Ufak bir Mardin turu yaptım, her yeri daha önce gördüğüm için pek bir fotoğraf çekme hevesim yoktu ama Deyrülzafaran'dan birkaç kare almadan ayrılmayayım dedim.
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Muazzam bir yer.
Beni çok etkilemişti Süryani kilisesi ve Meryem ana.
Paylaşım için teşekkür ederim.
Biri beni Mardin e Meryem Ananın kucağına ışınlasın
Öyle bir teknoloji yok ama gümüşçüler var ayarlarlar bi şeyler slkdja
Khaleesi nin balkon konuşması yaptığı yere benzettim ilk resmi. kldjskflh
Aslında konumunun öyle olmasının birçok sebebi var. Türkiye sınırları içinde bugüne kadar İsevi ve Müslüman kesimin birlikte en huzurlu yaşadığı yer Mardin. Ama en huzurlusu, bu tamamen ortama huzurun hakim olduğu anlamına gelmiyor.
Mesela söz konusu manastır, dinler tarihinin başlangıcından beri kullanılan bir tapınak. Öncesinde güneş tapınağı, pagan kilisesi olarak kullanıldıktan sonra İseviler açısından oldukça önemli bir "müze" haline gelmiş. Ama baktığımız zaman o döneme ve sonrasına ait İsevi ibadethanelerinin neredeyse %90'ı şehrin dışına en yakını 5 km. olacak şekilde inşa edilmiş, tabii bu durumda tam tersi. Yerleşkeler ibadethanelerden uzağa kurulmuş. Her manastır yada kilisenin yanında yöresinde 5-10 harabe bulunuyor, bunların ev olduklarını anlamak da zor değil. Sebebine baktığımızda binlerce yıllık huzurlu kardeşçe birlikte yaşam denilen şeyin İsevilerin ötekileştirilerek ibadethanelerini şehrin uzağında tutmak ve onları orada yaşamaya zorlamak bu "kardeşliğin" altında yatan en somut neden.
Yani bu eserlere bakıp sadece güzelliklerini değil, yakınlarına bakıp içlerindeki tarihi yaraları da görebilmek gerekiyor. Şimdi mesajınıza gelirsek o balkonun o kadar yüksekte olmasının sebebi savunma, köylere karşı dinlerini savunma.