada baklava deseni yapıp çıkmıştım. Ama ygs mantık içerdiği için ygs1 de sıralamamı hatırlamasam da okul puanı ile birlikte 260 falandı sanırım yani ham puan 225di. Matematikten 5 net yapmıştım ama türkçe anlam sorularıyla dolu olduğu için 38 net yapmıştım diğerlerini hatırlamıyordum. Anlayacağınız o derece vasat bir öğrenciydim. Bu çocuktan bir şey olmaz diyorlardı. Neyse lys'e girdim ondada barajı zor geçmiştim mf4 ham puanım 200 bile değildi. Ve inanın bana yaptığım soruların hepsi sadece mantıkla yapmış olduğum sorulardı.. Her neyse tercih dönemi geldi istanbul biyometikal bölümüne yerleştim ygs1 ile 2 senelikti sonuçta. Kayıdımı yaptırdım ilk 1 hafta okula gittim ve burada yapamayacağımı anladım ve bazı şeyler geçte olsa kafama dank etti hayata 2 senelikte okuyup piyonmu olacam yoksa adam gibi bi okul bitirip şahmı olacam diye sorular kafamı doldurdu. Ve risk alıp geri döndüm ailem buna çok karşı çıktı tabi o puanlar ve hiç çalışmamaya rağmen haklılardı da. Dershaneye yazıldım ve ilk gün sınıf belirleme sınava girdim yine aynı puanı almıştım. 24 eylülde dershane başlamasıyla ders çalışmaya başladım. İlk konu polinomlardı ve direk lysden başlamışlardı hocayı can kulağıyla dinlesem bile anlamıyordum mantığını çözememiştim teoride anlıyordum ama işlemde yapamıyordum. Ve temelimin ne kadar zayıf hatta yok derecek kadar az olduğunu anladım örnek vermek gerekirse -(-2)nin pozitif olacağını bile bilmiyordum. Eve gittim karamsarlaşmıştım neden kaldım dedim kendi kendime. Sonra bu benim son şansım olduğunu idrak ettim. Sayısal zekam cidden yoktu bomboştum forumlarda temeli olmayan bir insanın matematik yapamayacağı ama temelden başlarsa yapacağı yazıyordu. Bende 25 eylülde doğal sayılardan en temelden başladım yaklaşık 500 sayfalık kitaptı ama yapacaktım başka şansım yoktu. İlklerde çok zorluk çektim ama azimle pes etmeden çalışmaya başladım sonuçta 6 7 8 de olmak dahilinde 7 seneden sorumluydum 1 sene içerisinde. günde 5 6 hatta bazen 8 saat çalıştığım oluyordu kafamı koymuştum. Dershanede de 1 ay sonra sayısal bölümüne yazıldım. Gerçekten çalışıyordum hem temel sağlamlaştırıp hemde dershanedeki lys konulara çalışıyordum. Planladığım derecede şubata kadar 0matematiği bitirecektim ve öylede oldu. geri kalan 1 ay 20 günüm vardı o 20 günde fende eksik olduğum ygs konulara ağırlık verdim tabi hepsi yarım yamalaktı ama az çok mantığını kavradım geri kalan 1 ayda ise sadece soru çözdüm. Ve sınava girdim tabi son şansım olduğundan stres tavandı sınavdan çıktım hiç yapamamış gibi hissediyordum kendimi gözlerim dolu doluydu. Ve 10 gün sonra sınav sonucu açıklandığında matematikten 4 5 net yapan ben 39 net yapmıştım türkçem 37 sosyal 39 fen 25 di. Evet 447 yuvarlarsak 450 civarında puan yapmıştım. Tabi bu olunca hedefimde ilk 10 bin oldu birden. Geri kalan 2 ay sadece mat çalıştım yine günde 10 saat olduğuda oluyordu beynim sulanıyordu ama bu açık anca böyle kapanırdı. Sınava girdim çıktım sonuçlar açıklandı tabi ailede kimse güvenmiyordu ygsde yaptı ama lys olmaz gözüyle bakıyordu herkes. Babamı aradım baba olmadı bu seferde dedim. Hemen direk ''bak biz seni biliyoruz oğlum boşu boşuna sene yaktın bari herhangi bi müh. olsada gitsen'' diye tepki verdi. ''Ne yapayım baba çalıştım ama hedefimi tuturamadım ilk 11bindeyim dedim'' 25 sn cevap vermedi telefonu kapattı ve birden o bana inanmayan akrabalarım aradı hepsi tebrik etti ve sonra anladım ki babam sevincten ağlıyormuş o an. Şimdi itü elektrik - elektronik müh. okuyorum. Yani burda kısaca siz pes etmeyin ne kadar yenik durumda olsanız bile bu sizin hayatınız. Siz isteyerek herşeyi değiştirebilirsiniz bu hayatta piyon olmakta şah olmakta sizin elinizde. Ben matematik özürlüsü olmama rağmen bunu yapıyorsam sizde bunu yapabilirsin. En başta azim, pes etmeme ve gayret gerekli. Şimdi kendime gülüyorum nasıl yapamamışım o soruları diye. Matematik zeka gerektirir bir yere kadar ama ondan sonrası azim ile alakalıdır. Şimdiden hepinize kolay gelsin, herşey istediğiniz gibi olsun. Ben sadece burda farklı durumda olan bir insanın yapması gerektiğini anlattım. Yoksa normal bir durumda olan bir insan günde 2 saat çalışsa bile yeter. Okuduğunuz için teşekkürler

Bu başlık ne de iyi oldu benim gibi sınava hazırlanan Ev Kuşu 'na da iyi oldu.
Matematikle aram çok iyidir ama sıkıntılar olacaktır elbette :/
KaraBiber merakla bekliyoruuum

Butterfly ygs-lys mi siz ona göre kaynak bakayım bana hangi bölümden hazırlanacağınızıda söylerseniz daha uygun kaybaklarda söylerim :cici:

Butterfly peki elinde hangi kaynaklar var ben ilk önce son 47 yılın öss sorularını aldırıyorum tek bu kaynak bile yetiyor çoğu öğrenciye çünkü ösym kendini tekrar eden bir kurum tabiki son yılalrda biraz ales tarzı mantık sorularına kalsada bir iki kaynaklada onlarıda hallediyorsunuz :cici:

KaraBiber şuan elimde olanlar
fem ygs ilk adım
Palme Matematik
Güvender Matematik
Fem matematik soru bankası
Ekol ygs matematik
Kartezyen serisi
O zaman benimde almam farz olmuş öss sorularını :)

Bana da el atarsınız artık. 15 matematik yapsam yeter. :o

Benimde bu yıl ki dgs hedefim 60'ta 45 :T: çok azmettim :D çok çalışmalıyım.

Butterfly kaynaklarının hepsini bitirsen sana yeter ama öss soruları kesinlikle alınmalı çözümlü oluyor zaten çöz anlamadığını koy foruma anlatırım ben :cici:
Sürekli çıkmış sorularla haşır neşir ol tek matematik için demiyorum geometri olur diğer tüm dersler içinde geçerli ösymnin mantığını kavra zamanla çözmeden şıkkı buluyorsun emin ol :cici:

Lethe canım kpss içinde çıkmış sorular ve çıkmış ales sorularını öneriyorum zaten çok zorlamıyorlar son senelerde zamanla yarışıtırıyorlar ama 15 tanesi çerez soru oluyor zaten :cici:

Aslında Pitre sende daha önce dgs önermedim ama çıkmış soruları alıp başlayabilirsin sende :cici:

Valla abla bu yıl ki matematik sorularının geçmiş sorularla ilgisi dahi yoktu.Geçen sene saniyeler içinde çözdüğüm rayonel sayı sorularını bu yıl 5 dkta çözdüm. 20.soruya geldiğimde 1 saati geçmişti sınav.Hele o mantık soruları sanki felsefecileri imtihan ediyorlar :D

Pitre tabiki her soru geçmişteki gibi olamaycak son 2 yıldır ales mantığını sokuyorlar o yüzden onlarada bakmak lazım ama bütün sorularda öyle değil en azından diğerlerini yapabilmek adına çıkmış sorular diyorum :)

KaraBiber matematikçi olduğunu bilmiyordum bilseydim önceden yorardıım ama öğrendim ya şimdi kurtuluşş yok :cici: teşekkür ederimm

Matematik te başarılı olmak için ;

“Kimi insanlara Matematik çok zor gelir, başarılı olamadıkları için de bu dalı pek sevmezler. Herkes matematik dâhisi olamaz, ama belli ölçüde matematiği herkes anlayabilir, herkes yapabilir.” diyor bilim insanları.

Matematik sınavı yaklaştı. Sayılar, denklemler ve problemler aklınıza bir türlü yerleşmiyor mu? En iyisi, oturup çalışmak. Yoksa kimi insanlar için çalışmak boşuna mı? Hayır, hiç de değil, belli ölçüde matematiği herkes öğrenebilir. Matematik dersinde başarılı olmak "matematik anlayışı" gerektirir.
Matematik anlayışı ise soyutlama yetisi, mantıksal düşünce ve yaratıcılığın bir kombinasyonudur. Ve tahmin edeceğiniz gibi buradan yeteneğe geldik. Sonuçta her insan aynı derecede yaratıcı değildir. Ve birçok matematikçi ailelerine baktığımızda, matematik yetisinin de diğer bazı yetiler gibi kalıtsal olduğunu görürüz.

Fakat Kanadalı bilim adamları, anne ve babası matematikte başarılı olmayan çocuğun bile Matematik yetisini geliştirebileceğini söylüyorlar. Matematikle ilgili temel bilgileri öğrenmekle yola çıkarak, basamak basamak Matematikte ileriye gitmek mümkündür. Bu yüzden matematik dersinde anlatılanları ve öğretilenleri dikkatlice takip etmek çok önemlidir. Ve anlatılanları öğrenip, ev ödevlerinizi büyük bir merakla yaparsanız, matematik dersini kavramanın dahi olmadan da mümkün olduğunu görürsünüz.
Bilim adamları araştırmaları sırasında, okul öncesi döneminde çok iyi öykü anlatabilen çocukların daha sonraları matematikte başarılı olduklarını saptamışlar. Bu nedenle okul öncesi çocuklara, “öykü anlatma” öğretilmesi de önerilmektedir.

Tabii sadece formülleri ezberlemenin işe yaramadığını siz de biliyorsunuz, önemli olan işin mantığını kavrayıp uygulayabilmek sonuçta. Matematik konusunda büyüklerinizden yardım aldığınızda, onlardan, size çözümü söylemelerini değil, çözüme giden doğru yolu bulmanızda yardımcı olmalarını isteyin.

Tekin Hoca

Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir.

Cahit Arf

Kardeşim matematik öğretmeni (: takıldığın yerler olursa bizde yardımcı olalım :p

Bi de Gazel kardesinize yardım edin:p tam bi matematik özrüm var:p

Geri