Maaşlardan Zorunlu Kesinti Yapılacak! Tarih Belli Oldu

Konu sahibi son olarak 15 gün önce görüldü
KopGGpt.md.jpg

Orta Vadeli Program’da öne çıkan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) gündemde. Çalışanların maaşlarından yapılacak kesintilerle yürütülecek sistem, emeklilikte destekleyici gelir sağlayacak. Yeni uygulama yatırımcı ve çalışanların ilgisini çekiyor. TES uygulamasında maaşlardan ne kadar kesinti yapılacak? Sisteme katkı sağlayacak işveren ve devlet desteği nasıl olacak? Emekli olabilmek için hangi şartlar aranıyor?

Ekonomi yönetiminin hedefleri doğrultusunda hazırlanan ve uygulanacak adımları belirleyen 2026-2028 Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Programda en dikkat çeken konulardan biri, çalışanların zorunlu birikim yapmasını öngören Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) oldu.

Halihazırda yürürlükte olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) farklı olarak TES kapsamında çalışanların maaşlarından her ay yüzde 3 oranında kesinti yapılacak ve sistem 2026 yılının ikinci çeyreğinde yürürlüğe girecek.

MAAŞLARDAN ZORUNLU KESİNTİ VE DEVLET KATKISI​

Taslak düzenlemeye göre, çalışanların maaşlarından yapılacak kesintiye eşit miktarda işveren katkısı da eklenerek birikim havuzuna yüzde 30’luk devlet katkısı dahil edilecek. Sistem tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) bağımsız şekilde yürütülecek.

Çalışanların TES kapsamında biriken primleri kullanabilmesi için en az 10 yıl sistemde kalmaları gerekiyor. TES aracılığıyla emekli olmak isteyenlerde kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı aranacak.

TES uygulamasından emekli olan yurttaşlar, sisteme yatırdıkları primler dikkate alınarak aylığa bağlanacak. Bu gelir, SGK’den alınacak temel emekli maaşından daha düşük olacak ve ‘destekleyici’ nitelik taşıyacak.

KAYNAK

oks'nin ismini değiştirip tekrar sunmuşlar.

Of ya neden 60 yaşına kadar çalışıyoruz ya emekli hayatı dediğin 45-50 den sonra yaşanır zaten ya 80 yaşında elim kolum tutmuyorken nasıl emekli hayatı yaşanılacak ya of ya

Evladım SSK kesintisi, zaten emeklilik için. Adamlar bunu yedi. Emeklilik için verdigin paradan başka emeklilik parası almaya çalışıyor. Hahhaa

Şahane kafaları var

yapmışlardı böyle önce kesinti yapmışlardı sonra çıkmak isteyen çıkabilir demişlerdi o değil mi bu ?
otomatik katılım sistemi, 8 yıldır var bende. çıkmadım.
şimdi baktım bu yeni sistemde çıkış yokmuş. geçmiş olsun. kasa bitmiş, para yok. çalışanlardan zorunlu kesinti yapılarak doldurulmaya çalışılıyor.

Bu sistemler çok saçma SSK gibi de değil. Verdiğin parayı geri alınca bitiyor.

Bunu avrupa ulkeleri de yapiyor. Emeklilik maasi dusuk oldugundan ek olarak emekliligin uzerine gelecek. Isyerinden ciktigin zaman geri alabiliyorsun ama birakabiliyorsun da emeklilige kadar. Mesela mesai yaptin cok yuksek kazancin var verginin yuksek gelmesini istemiyorsan anlasmali sekilde brut maasindan bir miktar daha fazla kesinti yaptirabilirsin. Bu gelir olarak islenmiyor yil sonunda.

Bu sistemler çok saçma SSK gibi de değil. Verdiğin parayı geri alınca bitiyor.
sistem saçma değil. verdiğin parayı geri alınca bitiyor diyorsun, burada yanlışın var. birikimini toplu çektiğinde doğru fakat emeklilikte beni maaşa bağla dersen içeride kalan paran fonlar üzerinden değerlenmeye, kazanç sağlamaya devam ediyor.

devlet katkısı avantajı olması ve fondur, hissedir teknik işleri bilmeyen benim gibiler için sistem çok iyi.
her sene bir sözleşme yapıp belli yıllarda ana sözleşme hariç ek sözleşmeleri kapatıp yıl sonu devlet katkılarını alıp ana birikime eklemeler yaparak çok iyi kazanç sağlayanlar var. aynı şekilde ek sözleşmelerden minimum yıl sayısını doldurup kazançlı çıkarak birikimini farklı değerlendirenler var.
sgk sistemi çöktü. yarın bir gün maaş verirler mi ne kadar verirler belirsiz. bu sisteme de yarın bir gün çökebilecekleri ihtimaline karşı açıkçası güvenmiyorum ama şu an devam ediyorum.

sisteme her ay yatırdığım para belli. yeşil olarak belirttiklerim bir önceki aya göre kar. şu an iyi gidiyoruz bakalım.

image.png

Çok kazaniyorsunuz azıcık bir kesintiye hemen ağlıyorsunuz, ülkenizi, devletinizi,... sevin biraz yaaa.

sistem saçma değil. verdiğin parayı geri alınca bitiyor diyorsun, burada yanlışın var. birikimini toplu çektiğinde doğru fakat emeklilikte beni maaşa bağla dersen içeride kalan paran fonlar üzerinden değerlenmeye, kazanç sağlamaya devam ediyor.

devlet katkısı avantajı olması ve fondur, hissedir teknik işleri bilmeyen benim gibiler için sistem çok iyi.
her sene bir sözleşme yapıp belli yıllarda ana sözleşme hariç ek sözleşmeleri kapatıp yıl sonu devlet katkılarını alıp ana birikime eklemeler yaparak çok iyi kazanç sağlayanlar var. aynı şekilde ek sözleşmelerden minimum yıl sayısını doldurup kazançlı çıkarak birikimini farklı değerlendirenler var.
sgk sistemi çöktü. yarın bir gün maaş verirler mi ne kadar verirler belirsiz. bu sisteme de yarın bir gün çökebilecekleri ihtimaline karşı açıkçası güvenmiyorum ama şu an devam ediyorum.

sisteme her ay yatırdığım para belli. yeşil olarak belirttiklerim bir önceki aya göre kar. şu an iyi gidiyoruz bakalım.

Ekli dosyayı görüntüle 117222

Seni biri güzel kandırmış. Kardeşim sistem şu kısaca. Diyelim 600.000 TL biriktirdim devlet katkısı fon getirisi vs her şey dahil.

Bu 600.000 i sana taksite baglatip geri ödüyorlar.

Biriktirdiğin+ devlet katkısı+ fon getirisi toplamını geri alınca daha vermiyorlar.

Sana diyorlar ki 600.000 lirani ister 2 yılda geri verelim ister 10 yılda verelim. Her halükarda taksit olarak az alıp uzun vade ya da taksit yüksek olup kısa vadede paranı veriyorlar.

Emekli olduğun an paran ne ise ona göre anlaşma yapıp taksit halinde geri alıyorsun.

Sistem tamamen anlık para kazanmak için. Herkes 10-15 yıl sonra emekli olacağı için milyarlarca lira para toplayacaklar.

Ek olarak bazı sistemlerde ömür boyu ödeme diye anlaşıp daha düşük maaş almayı kabul edebilirsin ama ölürsen varislere kalmaz 1 yıl sonra bile ölsen ailen tek kuruş alamaz. Bu da çoğu sistemde yok istisna bir şey.

Son düzenleme:
Seni biri güzel kandırmış. Kardeşim sistem şu kısaca. Diyelim 600.000 TL biriktirdim devlet katkısı fon getirisi vs her şey dahil.

Bu 600.000 i sana taksite baglatip geri ödüyorlar.

Biriktirdiğin+ devlet katkısı+ fon getirisi toplamını geri alınca daha vermiyorlar.

Sana diyorlar ki 600.000 lirani ister 2 yılda geri verelim ister 10 yılda verelim. Her halükarda taksit olarak az alıp uzun vade ya da taksit yüksek olup kısa vadede paranı veriyorlar.

Emekli olduğun an paran ne ise ona göre anlaşma yapıp taksit halinde geri alıyorsun.

Sistem tamamen anlık para kazanmak için. Herkes 10-15 yıl sonra emekli olacağı için milyarlarca lira para toplayacaklar.

Ek olarak bazı sistemlerde ömür boyu ödeme diye anlaşıp daha düşük maaş almayı kabul edebilirsin ama ölürsen varislere kalmaz 1 yıl sonra bile ölsen ailen tek kuruş alamaz. Bu da çoğu sistemde yok istisna bir şey.
kim yanlış kim doğrudur bakarız ona. çok net konuşuyorsun. emekliliğe hak kazanıp kendini maaşa bağlatanlar içerdeki birikimlerinin fonlar üzerinden değerlenmeye devam ettiğini söylüyorsa, sigorta şirketleri adı altında uzmanlar bu hususu açıklıyorsa herkese yalancı diyemeyiz, herkes kandırılmış diyemeyiz sanırım? programlı geri ödemeyi kısa şekilde açıklamışlar.

kim yanlış kim doğrudur bakarız ona. çok net konuşuyorsun. emekliliğe hak kazanıp kendini maaşa bağlatanlar içerdeki birikimlerinin fonlar üzerinden değerlenmeye devam ettiğini söylüyorsa, sigorta şirketleri adı altında uzmanlar bu hususu açıklıyorsa herkese yalancı diyemeyiz, herkes kandırılmış diyemeyiz sanırım? programlı geri ödemeyi kısa şekilde açıklamışlar.

Maas olarak anlasirsan değerlenir ama süreli olacagi için pek işe yaramaz.
Diyelim 600.000 biriktirdin ve emekli oldun. 10 yıl için anlaştin ve aylık 5 bin er lira ödenecek yani çöp. En az 3-5 milyon biriktirmek lazım ki dişe değsin.

Ômür boyu ödeme seceneğini seçersen zaten onda fon getirisi olmuyor o sabit. Şimdi ne alırsan 10 yıl sonrada onu alırsın.

Emin olma sebebim 5 yıl çalıştım ve belki binlerce kişi bu saçmalığı geç farkedip sözleşmeyi iptal etti ayrıldı.

Sigorta şirketi milyarlari cebe atıp o parayı kullanıp devlesirken sende birikimim var diye soyuluyorsun.

Özetle verdiğim para bana tsksitlenip geri gelecekse fonlansa ne olur? Git her ay çeyrek al oda değerleniyor :)

Maas olarak anlasirsan değerlenir ama süreli olacagi için pek işe yaramaz.
Diyelim 600.000 biriktirdin ve emekli oldun. 10 yıl için anlaştin ve aylık 5 bin er lira ödenecek yani çöp. En az 3-5 milyon biriktirmek lazım ki dişe değsin.

Ômür boyu ödeme seceneğini seçersen zaten onda fon getirisi olmuyor o sabit. Şimdi ne alırsan 10 yıl sonrada onu alırsın.

Emin olma sebebim 5 yıl çalıştım ve belki binlerce kişi bu saçmalığı geç farkedip sözleşmeyi iptal etti ayrıldı.

Sigorta şirketi milyarlari cebe atıp o parayı kullanıp devlesirken sende birikimim var diye soyuluyorsun.

Özetle verdiğim para bana tsksitlenip geri gelecekse fonlansa ne olur? Git her ay çeyrek al oda değerleniyor :)
ilk mesajında örnek verip sadece bu birikimini alırsın dedikten sonra iş bir anda benim mesajdan sonra maaş bağlandıktan sonra birikimin fonlarda devam edere döndü. komik.

bes katılımcı sayısı yıllara göre sürekli artarken senin beş yıl çalışman ve belki diyerek binlerce kişi ayrıldı demen doğru bir analiz olmuyor.

sisteme güvenmeme sebebini yazdım, bu ülkede hiçbir şeyin garantisi yok. ayrıca mevzumuz sistemin güvenirliği veya birikimini farklı değerlendirip çeyrek alıp almamak değil. benim kandırılmam : )

Geri