Lupus Hastalığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Konu sahibi son olarak 2624 gün önce görüldü
Lupus hastalığı hakkında bilgi

Lupus Hastalığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir

37418957811896690443.jpg

Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin bozulması ile meydana gelen rahatsızlıklar silsilesidir.. Eklem ağrılarıyla birlikte yön bulan bu hastalık 20-40 yaş arası kadınlarda sıkça görülmektedir.

Yapılan araştırmalar Lupus hastalarının %80′inin kadın olduğunu ortaya koymaktadır. Bu hastalığın temel nedeni ya da nelerin bu hastalığa sebep olduğu henüz tam olarak netleştirilememiştir…

Farklı durumlarda kullanılan bazı ilaçların Lupus hastalığının belirleyici olduğu düşünülmektedir,bu ilaçlardan bazıları şunlardır: Klorpromazin, hidralazin, izoniyazit, metildopa, prokainamit ve kinidin… Lupus hastalığının öldürücü bir yönü vardır,kalpte,böbrekte oluşturduğu iltihaplar tedavi konusunda geç kalınırsa ölüme neden olabilir.

Hastalığın şiddeti bünyeye göre değişiklik gösterir,kimi vakalar ciddi kimi vakalar ise hafiftir. Lupus hastalığı en büyük hasarı böbrekler üzerinde sağlamaktadır.

Lupus hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar yan etkileri nedeniyle bir başka hastalığa da yol açabilir bu yüzden tedavi doktor kontrolünde ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

12074504998432907258.jpg

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Eklem ağrıları,yüksek ateş ve deride yer alan döküntüler en büyük belirtiler arasında yer almaktadır… Bu hastalığa yakalanan insanlarda yanak kısmından,burun kısmına doğru döküntüler ve izler meydana gelir. Diğer belirtiler arasında halsizlik, kilo kaybı, isteksizlik ve iştah kaybı sayılabilir.

Sağlam bünyelerde hafif bir şekilde görülmeye başlanan Lupus için kısa süreli ilaç tedavisi yeterli olacaktır. Saç dökülmeleri ve saç diplerinde oluşan pulcuklar Lupus hastalığının diğer belirtileridir.

Yukarıda belirttiğim hususlardan biri ile karşılaşsanız dahi doktorunuza görünmekte fayda var çünkü iltihap kalp zarında olabilir ya da belirttiğimiz gibi böbrekte ağır tahriplere yol açabilir bu da böbrek yetmezliğine yol açabilir.Erken teşhis her zaman için önemlidir ve tedavi konusunda sizlere her zaman hız kazandırır.

Lupus teşhisi koymak doktorlar için de kolay değildir.Kan tahlili sonrası yapılan incelemeler 2-3 gün sürebilmektedir. Kötü huylu antikorların kan tahlillerinde kendini göstermesi zaman alabilmektedir bunun için sürekli olarak tahlillere mağruz kalabilirsiniz.

29110620937947544632.jpg

Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?

Lupu,vücudun farklı bölgelerini ve değişik sistemlerini etkisi altına alabilmektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi hafif yaşanan Lupus’ta kısa süreli ilaç tedavisi ya da deri’nin güneş’ten korunması yeterli olacaktır.

Dinlenme,güneş ışınlarından bir süre uzak kalma ve özellikle tuzlu beslenme Lupus hastaları için en uygun tedavi yöntemidir.

Bu hastalığı ağır bir şekilde geçiren hastalar için ise kortizon tedavisi şarttır.Uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmeli ve iyileşme süreci sonrası da düzenli doktor kontrolleri de şarttır,yine bir diğer tedavi yöntemi bu hastalığı hafif geçiren hastalar için hazırlanmış düzenli egzersiz programlarıdır.

Hastalık ile bağlantılı gibi durmasa da bunun yanı sıra beslenmeniz de bir şekilde düzene sokuluyor ve sizlere uygun programlar hazırlanıyor.

Lupus (sistemik Lupus Eritematozus) Hastalığı Hakkında Bilgi

LUPUS (SISTEMIK LUPUS ERITEMATOZUS)

En sık olarak genç kadınları etkileyen Sistemik lupus eritematozus (SLE) otoimmün hastalıklardan birisidir; yani insanın kendi bağışıklık sisteminin kendi vücuduna ait bir bileşeni yabancı gibi algılamasından kaynaklanır.

Hafif seyredebileceği gibi hayatı da tehdit edebilir.

Eklem iltihabına deri değişikliklerine sinirlerde hasara ve hipertansiyonla sonuçlanan böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir.

Tedavi amacı ile kullanılan ilaçlar genelde bağışıklık sistemini baskılamaya yöneliktir.

Bu ilaçlar atakları önlemede son derce etkili olabilirler ancak kısa sürede hastanın durumunun iyileşmesi ve bu ilaçları daha az kullanmaya gereksinim duymalarının sağlanması gerekir. Kadınlarda 4 kat fazla görülür.

Aşağıda SLE li hastalar için bazı öneriler sıralanmıştır:

- Proteinli besinleri (et gibi) son derece az tüketin.

Nişastalı besinleri ve sebze-meyveyi bol miktarda yiyin. Süt ve süt ürünlerinden uzak durun.

- Doymamış yağlardan (poliansatüre) uzak durun. Sadece saf zeytinyağı kullanın.

- haftada 3 kez sardalya yiyin (kesinlikle tuzlama OLMASIN) veya keten tohumu yağı (uygun formda) alın.

- günde iki kez 500 miligram siyah kuşüzümü yağı alın bulamıyorsanız siyah kuşüzümü yiyin. Çuhaçiçeği ve siyah kuşüzümü yağları; gammalinolenic acid adı verilen değişik bir yağ asidinin doğal kaynaklarıdırlar.

Normal yediklerimizle alınması son derece nadir olan bu yağ son derece etkili bir anti-inflamatuvar (iltihap giderici denilebilir) bir maddedir.

Bu madde aynı zamanda deri saç ve tırnakların sağlıklı bir şekilde gelişmelerini (büyümelerini) sağlar. Adet öncesi ağrıların giderilmesinde de son derce etkilidir. Ancak ani etkiler beklememek gerekir en az 6-8 hafta kullanılmalıdır.

- omega-3-yağ asidi içeren besinler tüketin.

- eklem iltihabı gelişmişse migren için sıklıkla kullanılan gümüşdüğme (pire otu) (Tanacetum parthenium) bitkisini alın. Bunların kapsülünü bulabilirseniz günde bir kapsül yutun. Eklem şikayetleriniz devam ettiği sürece kullanabilirsiniz.

- çok su için (en az 3 litre)

- bol bol dinlenin.

- düzenli olarak aerobik egzersizler yapın. eklem şikayetleriniz varsa yüzün.

- hekiminiz dahil hiç kimsenin sizi ümitsizliğe sevketmesine izin vermeyin. Daima bir doktor kontrolünde olun.

- rahatlama ve stres atma egzersizleri deneyin.

- hayatınızda sıkıntı ve bitkinlik hissi olmasın

Bilgiler için çok teşekkürler ilaç gibi geldi gerçekten.

Kız arkadaşımda lupus hastası bu durum beni olağanüstü abartılı önlemler almaya itti.
Güneş ışınları kesinlikle yasak simsiyah perdeler kullanılması zorunlu
Çünkü bu illet hastalık güneş ışınlarıyla atağa geçebiliyor.
C, K, D vitaminleri içeren besinler tamamiyle yasak

Bizde hayatımızı bu yönde kurduk gece uyanık gündüz uyuyanlardanız.
Yemek yelpazesi çok kısıtlı
Buradaki bilgilerin aksine Hamburg Üniversitesiden Prof. Koetter bize proteine ağırlık vermemiz gerektiğini söyledi tavuk eti, balık eti ve çok olmamak kaydıyla siyah et yemesi gerektiğini söyledi
C, D, K içermeyen tahıllarda bu gruba dahil.

En ufak bir grip bizim en büyük düşmanımız çünkü grip olduğunuzda bağışıklık sisteminiz aktive oluyor
ve bağışıklık sistemi lupus hastalığına insanın kendi vücuduna saldırıyor özellikle eklemlerde dayanılmaz ağrılara yol açıyor.

Minik güzelimin güneşe olan özlemi, istediği şeyleri yiyememesi beni de kahrediyor içten içe

Bu hastalıkta stres ciddi bir faktör aşırı stres anında SLE atağa geçebilir.
Dikkat edilmesi gereken 3 ana başlık beslenme, güneş ve stres
bunları sağlayıp hayatınızı buna göre restore ettiğinizde hiçbir sorun yok.

İklimede dikkat etmeniz şart soğuk yerlerde kolay hasta olursunuz, sıcak yerler güneşlidir.
Mümkün olduğunca evde kalmak en iyisidir
Bu yüzden bende kendisinin evden yanlız çıkışını yasakladım. Domates, biber, portakal, ıspanak gibi yiyecekler yok hükmünde bizim için.
Bilmiyorum çok abartıyorum belki ama 1,5 ay önce en değerlim olam annemi kaybettim.
Şimdi ise bu benim ailem ulan diye canımdan çok sevdiğim biriciğim bu durumda
Bu durum zaman zaman şiddete başvurabilecek kadar alarm moduna geçirdi beni

Umarım verdiğim bilgiler birilerinin işine yarayabilir. SLE üzerine çok araştırma yapıp onlarca doktorun başının etini yedim.
Çok bilinen bir hastalık değil bu sebepten kaynaklar kısıtlı Avrupa kaynaklı
topladığım tüm bilgileri not ettim bir defterde
İhtiyacı olan olursa ki olabilir en kısa zamanda tüm sayfaların fotoğrafını çekip burada paylaşacağım

Geri