Masumiyet Müzesi

E
  • Kullanıcı Ezel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
Orhan Pamuk'un çok fazla övgü alan bir kitabıdır.

(Hayattan soğudum yeminle 2 senede anca bitirebildim.)​

Orhan pamugun en guzel romanidir bence.
Roman in icin de gecen bir cumle insani oyle dusuncelere gark eder ki; sanki hayatin bosa gectigini hisettirir..

"Hayatimin en mutlu aniymis, bilmiyordum!"

Vee taksimde ki bu muzeye gitmek istiyorum

insan kaybetmekten korktugu biri icin yalan soyler diyor kitap ta. gercekten oyle mi ?

Orhan Pamuk'un küratörlüğünü yaptığı Çukurcuma'daki müzedir.

insan kaybetmekten korktugu biri icin yalan soyler diyor kitap ta. gercekten oyle mi ?

ve kaybeder, insan kaybetmekten korkuyorsa asıl doğruyu söyler, kaybetmemek için.

(yarın gitsek mi)

İsmindeki cazibeyle tırım tırım arayıp, hiç beğenmediğim müze

Elbet bir gün karşılaşacağız bu kitabın yazarıyla.

"Hayatımın en mutlu aniymis bilmiyordum"

Beni en çok etkileyen cümle. Çünkü hiç birimiz bilmiyoruz geriye dönüp baktığımızda hayattan artık beklentim kalmadığıni düşündüğüm vakitlerde bunun muhasebesini çok kez yapmışımdir.

Orhan Pamuk'un bana hitap etmeyen, beklediğim gibi cikmayan kitabi. Bir diğeri de "Kar".

İyi bir Orhan PAMUK okuru olduğunu bildiğim bir arkadaşımın kitabın belirli bölümlerini defalarca tekrar ederek okuduğunu bildiğim kitap.

Bana kalsa Orhan PAMUK' un şaheseri Kara Kitap' tır. Okuyun derim.

Ben Orhan Pamuk ve Z. Lİvaneli için önyargıları olandım. Ne kütüphaneme aldım ne de elime. Araştırmadım, dönüp bakmadım bile, bana söylenenlere ise hep kulaklarımı tıkadım. Bu yaz ikisini de araştırdım ve hayran kaldım. Edebiyatımıza sırtımı dönmüşüm ben meğer. Dünya Klasiklerini okumaktan, sonra Kafka, Nietzche, Freud, Pessoa, Cibran, H.Ali Toptaş vs... derken, en iyi edebiyatçılarımıza haksızlık etmişim.

Masumiyet Müzesi, çok zor bir kitap bana göre. Okumak isteyenler iki kere düşünsün. Kimse sütten çıkmış ak kaşık değil. Aşkın aşk olduğunu anlayana kadar Kemal bey hatalar yaptı evet. Hatta, o eve kapanıp da eşylarına sarıldığında bu adam tam bir kleptomani diye düsünmüstüm. Sanırım yanılmadım da. Lakin, bu Kemal bey, bazı hatalarından dönmesini de bildi. Füsun da çok hatasız değildi hani. Kitabın sonuna kadar ezik bir yanı olduğunu düşündüm onun hep.

Bence, Füsun gittiği için Kemal bey onu bu kadar takinti haline getirdi. Daha doyamamisti keza. Çünkü Kemal bey, Füsun'un kişiliğine değil de fiziğine(artık bilmiyorum neyine ise) vurulmustu sanki. Ben kitaptan okuduğum kadarıyla bunu anladım. Ve, her ikisinin de derininde bir aşk vardıysa bile, okuyucuya bu geçmiyor ve bu kitap bir Kürk Mantolu Madonna etmez. Ancak, müzesine gidilmeli. Sırf meraktan.

Okumadım. Ama ismini tabu oynarken çok kullanırım. Masumiyet kelimesini anlatmanın en iyi yolu.

Kitap bittikten sonra şunu düşündüm.
Bence Kemal-Orhan Pamuk-tu. Bundan kesinlikle eminim.
Ya da bu şekilde düşünürek kendimi rahatlatıyorum.
Yoksa bu mükemmel kurgu nasil ortaya çıkabilir, inanamıyorum.

Geri