Mantık Nedir Mantığın Konusu Nedir

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
“Nutuk” kavramından, yani “konuşmak”tan türeyen bir kavramdır. Farabi için bu iç ve dış konuşma biçiminde gerçekleşir.
“Mantık” hem bir bilime ad olarak, hem de bir düşünme tarzını belirtmek için kullanılır. “Mantıktan nerelerden sorumluyuz?”, “Tüm bilimlerin genel yöntemi olarak, mantık kabul edilir” gibi cümlelerde mantık bir bilim anlamında kullanılır. Diğer türlü ise “Söylediklerin akla mantığa uyuyor”, “Biraz mantıklı ol”, “Mantıklı düşünelim” derken ise mantık düşünme anlamında kullanılmıştır.
Düşünme olarak mantık, mantık disiplinine bağlı değildir. İnsanlar “mantık”ın bir bilim olarak kabul görmesinden önceki zamanlarda da mantıklı ve tutarlı düşünürlerdi. Ama mantık, Aristoteles ile beraber bir bilim hâline gelmiştir.
Terim olarak mantık, bilinenden yola çıkarak bilinmeyenin bilgisine ulaşmaya vasıta olan bir bilim ya da kurallarına uyulduğu takdirde zihni hataya düşmekten koruyan bir disiplindir. Mantık, doğru düşünmeyi yanlış düşünmeden ayıran kurallar sistemidir.

Mantık, formel bir bilimdir. Yani biçimseldir. Dış dünyadaki somut olaylarla ilgili değildir. Mantığa konu olan kavramlar dış dünyada “şudur” ya da “budur” diye gösterilemez. Bu nedenle düşüncenin bilimi olan matematik ve geometriye benzer. Bu bilimlerin temelinde zaten mantıksal düşünme ve mantıksal akıl yürütme vardır.
Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM

5Ooooo
Tasavvufçuların nefret ettiği bir konu
Farabi ibni Sina demeyeceksin bunlara
Akıl mantığa ne gerek var!
Takıldığınız bir konuyu şeyhinize sorun!
Hatta her konuyu sorun
Bu en makbülü!

Çoğu zaman vicdanla koordineli çalışır . En azından benim için.

5Ooooo
Tasavvufçuların nefret ettiği bir konu
Farabi ibni Sina demeyeceksin bunlara
Akıl mantığa ne gerek var!
Takıldığınız bir konuyu şeyhinize sorun!
Hatta her konuyu sorun
Bu en makbülü!

Mantik ne alaturka?

Bekliyorum.
Google bakip aktarmak zor tabii.
Olsun bakarim.
Okudugunu anlamis misin.

Lise eğitimimi açıktan tamamladığım dönemlerde seçmeli ders olarak mantık 1-2-3-4-5 diye giden dersler vardı.
Ne kadar zor olabilir diye düşünerek hepsini almıştım. Yalnız öyle çokta kolay olmuyormuş. Mantık 1 ve mantık 2 basit denilebilecek düzeydeler.
3-4-5 sıralaması ile gerçekten fazla mantık istiyor, bende yokmuş onu anlamış oldum. :tongue:

Alaturka assolisti bekliyoruz piste.
Mantik nedir?

Mantigi yandi.
Hadi Kition lu Zenon u falan anlat.
Elea nli Zenon da olur.
Semantik agaclarini falan.
Pinocchio nun burnu yalan söyleyince uzuyor.
Benim burnum su an uzuyor derse napmis oluyor Pinpcchio?
Seninki de o hesap.

Bos bos konusuyorsun.

Mantigi yandi.
Hadi Kition lu Zenon u falan anlat.
Elea nli Zenon da olur.
Semantik agaclarini falan.
Pinocchio nun burnu yalan söyleyince uzuyor.
Benim burnum su an uzuyor derse napmis oluyor Pinpcchio?
Seninki de o hesap.

Bos bos konusuyorsun.

alaturka pişme sürecinde gibi geliyor bana.

Çok yüklenmezseniz ortaya güzel yorumlar çıkaracak.

Duygu ve gerçeklerin düşmanı olan düşünce biçimi , yer yer bu abimiz kalp ile savaş halinde dir. İsterki "hep ben kazanayım". Ancak kendi yöntemleri ile kendisini yok etmeye yarayan büyük bir güce sahip.
Mesela ayın yarılıp 2 ye bölünmesi mantık çerçevesinde tartışılabilecek en güzel durumlardandır. Mantıkken ayın yarılamayacağını savunsak bile , olayın sonunda ayın 2 ye bölünmesi yine de müşrikleri inandırmaya yetmemiş ve mantıkken büyücü olduğunu idda etmişlerdir peygamberin.

Kamer suresi 2.ayet

Geri