Mansur Yavaş: Fazla yol yapmanın trafiği daha çok tıkadığını iddia ediyorum.

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Mansur Yavaş:

Fazla yol yapmanın trafiği daha çok tıkadığını iddia ediyorum.

Araç sayısı arttıkça yeni yol yapmak çözüm değil.

Hayatım boyunca duyabileceğim en saçma sapan önermelerden biri. Bu mantıkla bakarsak mevcut yolları da kapatalım. Trafik sorunu kökten çözülsün
Cümlenin sonunda toplu taşıma derken söz kesilmiş, her geçen gün artan araç sayısına vurgu yaptığını tahmin ediyorum.

Küba'da bu sorun şu şekilde çözülmüş. Araç almak isteyen önce izin alır. İzin verilmiyorsa alamaz ve sorun kalmaz. Toplu taşımaya yeterince yatırım yapılırsa, araçların gerekmediğinde trafiğe çıkması önlenir.

Hayatım boyunca duyabileceğim en saçma sapan önermelerden biri. Bu mantıkla bakarsak mevcut yolları da kapatalım. Trafik sorunu kökten çözülsün
Abi aslında somut bir dayanağı olan bir iddia bu. Bu fikrin dayandığı temel Braess Paradoksu. Bunun en somut örneği de İstanbul'dur. Yeni yollar ve genişletilen caddeler, trafiği rahatlatmadığı gibi imkanların artmasıyla insanların yeni araç alma motivasyonunu da arttırdı. Bugün İstanbul, Ankara ve İzmir'in trafiğinin çözümü yeni yollarda değil. Kaldı ki bu şehirlerde yeni yol yapılacak bir hat da kalmadı. Açılan her yeni yol o bölgenin hiç olmadığı kadar şehirleşmesi dolayısıyla şehrin nüfusunun artması demek. Bu üç şehrin de bunu kaldıracak ne altyapısı ne de üst yapısı var. Asfalt yerine iyi planlanmış bir toplu ulaşım ağı gerek. Mansur Yavaş yola karşı olup metro yapsaydı dediğinde çok daha haklı olurdu ama bu haliyle dediğinin bir manası yok zira ortada yol da yok raylı sistem de sistemli bir ulaşım ağı da.

Trafik sorunu çözülmez arkadaşlar.
Kim ne derse desin hep yalan.
Lefty dediği gibi yol yapmak çözüm değil.
İnsan ve araç sayısı çok fazla.
Çözüm ne bende bilmiyorum.

Fahrettin Koca’yı akıllara getirdi bu cümle,

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Virüse karşı elimizde büyük bir koz var: Yakalanmamak."

Geri