Lisansüstü eğitimin gerekliliği

Konu sahibi son olarak 23 gün önce görüldü
Lisans mezunu olmak şuan için yeterli midir? Yoksa yükseklisans/doktora eğitimi de gerekli midir?

Benim görüşüm: Yakın zamanda gerek kamu gerek özel sektör olsun eleman alımında lisans mezunu değil lisansüstü mezunu arayacaktır. Bazı kurumlar (Araştırma enstitüleri) bu şekilde alıyor zaten.

Gelinen bu noktada iyi bi iş için lisans eğitimi yeterli.
okuduğunuz bölüme göre değişir yüksek lisans. Ben misal yüksek lisans yapmayı düşünüyordum önceden lakin hiç gerek olmadığına karar verdim. Matematik öğretmenliği için gerekli olmadığı kanısına vardım.

Eğer bir şirkette çalışıyorsanız ve o şirkette önemli bir yere sahip olmak istiyorsanız evet lisansüstü önemlidir.

Her şey teorik olarak geçerlidir aslında. İşe alındığında senin mezuniyetinden çok işi bilip bilmemenle alakalı olarak para miktarında geçer.

Ayrıca şunu da düşündüğümüzde. Şu ada üniversite mezunu bir kişi 23 yaşında iken master ve daha sonrası için eğer çalışmadan devam ederse 28 32 yaşlarına kadar devam eder. 32/28 yaşında bir adam işe ilk başladığında 23 yaşında ki kişinin pratikliğini yaşayabilir mi? Bu bir bayan içinde geçerlidir.

Ayrıca bu zamanı da hesaplarsak bayan için konuşuyorum özellikle, evlilik çocuk derken baya bi yıpratıcı sonuçları da doğurabilir.

Bu yüzden lisans yeterlidir ama iyi bir yer için lisans yaparken ek bi dil ve pratikte önemlidir. Böylelikle iyi bir şirkette yerini hazır bulundurursun

(Bazı sektörlerde mezuniyet hiç aranmaz, tecrübe bazen mezuniyetle eş değerdir)

açık konuşmak gerekirse güzel ülkemde meslek odaklı iş olanakları pek mümkün olmadığı için neyi nasıl bildiğinizden çok neyi nasıl yaptığınız önemlidir.

bugün iyi bir iş ve kariyer için ön lisans mezunu olmak bile yeterlidir çünkü okuldan aldığınız bilgi sizi piyasada edindiğiniz tecrübe kadar fazla maddi imkan sağlamaz

şunu da belirtmek isterim ki bu durumlar sektörlere göre değişim göstermektedir kimi sektörlerde lise mezunu bile olsanız çok büyük imkanlar kazanıp çok büyük işlerin altına girebilirsiniz

günümüz şartlarında önemli olan şey teori değil pratiktir hatta bir çok sektörde pratik bile yetersiz kalmakta asıl ön plana çıkan konu "fikir" ve "çözüm" olmaktadır

Gecmıse gıdıcek olursak lise mezunu olmak oncelerı cok kıymetıydı.gerek kamu kurulusunda gerekse ozel sektorde ıstedıklerı ısı yapma ımkanları vardı.suan ıcın bunu soyemek cok guc cunku artık kamu kurulusları bu seneden ıtıbaren lıse duzeyınde memur almayacak yanı onumuzdekı sınavdan sonra.bu da su anlama gelıyor gelısen hatta hala gelısmekte olan ulkemızde ılerleyen zaman dılımlerınde lısans mezunununda aktıf bır rolu kamayacak cunku okur kısı sayısı hergecen gun artmakta.
Bence en ıyı yapılması gerekn sey gereklı bır egıtıgım duzeyını tamamladıktan sonra artık bır alanda uzmanlasmalı ve calısmak ıstedıgın sektorde araranan eleman olmalı.
Gunumuzde okuyupta sıfır bılgıye sahıp ınsan sayısı azımsanmayacak degıl.

Her yerde lisans misans gerekmez. Bazı mesleklere alım için şartların değiştirilmesi gerek.
Çok basit bir örnek: Bir güvenlik şirketinin mülakatına gittim, ayı gibi, bir yumruk koysa duvarı deşecek adamı lise mezunu değil diye güvenlik için seçmediler, gittiler pısırık bir üniversite mezunu genci aldılar.
Her zaman diyorum, devrim şart. İnşallah en kısa zamanda her şey değişecektir.

Lisans lise seviyesine düştü bile önüne gelen lisans okuyor evet gerekli.

bazı bölümler var ki lise, önlisans mezunları bile iyi yerlerde iş bulabiliyo. bölümde bitiyo mesele.

günümüz için gereklilik olmayabilir belki ama ayırıcı. çünkü çok fazla üniversite mezunu var. açıköğretim sağ olsun. bir fark yaratmak için lisanstan ilerisi önemli şahsi fikrim.
gerçi memuriyet için böyle bir kıstas yok ama yine de dereceniz artar ve buna bağlı maaşınız. velhasıl gerekli değilse de faydalıdır.

Kişisel gelişim için gerekli. Her üniversitenin kalitesi aynı değil yalnız. Hacettepe, Gazi gibi köklü okullarda yapmanız gerekir.

Geri