LGS'de "İslam'a göre evlilik" sorusu

🕒 Konu sahibi 16 saat önce aktifti

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bugün gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında yer alan bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu tartışma konusu oldu. Soruda, İslam'ın evliliğe bakışı anlatılarak öğrencilerden metinden çıkarılamayacak yargıyı bulmaları istendi.​

Yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde yer alan bir soru, sınavın ardından sosyal medyada gündem oldu.

Soruda, "İslam, evliliği kadın ve erkeğin sevgi ve dayanışma içinde hayatlarını birleştirdiği özel bir kurum olarak görür" ifadeleriyle başlayan bir metin verildi. Metinde evliliğin eşler arasında huzur, dayanışma, sorumluluk paylaşımı ve güçlü bir aile kurma amacı taşıdığı anlatıldı.

Öğrencilerden ise bu metinden hareketle "evlilik" ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamayacağının belirlenmesi istendi.

Şıklarda şu ifadeler yer aldı:

• Kültürel değerleri gelecek nesillere aktaran bir kurumdur.
  • Ortak sorumluluk bilinciyle hareket etmektir.
  • Saygı ve güvene dayalı bir birlikteliktir.
  • Hayatı güzelleştirme çabasıdır.
Sorunun doğru yanıtı A şıkkı oldu.

lgs-de-islam-a-gore-evlilik-sorusu.jpg

Haber kaynaği

Soru mu hatali ki 🤔
Cevabi da var gibi🤔
Belki de din dersi diye sorun etmislerdir de bence koca koca paragraflar daha uzerinde konusulmasi gereken sorulardi.

yaşlarına uygun olmayan konulara kafa yormaları beklenmiş. çocuk bu daha.

Parcayi okuyup cikarim yapacak, yaslarina uymayan bisey yok ki 🤔
Düz mantıkla bakınca 'altı üstü bir paragraf sorusu' deyip geçebilirsin ama olay o kadar masum değil. 14 yaşındaki çocukların zihnine devlet eliyle evlilik kriterleri yüklediğinizde, bu durum toplumsal hafızada 'erken yaşta evliliğin' normalleştirilmesine kapı aralar. Sınav sorusu dediğin çocuğun ufkunu açmalı, onu çocukluğundan koparıp yetişkin dertlerinin içine itmemeli.

soruda erken yaşta evliliğe değil her yaşta evlilikte saygı ve sevgiyi görüyorum ben. çocuklar da bunu anlarlar. zina veya ona yakın sapkın davranışlar ilkokul seviyelerine kadar inmiş durumda. erken yaşta kendilerini curutecek davranışlarda bulunmalari yerine evlilige ozenmeleri cok daha iyidir. nadir örnekler hariç hiçbir çocuk bu soruyu okuyuncq erkenden evleneyim hayaline kapilmaz. fakat evliligin güzel bir sey olduguna olan inanci artar. en azından gözünün onundeki en yakin evli cift olan anne babasina bile çocuk naziyla güzel tavsiyeler verebilir. hele ki kötü bir aile ortami varsa.

Bana göre konu tamamen yapisal. Cocuk sinav ortaminda konuyu icsellestirmez bile. Parcadan hangi sonuca ulasilmaz bulur gecer. Kac dakikasi var da durup evlilik uzerine düşünsün. Her soru icin böyle oldugunu düşünüyorum ben.

Her ne kadar sıradan bir paragraf sorusu gibi görünüp, o an öğrencinin soruya cevap verip diğer soruya geçme düşüncesinde olup içselleştirmeyeceği düşünülse de alttan alttan verilen ve asıl düşünmesi istenilen durum uzun vadede oluşturulacak bir toplumsal hafızanın temellerini atmaktır. Siyasal İslam bunu gerektirir, düşünülen hiç bir dikte unsuru ertesi sabah uygulamaya konulmaz. Ortadoğu böyle böyle şekillendi onlarca yıl boyunca. Bu yüzden bazı dini sömürüp, din propagandası yapan " dinsizler " değil, bugünün çocuklarını, yarının gençlerini düşünen duyarlı anne babalar ve gençler rahatsız olmuştur.

olayı çok çarpıtıyorsunuz. bazen bu gibi olaylarda bu saçma tepkileri görünce diğer tarafa hak veriyorum. merak etmeyin, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi adı altında evlilik üzerinden böyle bir soru soruldu diye beyinler işlenmez, yıkanmaz, toplum şekillendirilip laiklik elden gitmez.

olayı çok çarpıtıyorsunuz. bazen bu gibi olaylarda bu saçma tepkileri görünce diğer tarafa hak veriyorum. merak etmeyin, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi adı altında evlilik üzerinden böyle bir soru soruldu diye beyinler işlenmez, yıkanmaz, toplum şekillendirilip laiklik elden gitmez.
Lailkik tabiki elden gitmez ama konudan değil ama konudaki yorumlardan rahatsız olan, daha öncede aylar öncesinde laiklik ahlaksızlıktır deyip kaçan, yine burada da rahatsızlığını yine dinsizler rahatsız oldu deyip kaçarak dile getiren asıl din tüccarınaydı yorumlar, en azından benim yorumum.

Soruda bişi yok. Herşeyden de nem kapmayin. Ha dersiniz ki İslam evliliğe böyle mi bakıyo, yo. Bu sadece iyimser içtihadi bir çıkarım ve yorum.

Bu arada cevap A

gel birlikte
hayatı güzelleştirelim ya

Din kulturu ve ahlak bilgisi dersinde kuantum mekanigi sorsa daha abes olurdu.
Zaten ogretilen bir sey oldugu icin sorulmasi mumkun. En azindan "himaye altina aldigim icin 4 karim var" ile ilgili bir soru sorulmamis. Cunku bu din ile mumkun...
@ismail89 yanildin. He ama allah yok din bir afyon ve kur-an insan yazimi bir kitap gokten ayet ayet inmedi yani merak etme. Hala allahsisiz.

Din kulturu ve ahlak bilgisi dersinde kuantum mekanigi sorsa daha abes olurdu.
Zaten ogretilen bir sey oldugu icin sorulmasi mumkun. En azindan "himaye altina aldigim icin 4 karim var" ile ilgili bir soru sorulmamis. Cunku bu din ile mumkun...
@ismail89 yanildin. He ama allah yok din bir afyon ve kur-an insan yazimi bir kitap gokten ayet ayet inmedi yani merak etme. Hala allahsisiz.
Yanılgıdan olumlu bir sonuç çıkmaz.

Yanılgıdan olumlu bir sonuç çıkmaz.
Mesela kutu içerisinde kedi olsa ve sen onu ölmüş sansan ama kutuyu bi açsan ve yaşıyor olsa olumlu bir sonuç olmaz mı öldüğü konusunda yanılıyor olman?
Dur buldum! Takdir-i İlahi?
Ulan iso , yine verdin dersimi seni hınzır

Mesela kutu içerisinde kedi olsa ve sen onu ölmüş sansan ama kutuyu bi açsan ve yaşıyor olsa olumlu bir sonuç olmaz mı öldüğü konusunda yanılıyor olman?
pür ateşim açtırma benim ağzımı zinhar
gavur beni söyletme,derunumda neler var demiş Reşat Nuri

Kutudan Kedi çıkmaz.Lokum veya Baklava olur genelde içinde.

Geri